Salgın sırasında okula dönüş nasıl olacak?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

COVID-19 salgını sırasında yaşam hem ebeveynler hem de çocuklar için zordur. Okula dönüş önemli ve umarız memnuniyetle karşılanan bir adımdır, ancak muhtemelen sizin ve çocuklarınızın birçok sorunuz var. İşte genç öğrencinizi neler bekleyebileceğiniz ve nasıl destekleyebileceğiniz konusunda en son bilgiler.

Okullar ne zaman ve nasıl açılacak?
Yavaş yavaş artan sayıda çocuğun sınıfa döndüğünü görüyoruz. Ülke çapında okulların kapanması nedeniyle 1 milyardan fazla öğrenci hala okula gidemiyor. Ancak okulları kapatan toplam 134 ülkeden 105'i (yüzde 78) okulların yeniden açılması için bir tarih belirledi. Bu 105 ülkeden 59'u okulları yeniden açtı veya yakında açmayı planlıyor. [Ağustos 2020 sonu itibariyle]

Durumun zorluğu ve dünya genelindeki farklılıklar göz önüne alındığında, ülkeler okulları nasıl ve ne zaman yeniden açmayı planladıkları konusunda farklı aşamalardalar. Bu kararlar genellikle ulusal veya eyalet hükümetleri tarafından, genellikle yerel yetkililerle görüşülerek alınacaktır. Yetkililer, okulların yeniden açılıp açılmayacağına karar verirken, yerel bağlamda eğitim, halk sağlığı ve sosyo-ekonomik faktörler açısından faydaları ve riskleri göz önünde bulundurmalıdır. Her çocuğun yüksek yararı, mevcut en iyi kanıtları kullanarak bu kararların merkezinde olmalıdır, ancak bunun tam olarak nasıl görüneceği okuldan okula değişecektir.

Çocuğumun okula dönmesi güvenli mi?
Okullardaki kontrol tedbirlerine ve okulların kapanmasına ve açılmasına ilişkin kararlar, topluluk içindeki diğer fiziksel mesafelendirme ve halk sağlığı müdahale tedbirlerine ilişkin kararlarla tutarlı olmalıdır. Genellikle okullar, ülkelerde münferit bir eylem olarak değil, fabrikaların, toplu taşımanın, ticari işletmelerin yeniden açılması gibi ülkenin geri açılmasıyla ilgili bir dizi eylemin parçası olarak açılıyor.

Okulların önceden plan yapması ve öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer personelin geri döndüklerinde güvende olmalarını ve toplulukların öğrencilerini okula geri gönderme konusunda kendilerine güvenmelerini sağlamak için hangi ek önlemleri uygulayabileceklerine bakmaları çok önemlidir.

Okula geri dönmek, muhtemelen sizin ve çocuğunuzun daha önce alışkın olduğundan biraz farklı görünecektir. Okulların bir süreliğine yeniden açılması ve ardından yerel bağlama bağlı olarak geçici olarak tekrar kapatılmasına karar verilmesi mümkündür. Gelişen durum nedeniyle, yetkililerin esnek olmaları ve her çocuğu güvende tutmaya yardımcı olmak için uyum sağlamaya hazır olmaları gerekecektir.

COVID-19 virüsünün yayılmasını önlemek için okul ne gibi önlemler almalıdır?
Okulların yeniden açılması, öğrencilerin, personelin, öğretmenlerin ve ailelerinin korunmasına yardımcı olmak için her ülkenin genel COVID-19 sağlık müdahalesiyle tutarlı olmalıdır. Okulların alabileceği pratik önlemlerden bazıları şunlardır:

Okul gününün başlangıcını ve kapanışını şaşırtmak
Şaşırtıcı yemek saatleri
Sınıfları geçici alanlara veya dış mekanlara taşıma
Sınıf mevcudunu azaltmak için okulu vardiyalı tutmak
Su ve hijyen tesisleri, okulların güvenli bir şekilde yeniden açılmasının önemli bir parçası olacak. Yöneticiler, el yıkama, solunum görgü kuralları (yani dirseğe öksürme ve hapşırma), fiziksel mesafe önlemleri, tesisler için temizlik prosedürleri ve güvenli gıda hazırlama uygulamaları dahil olmak üzere hijyen önlemlerini iyileştirme fırsatlarına bakmalıdır. İdari personel ve öğretmenler de fiziksel mesafe ve okul hijyeni uygulamaları konusunda eğitilmelidir.

Çocuğumun öğretmenine veya okul yöneticisine hangi soruları sormalıyım?
Bu kadar endişe verici ve yıkıcı bir dönemde, birçok sorunuz olması doğaldır. Sormak isteyebileceğiniz bazı yararlı olanlar şunlardır:

Okul, öğrencilerin güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için hangi adımları attı?
Okul, öğrencilerin ruh sağlığını nasıl destekleyecek ve hasta olan insanlara karşı herhangi bir damgalamayla nasıl mücadele edecek?
Okul, özel destek için sevke ihtiyaç duyabilecek çocukları nasıl yönlendirecek?
Okullar yeniden açılmaya başladığında okulun koruma ve zorbalık politikalarından herhangi biri değişecek mi?
Veli-öğretmen komiteleri veya diğer ağlar dahil olmak üzere, okul güvenliği çabalarını nasıl destekleyebilirim.
 

Çocuğum geride kaldı ne yapmalıyım?
Dünyanın dört bir yanındaki öğrenciler öğrenmeye devam etmeyi ne kadar istediklerini gösterdiler. Kendini işine adamış öğretmenleri ve velilerinin desteğiyle zor şartlar altında derslerine devam ettiler.

Ancak okullar yeniden açıldığında pek çok çocuğun öğrenimlerine yetişmek için ekstra desteğe ihtiyacı olacak.

Birçok okul, öğrencilerin hız kazanmalarına yardımcı olmak için telafi dersleri için planlar yapıyor. Bu, yıla tazeleme veya iyileştirme kursları, okul sonrası programlar veya evde yapılacak ek ödevlerle başlamayı içerebilir. Birçok okulun tam zamanlı veya tüm sınıflar için açılmayabileceği ihtimali göz önüne alındığında, okullar, sınıf eğitimi ve uzaktan eğitimin bir karışımı olan 'karma öğrenme' modellerini uygulayabilir (ev alıştırmaları, radyo, TV veya çevrimiçi öğrenme yoluyla kendi kendine çalışma).

Okul ve okul çalışmaları etrafında bir rutin oluşturarak çocuğunuza evde ekstra destek verin. Bu, kendilerini huzursuz hissediyorlarsa ve odaklanmakta güçlük çekiyorlarsa yardımcı olabilir.

Soru sormak ve bilgi sahibi olmak için çocuğunuzun öğretmeni veya okulu ile iletişime geçmek isteyebilirsiniz. Çocuğunuzun, bir aile kaybının yası veya pandemi nedeniyle artan endişe gibi belirli zorluklarla karşı karşıya olup olmadığını onlara bildirdiğinizden emin olun.

Çocuğum “okul moduna” geri dönmekte zorlanıyorsa ne yapmalıyım?
Çocuğunuzun devam eden krizin stresiyle sizden farklı bir şekilde başa çıkacağını unutmayın. Destekleyici ve besleyici bir ortam yaratın ve sorularına ve duygularının ifadelerine olumlu yanıt verin. Destek gösterin ve çocuğunuza böyle zamanlarda sinirli veya endişeli hissetmenin sadece normal değil, aynı zamanda normal olduğunu bildirin.

Yemek pişirme, ailece okuma zamanı veya oyunlar gibi günlük aktivitelere dahil ederek çocuklarınızın rutinlerine bağlı kalmalarına ve öğrenmeyi eğlenceli hale getirmelerine yardımcı olun. Başka bir seçenek de, aynı deneyimi yaşayan diğer ebeveynlerle bağlantı kurmak ve ipuçlarını paylaşmak ve destek almak için bir ebeveyne veya topluluk grubuna katılmak olabilir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak