İstanbul'un Fethinin Neden ve Sonuçları Neler?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

İstanbul'un Düşüşü , (29 Mayıs 1453), İstanbul'un fethi , Osmanlı İmparatorluğu Sultanı II . Mehmet tarafından . Küçülen Bizans İmparatorluğu Osmanlılar zaman sona erdi ihlal 55 gün boyunca kenti kuşatma sonrasında Konstantinopolis'in antik kara duvarı. Fatih Sultan Mehmet Konstantinopolis'i karadan ve denizden kuşatırken , şehrin heybetli surlarının sürekli bir barajını korumak için top kullandı . Şehrin düşüşü, bir zamanlar Hıristiyan Avrupa için Müslüman işgaline karşı güçlü bir savunma olan şeyi ortadan kaldırdı ve Osmanlı'nın Doğu Avrupa'ya kesintisiz genişlemesine izin verdi .

Bağlam
15. yüzyılın ortalarına gelindiğinde, Balkan komşuları ve Roma Katolik rakipleriyle sürekli hakimiyet mücadeleleri, Bizans imparatorluk mülklerini Konstantinopolis'e ve hemen batısındaki topraklara indirgemişti. Ayrıca, Konstantinopolis'in birkaç yıkıcı kuşatmadan muzdarip olmasıyla, şehrin nüfusu 12. yüzyılda yaklaşık 400.000 iken 1450'lerde 40.000 ile 50.000 arasına düşmüştür. Geniş açık alanlar , surların içindeki arazinin çoğunu oluşturuyordu . Bizans'ın Avrupa'nın geri kalanıyla olan ilişkileri de son birkaç yüzyılda soğumuştu : 1054'teki Şizm ve 13. yüzyıldaki Latinlerin Konstantinopolis'i işgali. Ortodoks Bizanslılar ve Roma Katolik Avrupa arasında karşılıklı bir nefreti pekiştirdi . Bununla birlikte, Bizans'ın Konstantinopolis'in kontrolünün, Doğu Akdeniz'de Müslümanların kara ve deniz kontrolüne karşı gerekli bir kale olduğu anlayışı da aynı derecede derinden yerleşmişti .

Bizanslıların aksine, Osmanlı Türkleri , 14. yüzyılın ikinci yarısında Konstantinopolis'in batısındaki birkaç Bizans şehrini fethederek, neredeyse tüm Balkanlar ve Anadolu'nun çoğu üzerinde kontrollerini genişletmişti . Konstantinopolis'in kendisi bu dönemde bir Osmanlı vasalı oldu. Macaristan , karada Osmanlılar için birincil Avrupa tehdidiydi ve Venedik ve Cenova , Ege ve Karadeniz'in çoğunu kontrol ediyordu . Sultan II. Murad1422'de Konstantinopolis'i kuşattı, ancak imparatorluğun başka yerlerinde çıkan bir isyanı bastırmak için kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldı. 1444'te Balkanlar'daki bir Hıristiyan ittifakına karşı önemli bir savaşı kaybetti ve tahtı oğlu II. Mehmet'e bıraktı . Ancak iki yıl sonra Hıristiyanları bozguna uğrattıktan sonra tekrar iktidara geldi ve 1451'deki ölümüne kadar padişah olarak kaldı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber