Okullar Tekrar Açıldıktan Sonra Sosyal Mesafeyi Korumanın 10 Yolu

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bir okulu yeniden açmaktan bahsetmek bir şeydir, ancak hem personel hem de öğrenciler için güvenli, sosyal olarak uzak bir okul ortamı sağlamak için yerine getirilmesi gereken çok sayıda pratik husus olacaktır.

İki hafta önce açılan Copenhagen International School (Kopenhag Uluslararası Okulu) tam da bu süreci yaşadı ve 400 öğrencisi okul kampüsüne geri döndü.

Sosyal mesafeyi koruma amaçlı uygulanan yöntemlerle ilgili bilgi almak için okulun tesis yöneticisi Kent Sehested ile görüştük.

1. Net işaretler ve yönlendirmeler

Her şeyden önce, tüm yeni önlemlerin ebeveynlere ve personele net bir şekilde açıklandığından emin olmak gerekiyor. Böylece yeni okul gününün nasıl geçeceğini anlayabilirler.

“Okulu açmamızdan birkaç gün önce okul müdürümüzün ebeveynlere gönderdiği ve açık talimatlardan oluşan e-posta işimizi epey kolaylaştırdı,” diyor Sehested.

Bu sayede, çoğu ebeveyn ve öğrencinin yeni düzene hazırlıklı ve ne yapmaları gerektiğini bilerek okula geldiklerini ifade ediyor. 

Ebeveynler ve çocuklar nihayet okula adım attığında ise hem kendisinin hem de diğer okul çalışanlarının onlara yardımcı olmak için hazır beklediğini de ekliyor. 

“Meslektaşlarımla her sabah trafik yeleği giyerek bahçede bekliyoruz ve insanların doğru şekilde sıraya girmesine yardımcı oluyoruz. Sorularına cevap veriyoruz ve yanlarında oluyoruz – bu herkesin kendini güvende hissetmesini sağlıyor.”

2. Fiziksel mesafe okulun dışında başlıyor

Okul bahçesi, potansiyel temas açısından en riskli alanlardan biridir, bu yüzden insanların mesafeyi korumasına yardımcı olacak önlemler almak çok önemli.

“İnsanların aralarında iki metrelik bir sıra oluşturmasına yardımcı olmak için trafik konileri koyduk. Fiziksel mesafenin korunmasına yardımcı oluyor.”

Bu okuldaki mesafelendirme koni kullanılarak yapıldı. Diğer okullar da benzeri nesneler kullanarak fiziksel mesafeyi koruyabilirler.

3. Fiziksel mesafe okulun içinde devam ediyor

Fiziksel mesafe okul içinde de korunuyor: “Çocukların mesafelerini korumalarına yardımcı olmak için yere maskeleme bantları yapıştırdık. Nerede olmaları gerektiğini bildikleri zaman kurala uymaları çok daha kolay,” diye açıklıyor Sehested.

4. Okula giriş-çıkış saatleri birbiriyle çakışmayacak şekilde düzenleniyor

Yoğunluğu önlemek amacıyla öğrenciler okula farklı saatlerde geliyor ve okuldan farklı saatlerde ayrılıyorlar. Çocukların yarısı okula sabah 8.30’da gelip öğlen 2.30’da çıkarken, diğer yarısı 9’da geliyor ve öğlen 3’te gidiyor.  

Toplu taşıma araçları zamanlama ve aşırı kalabalık gibi nedenlerden ötürü elverişsiz olabilir.

Sehested, “Ayrıca, fiziksel mesafeyi artıramadığımız ve tek seferdeki çocuk sayısını azaltamadığımız için okul servisi hizmetimizi sonlandırmak zorunda kaldık,” diye ekliyor.

5. Trafiği en aza indirmek ve yönetmek 

Bir diğer önemli husus, kurallara uymadan veya kalabalık alanlar oluşturarak hareket eden insanların oluşturduğu riski önlemek için okul giriş ve çıkış noktalarının iyi yönetildiğinden emin olmak.

Sehested, “Sıkışıklığa sebep olmadığımızdan emin olmak için ön kapıyı kullanmak yerine üç ayrı giriş ve üç ayrı çıkış kullanıyoruz,” diyor.

“İnsanların binanın çevresinde saat yönünün tersine doğru hareket etmelerini sağlıyoruz, bu sayede tek yönlü bir akış oluşuyor ve insanlar birbirlerine çarpmıyor ya da trafik sıkışıklıklarına neden olmuyorlar.”

6. Bekleme salonları ve dezenfektanlar

Temizliğin sağlanması en önemli konulardan biri. Bu yüzden okul yönetimi, öğrencilerin okulun başka bir yerine gitmeden önce dezenfekte olduklarından emin olmak için “bekleme salonları” oluşturdu.

“Öğrenciler okul binasına girdikten sonra, uygun aralıklarla yerleştirilmiş sandalyelere oturarak bekleme salonlarında bekliyorlar. Binaya giren ve çıkan herkesin olabildiğince temiz olmasını sağlamak için her giriş-çıkış noktasında dezenfektanlarımız var.”

7. On kişilik gruplar halinde sınıf öğretimi

Önceden belirlenen ve değişmeyen öğretmenlere sahip az öğrencili sınıflar oluşturmak, bulaşma riskini önemli ölçüde azaltan basit ama etkili bir yöntem.


“Öğrencilerimiz on kişilik gruplar halinde ve tek bir öğretmen eşliğinde sınıfta öğretim görüyorlar. Kendi özel tuvalet ve el yıkama alanlarına sahipler. Branş derslerinin öğretimi hala uzaktan devam ediyor, ancak sınıfta yapılıyor.”

“Bu şekilde, öğrenciler yalnızca dokuz sınıf arkadaşı ve bir öğretmen ile fiziksel olarak bir araya geliyorlar, hem de özel öğretim alıyorlar.”

8. Kişiye özel beslenme kutuları sınıfIarda dağıtılıyor

Öğle yemeğinin her öğrencinin kendi sınıfında servis edilmesi sonucu temas riskini azaltmak kolaylaşıyor. 

Sehested, “Açık büfeden yiyecek almak ve yemekhanede yemek yerine, ayrı ayrı paketlenmiş beslenme kutuları sınıflara getiriliyor,” diye belirtiyor.

Okul, bu beslenme kutularının tek kullanımlık olduğunu, bunun da sürdürülebilir bir kurum olarak ilkelerine aykırı olduğunu, ancak şu anda çocukların güvende olmasını sağlamak için tek çözümün bu olduğunu ifade ediyor.

9. Çok sık temizlik yapılıyor

Tahmin edebileceğiniz gibi, her şey düzenli olarak temizleniyor.

“Tuvaletler, tırabzanlar, oyuncaklar ve sıkça kullanılan diğer her şey günde iki kez temizleniyor,” diyor Sehested.

Tüm bu temizlik, okulun mevcut temizlik personeli tarafından yapılıyor, ancak her şey daha sık temizlendiği için maliyet de artıyor. Neyse ki okulun diğer bölümleri şu anda kapalı ve bu sayede biraz tasarruf yapılabiliyor.

10. Esnek olun

Sehested, “Özetlemek gerekirse, bence işin esası esnek olmak, iyi dinlemek ve gerektiği takdirde hızlı değişiklikler yapmak,” diye belirtiyor.

“Çok çalışmamız gerekti,” diye anlatıyor, “Ama okulumuzu açmayı başardık ve öğrencileri burada görmek harika. Gün be gün normale dönüyoruz. ”

Kaynak: https://www.tes.com/news/10-ways-danish-school-made-social-distancing-work

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber