Staj Mağdurlarına Yasa Teklifi! TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu En Son Durum!

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

STAJ MAĞDURLARINA YASA TEKLİFİ

Aday çırak, çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışılan sürelerin sigortalılık borçlanma kapsamına alınması, uzun vadeli sigorta kolları uygulaması kapsamında sigortalılık başlangıç tarihi olarak bu sürelerin esas alınması, konuyla ilgili mağduriyetlerin giderilmesi ve mesleki eğitimin özendirilmesi” amacıyla aşağıdaki gerekçeleri sunmak suretiyle TBMM’ye Kanun Teklifi sunmuştur.
Staj, öğrenciler için eğitim-öğretim dönemlerinde edindikleri teorik bilgileri çalışmalara aktif olarak katılarak bilgi ve becerilerini geliştirdikleri, mesleklerine ilk adımı attıkları önemli bir süreçtir.

Teorik ve uygulamalı eğitimlerinin tamamını okulda yapan öğrenciler stajlarını mal ve hizmet üreten işletmelerde, kamu/özel kurum, kuruluş ve işyerlerinde yapmaktadır. Staj ve çıraklık eğitiminde amaçlanan; mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışların geliştirilmesi, gerçek üretim ve hizmet ortamında mesleki tecrübenin kazanılması ile iş hayatına uyumun sağlanmasıdır. Çırak ve satjyerler eğitimleri sırasında kendi mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmenin yanında, mal ve hizmet üretiminde fiilen rol alarak işletmelere gelir sağlamaktadır.

31 Mayıs 2006 tarihli 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 5’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükümlerine göre; 5 Mayıs 1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrencilere ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanmaktadır.

Uzun vadeli sigorta kolları bakımından sigortalılığın başlangıç süresi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 38 ‘nci maddesinde açıklanmış; “ memleket meselesi” olarak nitelendirilen meslek okullarında eğitim gören aday çırak, çırak veya staj yapan öğrenciler kapsam dışında bırakılmıştır.

Yine aynı kanunun 41’nci maddesinde sigortalıların borçlanabileceği süreler belirtilirken doğum, askerlik, doktora ve uzmanlık öğrenimi, avukatlık stajı, hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri gibi süreler borçlanma kapsamına dahil edilmiş, aday çıraklık, çıraklık veya staj süreleri boyunca üretime ve hizmete katkıda bulunan, işletmelere katma değer sağlayan öğrenciler bu uygulamada da kapsam dışında bırakılmıştır.

Teorik öğretimin tamamlanmasına yönelik mesleki, eğitim, çıraklık ve staj gibi isimlerle küçük yaşlarda iş yaşamına dahil olan; çalışma hayatı sonunda emeklilik hesabı yapılırken mesleki eğitim sürelerinin de dikkate alınacağını düşünen sigortalılar büyük bir halay kırıklığı yaşamıştır.

Aday çırak, çırak, mesleki eğitim ve staj dönemlerinde kısa vadeli sigorta kolları kapsamında primleri ödenen ve fiilen çalıştıkları kayıt altına alınan kişilere borçlanma hakkının tanınması, uzun vadeli sigorta kolları bakımından sigorta kolları bakımından sigorta başlangıç sürelerinin hesaplanmasında bu sürelerin esas alınması, küçük yaşlarda iş yaşamına katılan bu kişilerin emeklilik ile ilgili mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir. “ gerekçelerini sunmak suretiyle aşağıdaki Kanun Teklifini TBMM’ye sunmuştur.

Liselerde ve çıraklık okullarında sigortanız başladı diyerek çocuk yaşta çalıştırılan öğrencilerin staj sigortalarının emeklilikte başlangıç sayılmasını istiyoruz.

Avukat doktor ve gurbetçilere verilen borçlanma hakkının bizlerede verilerek bu mağduriyetin ve haksızlığın son bulmasını istiyoruz.

İMZA KAMPANYASI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Erhan 3 yıl önce

STAJ SÜRELERİ İSTEGE BAĞLI OLARAK DİĞER BORÇLANMA HAKKI TANINAN BU HAK MESLEK LİSELİ ve çırak ve stajer HERKEZE BU HAK VERİLMELİDİR VE Tez Zamanda yasallaşmalı ve bu zülüm artık bitmelidir.

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak