Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Ülkemizde korona virüs görünmesinin ardından okullarımızla ilgili çarpıcı iddialar ortaya çıktı. Okularımızın bir çoğunun korona virüsle ilgili gerekli tedbirleri almadığına dair bir çok okulda tuvalet kağıdı ve sabun gibi önemli maddelerin olmadığı belirtildi.,
Korona virüs salgınını en doğru şekilde atlatılması lazım
Milli Eğitim Bakanlığı corona virüsü önlemleri aldığını açıklıyor, okullara broşürler yollanıyor, okul binalarının sürekli dezenfekte edildiği duyuruluyor ama özellikle bazı kalabalık okullarda tuvalet hijyeniyle ilgili sorun çok.
Cumhuriyet’ten Figen Atalay’a konuşan, Eğitim İş-Genel Başkanı Orhan Yıldırım, “Öğrenci başına düşen kullanım alanının yetersizliği bir tarafa, lavabolarda temizlik malzemeleri (sıvı-katı sabun, tuvalet kâğıdı) neredeyse hiç bulunmamaktadır. Birçok okulumuzda öğrencilerimiz kendi temizlik malzemelerini çantalarında evden kendileri götürüp getirmektedir” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle okullarda öğrenci ve öğretmenlere yönelik bilgilendirmeler yapılıyor. Dağıtılan form ile aile hekimliğinden son sağlık durumuyla ilgili bilgi istenirken uyarıcı ve bilgilendirici afiş ve broşürler hazırlandı.
ÖNLEM İÇİN VİDEO
Milli Eğitim Bakanlığı'nın sosyal medyada hesaplarından paylaşılan videoda da ellerin sık yıkanması gerektiğine dikkat çekilerek “Eller, parmak araları, tırnak ucu ve avuç içlerini de ovalayarak sabun ve suyla en az 20 saniye yıkanmalı. Kirli ellerle göz, burun ve ağza dokunmaktan kaçınılmalı. Özellikle hapşırma ve öksürme sonrasında ellerin su ve sabunla iyice yıkanması önemli. Her tuvalet kullanımı öncesinde ve sonrasında eller mutlaka yıkanmalı. Her tuvalet kullanımı sonrasında klozet kapağı kapatılarak sifon çekilmeli” denildi.
HİZMETLİ YOK
Ancak, okullardaki hizmetli sayısının azlığı, öğrenci sayısının çokluğu, temizlik malzemelerinin yetersizliği, ellerin sık ve iyi biçimde yıkanmasını engelleyebiliyor.
Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, okullardaki temizlik sorunları üzerine şunları söyledi:
*Son 18 yıl içinde Milli Eğitim Bakanlığı'nda en çok tasarrufa gidilen başlık, okullarda hizmetli ve memur statüsünde çalışanların azaltılması yönünde olmuştur. Önceki yıllarda her okulda birkaç hizmetli bulunurken günümüzde okul başına (o da ancak büyük okullarda olmak üzere) bir kişi belki bulunmaktadır.
*Okulun, sınıfların süpürülüp silinmesi geçmiş yıllarda her gün yapılırken günümüzde hizmetli eksikliği nedeniyle haftada 1-2'ye düşmüş durumdadır.
Corona virüsü salgınının tüm dünyada yayıldığı bu günlerde en çok önerilen korunma yöntemi ellerin sık sık yıkanmasıdır.
Peki, normal sayılarının çok üstünde öğrenci bulunan okullarımızda bu mümkün müdür?
*Ne yazık ki her teneffüs sayısız öğrencinin girip çıktığı okul lavaboları okulların hijyen bakımından en kötü alanlarıdır. Öğrenci başına düşen kullanım alanının yetersizliği bir tarafa lavabolarda temizlik malzemeleri (sıvı-katı sabun,tuvalet kâğıdı) neredeyse hiç bulunmamaktadır birçok okulumuzda öğrencilerimiz kendi temizlik malzemelerini çantalarında evden kendileri götürüp getirmektedir.
*En can alıcı olanı ise, okullarımızda tüm dünyaya yayılan virüs salgını ile ilgili bilgilendirmenin sistematik ve yöntemi ile ilgili hiçbir yol haritası bugüne kadar ortaya konulmamıştır.