Biber Gazı Spreyi Kullanmak Yasak mı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Göz yaşartıcı gazın nefsi müdafaadaki etkinliği hakkında her zaman e-posta soruları alıyorum. Cevap, göz yaşartıcı gazın eğitimli bir kişinin elinde çok etkili olduğudur. Göz yaşartıcı gaz "öldürücü olmayan" kişisel savunma aracı olarak kabul edilir. Bununla birlikte, kimyasal spreyler belirli koşullar altında ölüme neden olmuştur. Ayrıca bu eşyaların bazı ülkelerde yasa dışı olabileceğine ve uçaklara ve belirli binalara taşınamayacağına dikkat edin.

Kimyasal Spreyler

Kendini savunma kimyasal spreyleri veya göz yaşartıcı gaz, üç genel aktif bileşen kategorisidir: CN, CS ve OC.

Kloroasetofenonun kısaltması olan CN, 60'lı ve 70'li yıllarda askeri ve polis teşkilatları tarafından kullanılıyordu ancak artık pek kullanılmamaktadır. Bu ürün aslında bir gaz değildir, bunun yerine kristaller sıvı içinde süspanse edilir ve bir buhar oluşturmak için basınç altına alınır. MACE gibi göz yaşartıcı gaz ürünlerinin, özellikle narkotik ve alkolün etkisi altındaki saldırganlara karşı daha az etkili olduğu kanıtlanmıştır. Ek olarak, bu göz yaşartıcı gaz ürünleri, üç ila otuz saniye arasında oldukça yavaş bir reaksiyon süresine sahiptir.

CS, ortoklorobenzalmalononitrilin kısaltmasıdır. Mikro toz haline getirilmiş bir tahriş edicidir. Yüksek konsantrasyonlarda burun, boğaz, göz ve cildin mukoza zarını tahriş eder. CN'den daha iyi çalışır, ancak halka kolayca erişilemez. Bu kimyasal spreylerin her ikisi de toksik olabilir ve ciddi kusmaya ve boğulmaya neden olabilir. CN ve CS, laktimal bezlerden yoksun oldukları için köpeklere karşı o kadar etkili değildir.

OC, acı biberlerden elde edilen ve genellikle Biber Spreyi olarak adlandırılan oleoresin capsicum'un kısaltmasıdır. Bu ürün günümüzde en çok satılan ve 1977'den beri polisin tercih ettiği spreydir. Biber gazı genellikle yaşanması en acı verici olarak kabul edilir, ancak en etkili olması için doğrudan göze püskürtülmesi veya solunması gerekir. Ürün suda çok çözünür olmayan yağlı bir sıvıdır. En güçlü konsantrasyonlar %15 aktif bileşendir ve en az iki milyon scoville ısı birimi olarak derecelendirilmiştir. Yüksek scoville ısı derecesi, bileşenlerin yüzdesinden daha önemlidir. Doğrudan yüz teması ve spreyin solunması, öksürüğe, boğulmaya ve mide bulantısına ve ayrıca göz kılcal damarlarının genişlemesine neden olarak geçici körlüğe neden olur. Mukoza zarları şişerek solunum güçlüğüne neden olacak ve saldırganın geçici olarak iş görmez hale gelmesine neden olacaktır. Cilt teması, bölgeyi ovarak daha da kötüleşen bir yanma hissine neden olur. Bir saniyelik patlama, bir saldırganı kalıcı hasara neden olmadan 45 dakikaya kadar etkileyebilir.

Biber gazı kullanmak yasak mı?

Kişiler kendilerini korumak için, olası tehlikelere karşı saldırganı bertaraf etmek için çantalarında ya da kolayca erişebilecekleri yerlerde göz yaşartıcı gazı taşıyabilirler. Mevzuatta bu konunun suç teşkil ettiğine dair bir bilgi yer almamaktadır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak