TBMM ONAYLADI AMA ÖĞRETMENLER ONAYLAMIYOR

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

       Öznesi, öğretmen olan ama öğretmenlerin görüşü alınmadan hazırlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin ve sendikaların itirazına rağmen TBMM tarafından onaylandı.
     Evet, öznesi öğretmen olan, ancak öğretmenlerin beklentilerini karşılamayan ve öğretmenlerin yaşadığı sorunlara çözüm içermeyen, Öğretmenlik Meslek Kanunu, öznesi olan öğretmenler tarafından, sosyal medyada yapılan ankette onaylanmadı.
      Eğitim gruplarında öğretmenlere; “Bir öğretmen olarak çıkarılmakta olan öğretmenlik Meslek Kanunu’nu onaylıyor musunuz?” diye soruldu. 24 saat içinde ankete 3 Bin 390 kişi katılım sağladı. Katılımcılardan  3 Bin 140 kişi HAYIR, 174 kişi EVET, 76 kişi KARARSIZIM cevabını verdi. Yani ankete katılanların yaklaşık %93’ü “Öznesi öğretmen olan” ama öğretmeni kucaklamayan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu onaylamıyor. 
        Öznesi olan, öğretmenler, tarafından kabul görmeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu ile zaten mutsuz olan öğretmenlerin moral ve motivasyonu nasıl etkilenecek, eğitime yansımaları nasıl olacak, bunu bize zaman gösterecek elbette.    
       19. Eğitim Şurası, arkasından 2023 Eğitim Vizyonu en son da 20. Eğitim Şurası ile öğretmenler arasında büyük bir heyecan yaratan ve öğretmenleri büyük beklentiye sokan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu ne yazık ki hayal kırıklığı yarattı. Kanun içeriğinin hazırlanması aşamasında öğretmenlerin ve sendikaların paydaş kabul edilmemesi ve içeriğin açıklanmasının gecikmesi zaten tartışmaları ve kaygıları da birlikte getirmişti. Tepkiler  sonunda açıklanan kanun taslağının içeriği ise hem öğretmenleri hem sendikaları mutlu etmedi ve hayal kırıklığı ile karşılandı. 
       Zaten ankete katılanlar da yorumlarında çıkarılan Meslek Kanunu’nun memnuniyet yaratmadığını, kaygılara sebep olduğunu da açıkça ifade etmişler. İşte bu yorumlardan bazıları..  
“Öyle kanun olmaz. İki sayfa. Bir gecede hazırlandığı belli. Çok daha kapsamlı yönetmelikler var. Ayrıca hazırlarken öğretmene, sendikalara sordunuz mu?”
“Hayır...dedim”
“Onaylayacak bir taslak göremiyorum.”
“HAYIR!!!”
“Çıksın evet ama bu haliyle değil tabi”
“Tabiki onayliyorum 1.5 milyon ogretmen 20 sendikaya bölünmüş hala hak arama peşinde tabiki onayliyorum aynı oldugu gibi çıksın kanun hatta bir kısım hakları da kirpsinlar”
“Evet diyenleri anlayamıyorum neye göre evet diyorsunuz valla yalakalık mı işgüzarlık mı yoksa çıkarcılık mı???”
“Bu evet diyenler öğretmen mi acaba?
Bu taslağın öğretmene ne sağladığını düşünüyorlar ki?
Boş küp boş anbar , öğretmenleri bölmenin yolu.”
“Öğretmenlik meslek kanunu için önce öğretmenin fikri alınmalıdır.”
“Hayır”
“evettt”
“Bu kanunu onaylayan güruh sendika görüş bellidir. Ben öğretmenim diyen kim onaylar ki...”
“Kesinlikle 'HAYIR'. Öğretmenlerin hazırlanış sürecinde yer almadığı bir kanun öğretmenleri idare edemez, yetemez... Ben yaptım oldu derlerse olur tabii ki. Ama eksik olur, noksan olur, aksak olur.”
“20-25-30. yılını tamamlayanlar İçin fiilen uygulanamayacak bir durum.”
“Uzman ve başöğretmenlik bir kereye mahsus olarak çıktığında 10 yılı tamamlayanlar uzman, 20 yılını tamamlayanlar başöğretmen olmalı”
“Sınırları tam çizilmemiş! Ortak noktalar ve ayrışması gereken noktalar belirlenmemiş. Yüksek lisans ve doktora gibi kimin neyi nasıl yaptığı belli olmayan durumlar ile hesapsız öncelik sağlanan bir sistem doğru değildir. Herkesin maddi ve manevi hayatı,hayat şartları eşit değil ve siz bunları göz ardı ederek öğretmenler arasında ayrım yaparak meslek kanunu çıkaramazsınız!”
“EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET”
Kadriye Demirel
Eğitimci Yazar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak