Osmanlı Padişahları Hakkında Hiç Bilmedikleriniz

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Osmanlı İmparatorluğu ya da Osmanlı Devleti hepimizin şimdiye kadar okuduğu ve tarih derslerinden öğrendiği gibi 1299-1922 yılları arasında varlığını sürdürmüş bir Türk – İslam devletidir. Osmanlı İmparatorluğu; Doğu Avrupa, Güneybatı Asya, Kuzey Afrika ve Atlas Okyanusuna kadar uzanmış büyük bir imparatorluktur. Bu büyük imparatorluğun padişahları hakkında az bilinen bilgileri bir araya getirdik.


Padişahların İsimleri


Osmanlı da toplamda 36 Padişah vardı. Bu padişahların 13’ünün aynı ada sahip olduğundan toplamda 13 adet padişah adı vardır. Bunları sayısı şu şekildedir :
Orhan, İbrahim, Abdülmecit, Abdülhamit(2), Abdülaziz, Bayezit(2), Süleyman(2), Mahmud(2), Osman(3), Selim(3), Ahmet(3), Mustafa(4), Murat(5), Mehmet(6)


Padişahların Lakapları


Padişahların 20’sinin Lakabı Vardır:


Osman I (Gazi), Orhan I (Gazi), Murat I (Hüdavendigar), Bayezit I (Yıldırım), Mehmet I (Çelebi), Mehmet II (Fatih), Bayezit Iı(Veli), Selim I(Yavuz), Süleyman I(Kanunu Ve Muhteşem), Selim Iı(Sarı Ve Sarhoş), Mehmet III (Eğri Fatihi), Mustafa I (Divane), Osman II (Genç), Murat IV (Zalim), İbrahim(Deli)Mehmet IV (Avcı), Selim III (Halim), Mahmut II (Adli), Abdülaziz(Pehlivan), Abdülhamit II (Kızıl Sultan)
Geriye Kalan 16’sının ise bilinen bir lakabı yoktu.


Padişahların Mezarları


Osman Gazi’den II. Murat’a kadar olan padişahların mezarları Bursa’da, geriye kalanların mezarları İstanbul’dadır. Son padişah Vahdettin’in ise mezarı Şam’dadır.


En Yaşlı ve En Genç Ölen Padişahlar


En uzun yaşayan padişah 78 yaşında ölen Orhan Gazi’dir. En genç ölen padişahsa Genç Osman’dır.


Tahta Çıkış Yaşları


Tahta en geç olarak çıkan Mehmet Reşat’tır. 65 yaşında tahta çıkmıştır. En erken çıkan ise 7 yaşında tahta çıkan Genç Osman’dır.


Tahtta Kalma Süreleri


Hanedan tarihinde en çok tahtta kalan 45 yıl,11 ay,7 gün ile Kanuni Sultan Süleyman’dır. En kısa dönem tahtta kalan ise 93 günle V. Murat’tır.


Çocuk Sayısı


Padişahlar arasında en çok çocuğu olan ise III. Murat’tır. Kız ve Erkek toplamda 135 evladı vardır.


Şu Anki Padişah


Şu an Osmanlı ailesinin reisi Amerika’da yaşamını sürdüren Ertuğrul Osman Osmanoğlu’dur. Yani bi anlamda eğer saltanat olsaydı şu an ki padişahtı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber