Hıdırellez Alevi Bayramı mı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Hıdırellez nedir?
Hıdırellez, Türkiye'nin en önemli bayramlarından biridir ve baharın gelişini kutlar. 6 Mayıs - 8 Kasım arasındaki döneme "Hızır Günleri" adı verilen yaz, 8 Kasım - 6 Mayıs arasındaki döneme ise "Kasım Günleri" adı verilen kış denirdi. Bu nedenle 6 Mayıs, kışın bitişini ve yazın başlangıcını temsil eder, bir kutlama nedenidir.

Hıdırellez gününde Hızır (el-Khadir) ve İlyas (İlyas) peygamberlerinin yeryüzünde karşılaştıklarına inanılır. Hıdırellez , Gregoryen takvimi için 6 Mayıs'a ve Jülyen takvimi için 23 Nisan'a (Aziz George Günü) denk geliyor.

Tarih
Eski Türklerin baharı ve yazı kutlayan birçok ritüeli vardı. Bu geleneklerin çoğu, batıya Türkiye'ye yayılmadan önce Orta Asya'daki göçebelerden geldi.

Türkiye aynı zamanda dönemin çoğunluğunu oluşturan Hıristiyan dininden de büyük ölçüde etkilenmiştir. Bu unsurlardan biri de Hızır kültüyle harmanlanan Aziz George kültüydü.

Birleşik Krallık'taki aşırı sağcı grupların, bir Türk/Suriye askerinin doğrudan varisi olduklarını iddia ederek çok zaman harcamalarında nefis bir ironi var!

Hıdırellez nedir? - Gül fidanına dileklerTürk halkı İslamiyet'i kabul ettikten sonra bahar ve yaz bayramlarını Hızır kültüyle bütünleştirmiştir.

Bir inanışa göre Hızır, ölümsüzlüğe hayat suyunu içerek kavuşmuştur. Özellikle ilkbaharda dünyayı dolaşır ve zor durumda olan insanlara yardım eder. Festival, yeni bir yaşam zamanı olan baharda gerçekleştiğinden, insanlar onu bir sağlık ve canlılık kaynağı olarak görüyorlar. Bu üç Cemreden sonra gerçekleşir .

İnançlar:
Hızır zorda kalanların yardımına koşar ve insanların isteklerini yerine getirir.
İyi niyetli, iyiliksever insanlara her zaman yardım eder.
Durduğu yere bolluk ve zenginlik getirir.
Dertlilere çare, hastalara sıhhat getirir.
Bitkilerin büyümesine, hayvanların üremesine ve insanların güçlenmesine yardımcı olur.
İnsanların servetini iyileştirmeye yardımcı olur.
O, iyi alâmetlerin ve iyi talihin sembolüdür.
Tanrı'nın verdiği mucizeler yaratma gücüne sahiptir.
ritüeller
Hıdırellez Günü'nden önce, insanlar Hızır'ın kirli evleri ziyaret etmeyeceğini düşündükleri için evler yukarıdan aşağıya temizlenir. Yeni giysiler ve ayakkabılar satın alınır.
Anadolu'nun bazı yörelerinde dua ve dileklerin gerçekleşmesi için sadaka vermek, oruç tutmak ve hayvanları kurban etmek gelenektir.
Hıdrellez kutlamaları genellikle yeşil, ağaçlık yerlerde, su kenarında, türbe veya türbe yakınında yapılır. Taze bahar bitkileri, kuzu eti veya kuzu ciğeri yemek Hıdrellez'de bir diğer adettir. Baharın ilk kuzusunu yemenin sağlık getireceğine ve hastalara şifa olacağına inanılır. Ayrıca kırda çiçek veya bitki toplamanın, kaynatıp suyunu içmenin her türlü hastalığa iyi geldiğine, elde edilen suyun kırk gün yıkanan kimseyi gençleştirip güzelleştirdiğine inanılır.Hıdırellez nedir?  - Ateş atlama

Hızır'ın ziyaret ettiği yerlere bereket ve bereket getireceği inancıyla Hıdrellez gecesinde çeşitli uygulamalar yapılır. Yemek kapları, kiler ve cüzdanlar açık bırakılır. Ev, bağ veya bahçe isteyenler, istediklerinin küçük bir maketini yaparlarsa Hızır'ın bu şeyleri elde etmelerine yardımcı olacağına inanırlar. Dilekler, dualar ve para da kağıda yazılır ve bir gül çalısına bağlanır. Bazen renkli bez parçaları kullanılır.

Hıdrellez, günahların bağışlanması için de bir fırsat sunuyor. Bu, ateşin üzerinden atlayarak yapılır. Hıdırellez arifesinde ateşin üzerinden atlamak, tahtayı temizlemenin yanı sıra hastalıklara ve “kem göz”e deva olduğuna inanılır.

törenler
İnsanların şansını artırmaya yönelik törenler de bu dönemde oldukça yaygındır. Hıdrellez'den önceki gece, şanslarını artırmak isteyen genç kızlar yeşil bir yerde veya su kenarında toplanır. Yüzük, küpe, bilezik gibi eşyalarından bir kısmını bir çömlek kavanoza koyarlar ve kavanozun ağzını ince tülbent ile kapatırlar. Sonra kavanozu bir gül ağacının dibine koyarlar. Sabah erkenden kavanoza yaklaşıp sütlü kahve içerler, huzur ve dileklerinin gerçekleşmesi için dua ederler. Daha sonra servet kavanozunu açarlar. Nesneleri kavanozdan çıkarırken ayetler ve şiirler okurlar. Hıdrellez'e özgü bu uygulama yörelere göre farklılık göstermektedir.

Hıdrellez neşeli bir kutlamadır ve herkes ya müzik çalar ya da dans eder. Gece geç saatlerde gerçekleşen heyecan verici ateş atlama ritüeline öncülük etmek.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak