Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Otizm spektrum bozukluğu (ASD), beyindeki farklılıkların neden olduğu gelişimsel bir engeldir. OSB'li bazı kişilerin genetik bir durum gibi bilinen bir farkı vardır. Diğer nedenler henüz bilinmemektedir. Bilim adamları, OSB'nin, insanların geliştiği en yaygın yolları değiştirmek için birlikte hareket eden birden çok nedeni olduğuna inanıyor. Bu nedenler ve bunların OSB'li insanları nasıl etkilediği hakkında hala öğrenecek çok şeyimiz var.
OSB'li insanların onları diğer insanlardan ayıran hiçbir şey yoktur. Diğer birçok insandan farklı şekillerde davranabilir, iletişim kurabilir, etkileşim kurabilir ve öğrenebilirler. OSB'li kişilerin yetenekleri önemli ölçüde değişebilir. Örneğin, OSB'li bazı kişiler ileri konuşma becerilerine sahipken diğerleri sözsüz olabilir. OSB'li bazı kişilerin günlük yaşamlarında çok yardıma ihtiyacı vardır; diğerleri çok az destekle veya hiç destek almadan çalışabilir ve yaşayabilir.
OSB, 3 yaşından önce başlar ve bir kişinin yaşamı boyunca sürebilir, ancak semptomlar zamanla iyileşebilir. Bazı çocuklar yaşamın ilk 12 ayında OSB semptomları gösterir. Diğerlerinde semptomlar 24 ay veya daha sonra ortaya çıkmayabilir. OSB'li bazı çocuklar , yaklaşık 18 ila 24 aylık olana kadar yeni beceriler kazanır ve gelişimsel dönüm noktalarına ulaşır ve daha sonra yeni beceriler kazanmayı bırakır veya bir zamanlar sahip oldukları becerileri kaybederler.
Bir ASD teşhisi artık ayrı ayrı teşhis edilen birkaç durumu içermektedir: otistik bozukluk, başka türlü tanımlanmamış yaygın gelişimsel bozukluk (PDD-NOS) ve Asperger sendromu. Bu koşulların hepsine artık otizm spektrum bozukluğu deniyor. OSB teşhisi için güncellenmiş kriterler, sosyal iletişim ve etkileşim ile ilgili sorunları ve kısıtlı veya tekrarlayan davranışları veya ilgileri içerir. OSB'si olmayan bazı kişilerin de bu semptomlardan bazılarına sahip olabileceğine dikkat etmek önemlidir . Ancak OSB'li insanlar için bu özellikler hayatı çok zorlaştırabilir.
Göz temasından kaçınır veya göz temasını sürdürmez
9 aylık olduğunda isme yanıt vermiyor
9 aylık olduğunda mutlu, üzgün, kızgın, şaşırmış gibi yüz ifadeleri göstermez
12 aylık olduğunda pasta patlat gibi basit etkileşimli oyunları oynamıyor
12 aylık olana kadar çok az hareket kullanır veya hiç hareket etmez (örn. Vedalaşmazsa)
Başkalarıyla ilgi alanlarını paylaşmıyor (örneğin, 15 aylık olduğunda sevdiği bir nesneyi size gösteriyor)
18 aylık olduğunda neye işaret ettiğine bakmıyor veya göstermiyor
24 aylık olduğunda başkalarının incindiğini veya üzüldüğünü fark etmez
Oyun oynuyormuş gibi yapmaz (ör. 30 aylık olduğunda bir bebeği "besliyormuş" gibi yapmaz)
Akranlara çok az ilgi gösterir
36 aylık veya daha büyükken başkalarının duygularını anlamakta veya kendi duyguları hakkında konuşmakta güçlük çekiyorsa
60 aylık olduğunda sırayla oyun oynamıyor
Kısıtlanmış veya Tekrarlayan Davranışlar veya İlgi Alanları
OSB'li kişilerin alışılmadık görünebilecek davranışları veya ilgi alanları vardır. Bu davranışlar veya çıkarlar, OSB'yi yalnızca sosyal iletişim ve etkileşimle ilgili problemlerle tanımlanan koşullardan ayırır.
OSB ile ilgili kısıtlı veya tekrarlayan ilgi ve davranış örnekleri şunları içerebilir:
Fotoğraf: Oyuncaklarla oynayan çocuk
Oyuncakları veya diğer nesneleri sıraya dizer ve sipariş değiştirildiğinde üzülür
Kelimeleri veya cümleleri defalarca tekrarlar (yani ekolali)
Oyuncaklarla her seferinde aynı şekilde oynar
Nesnelerin parçalarına (örneğin tekerlekler) odaklanır
Küçük değişikliklerle üzülüyor
Takıntılı ilgi alanları var
Belirli rutinleri takip etmelidir
Ellerini çırpıyor, vücudu sallıyor veya kendi etrafında dönüyor
Nesnelerin sesi, kokusu, tadı, görünümü veya hissine alışılmadık tepkiler veriyor
Diğer Özellikler
OSB'li çoğu insanın başka özellikleri vardır. Bunlar şunları içerebilir:
Gecikmiş dil becerileri
Gecikmiş hareket becerileri
Gecikmiş bilişsel veya öğrenme becerileri
Hiperaktif, dürtüsel ve / veya dikkatsiz davranış
Epilepsi veya nöbet bozukluğu
Olağandışı yeme ve uyku alışkanlıkları
Gastrointestinal sorunlar (örneğin kabızlık)
Olağandışı ruh hali veya duygusal tepkiler
Kaygı, stres veya aşırı endişe
Korku eksikliği veya beklenenden daha fazla korku
OSB'li çocukların burada örnek olarak listelenen davranışların tümüne veya hiçbirine sahip olmayabileceğine dikkat etmek önemlidir.
Kimlik
OSB'nin belirti ve semptomları erken sürveyans (bilgi toplama veya toplama) ve tarama (test) ile tanımlanabilir. Gözetim veya gelişimsel izleme, bir çocuğun büyümesini izlemek ve ebeveynler ile sağlayıcılar arasında bir çocuğun becerileri ve yetenekleri hakkında konuşmaları teşvik etmek için aktif ve devam eden bir süreçtir. CDC'nin İşaretleri Öğrenin. Erken Harekete Geçin . program CDC'nin Milestone Tracker dahil olmak üzere ücretsiz materyaller geliştirdiuygulaması, ebeveynlerin ve hizmet sağlayıcıların çocukların gelişimini izlemelerine ve ne zaman bir sorun olabileceğini ve daha fazla taramaya gerek olup olmadığını bilmelerine yardımcı olmak için. Tarama, bir ebeveynin veya hizmet sağlayıcının, daha fazla değerlendirilmesi gereken sorunları belirlemek için özel olarak tasarlanmış bir kontrol listesi veya anketi tamamlamasıdır. Genel gelişim taraması 9, 18 ve 24 veya 30 aylık iyi çocuk ziyaretlerinde ve bir endişe dile getirildiğinde yapılmalıdır. Otizme özgü tarama ayrıca 18 ve 24 veya 30 aylık ziyaretlerde ve bir endişe dile getirildiğinde yapılmalıdır.
Referanslar
https://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2019/12/15/peds.2019-3447.full.pdf