Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Anlaşmalı Boşanmalarda Kadının Hakları Var mı?
Ülkemizde boşanmalar bazen anlaşmalı olsa da, bazen de çekişmeli olarak yapılmaktadır. Özellikle boşanma durumunda kadınların hakları, her zaman daha fazla korunmaktadır.
Türkiye'de boşanma davasının başlayabilmesi için , evliliğin yerel Hayati İstatistik Bürosuna kaydedilmesi gerekmektedir. Yabancı bir vatandaş boşanmak için kayıt prosedürünü takip ettiyse, boşanma kararı alacağı bir hukuk mahkemesine gitmesi gerekir . Yabancı, boşanma belgelerini almak için başka bir yargı bölgesindeki mahkemeye gidemez, bu sürecin kararı verecek olan Türkiye'den bir hukuk mahkemesi ile tamamlanması gerekir. Bu konuda eksiksiz yasal tavsiye, Türk avukatlarımızdan biri tarafından sunulabilir . Türkiye'deki göçmenlik avukatlarımız, ilgili konulara ilgi duyan yabancılara yardım sağlayabilir.
Türkiye'de boşanma için hukuki danışmanlık
Türkiye'de bir avukattan yardım alınması gerekiyorsa, boşanmak isteyen kişi avukata vekaletname vermelidir . Halkın mahkeme salonunda bulunmasını ve evliliğinizle ilgili ayrıntıları duymasını istemiyorsanız, özel bir duruşma talebinde bulunabilirsiniz. Bazı durumlarda hakim talebi kabul edecek ve duruşmayı halka kapalı olarak başlatacak. Hâkim, taraflara bir ile üç yıl arasında bir barışma süresi verilmesine karar verebilir ve ancak bu süreden sonra boşanma davası sona erebilir. Boşanmadan sonra kadın genellikle evlenmeden önceki soyadına geri döner .
Dikkate alınması gereken ekstra ayrıntılar şunlardır:
Ancak hakim onay verirse boşandıktan sonra eski kocasının soyadını kullanabilir.
Boşandıktan neredeyse bir yıl sonra kadın bir daha evlenemez.
Boşanmadan sonraki 300 gün içinde yeni bir evlilik ancak hakimin onayı ile mümkündür. Mahkemede, sebebi ne olursa olsun sonraki dönemde bir evliliğin yapılamayacağına karar verilebilir.
Mahkeme, çocukların velayetiyle ilgili konularda karar verir ve ebeveynleri, gelirlerine göre çocukların büyümesine katkıda bulunmaya zorlayabilir.
En az bir yıldır evli olan ve boşanmanın tüm mali sonuçları ile velayet hususunda anlaşan eşlerin açabileceği anlaşmalı boşanma davasında kadın hakları şu şekilde ifade edilebilir:
Çocuğun velayetini tedbiren talep hakkı,
Tedbir nafakası hakkı,
İştirak nafakası hakkı,
Yoksulluk nafakası hakkı,
Maddi ve manevi tazminat hakkı,
Ziynet eşyası alacağı hakkı,
Mal rejiminden doğan alacak hakkı,
Aile konutu şerhi isteme hakkı.