Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
- TBMM’de salı günü kabul edilen 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’ndaki değişikliklerle mesleki eğitim merkezlerinde yeni bir dönem başlıyor. Buna göre mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin her ay aldıkları asgari ücretin üçte biri kadar ücretin tamamı artık devlet tarafından ödenecek; üçüncü sınıf sonunda kalfa olan öğrenciler son sınıfta asgari ücretin üçte biri kadar değil, artık yarısı kadar ücret alacaklar. Bu merkezlerdeki öğrenciler dört yıl boyunca iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalanıyorlar. Mesleki eğitim merkezlerine kaydolabilmek için ortaokul mezunu olmak yeterli, yaş sınırlaması da bulunmuyor. Bu nedenle genç işsizliği azaltmak için önemli bir fırsat sunuyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile mesleki eğitim merkezleriyle ilgili yeni düzenlemenin detaylarını konuştuk:
‘CAZİP HALE GELDİ’
Mesleki eğitimi güçlendirmek öncelik verdiğiniz alanlardan biri. Bu yönde TBMM’nde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda önemli iki değişiklik kabul edildi. Bu değişiklikler ne anlama geliyor?
Her iki değişiklik de mesleki eğitimde yeni bir döneme işaret ediyor. Mesleki eğitim merkezlerini hem işveren hem de öğrenciler için cazip kılmak istiyorduk. Yeni düzenlemeyle bu gerçekleşmiş oldu. Öğrenciye dört yıl boyunca işveren tarafından ödenen asgari ücretin üçte biri kadar ücretin tamamı artık devlet tarafından ödenecek. Dolayısıyla mesleki eğitim merkezi üzerinden işletmelerde eğitim alacak öğrencilerden dolayı işveren üzerinde hiçbir maddi yük kalmamış oldu. Diğer taraftan üçüncü sınıf sonunda kalfa olanlar mevcut düzenlemeyle asgari ücretin üçte biri kadar ücret almaya devam ediyorlardı. Yeni düzenlemeyle kalfaların ücreti de iyileştirilerek asgari ücretin yarısına çıkartılmış oldu. Dolayısıyla mesleki eğitim merkezleri, öğrenciler açısından da cazip hale geldi.
Mesleki eğitim merkezleri artık hem işveren hem de öğrenciler açısından cazip hale geldiğine göre bu merkezlerdeki öğrenci sayısı da artacak mı?
Elbette. Yeni düzenlemeyle iş dünyası mesleki eğitimde çok daha aktif hale gelmiş olacak. İhtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesi için hiçbir maddi yükümlülüğü olmadan öğrencilere işletmelerini artık çok daha kolay açacak. Mezun olduğunda da eğitimine katkıda bulunduğu, dört yıllık eğitimi boyunca tanıdığı mezunları çok daha kolay istihdam edecektir. Böylece, “Aradığım elemanı bulamıyorum” retoriğinin devam etmesi için geçerli hiçbir mazeret kalmadı. Hangi sektör eleman ihtiyacını karşılamamaktan şikâyet ediyorsa artık biz orada olacak ve birlikte mesleki eğitim merkezi programı uygulayacağız.
‘TÜM OSB’LERDE KURULDU'
Bu ay içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul’da otellerin insan kaynağı ihtiyacını giderebilmek için bir iş birliği protokolü imzaladınız. Bu iş birliğinde de mesleki eğitim merkezlerini mi kullanacaksınız?
Evet. Burada iki önemli değişiklik yaptık. Artık mesleki eğitim merkezlerini İstanbul’da otellerde kuruyoruz. Dolayısıyla öğrenci haftanın tamamında otelde hem teorik hem de uygulamalı eğitim alacak. İkinci önemli değişiklik olarak mesleki eğitim merkezlerinde ilk kez yabancı dil eğitimine ağırlık vereceğiz. Dolayısıyla İstanbul’da turizm alanında artık eleman ihtiyacının giderilmesinde önemli bir mesafe almış olacağız. Bu iş birliğiyle 25 bin vatandaşımız turizm alanında hem eğitim alacaklar hem de istihdam imkânına kavuşmuş olacaklar. Bu proje pilot olarak İstanbul’da uygulanmaya başladı. 2022’den itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığımızın belirlediği illerde de yaygınlaştıracağız
Mesleki eğitimde yeni bir dönem başlıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile de bir iş birliğine imza atarak tüm organize sanayi bölgelerine (OSB) mesleki eğitim merkezi kurma kararı aldınız. Bu projede hangi aşamadasınız?
Mesleki eğitim açısından en kritik lokasyonlar OSB’ler. OSB’ler sektörlerin yoğun bir şekilde kümelendikleri yerler. Bu nedenle buralarda mesleki eğitim merkezlerinin olması çok daha önemli. 251 OSB’nin 87’sinde mesleki eğitim merkezi bulunuyordu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla mesleki eğitim merkezlerini tüm OSB’lerde kurmak üzere yeni bir iş birliği başlattık. Projeyi kısa sürede tamamladık. Gerekli tüm adımları atarak 164 yeni mesleki eğitim merkezi daha kurduk. Böylece 2021 yılı bitmeden mesleki eğitim merkezi olmayan OSB kalmadı. OSB’lerin ihtiyaç duyduğu tüm mesleki eğitim alanlarında insan kaynağını sektörlerle birlikte artık tüm OSB’lerdeki mesleki eğitim merkezlerinde yetiştirebileceğiz.
‘FARKLI ALANLARDA DA MERKEZ AÇACAĞIZ’
Turkcell ile bu ay yazılım alanında bir iş birliği başlattınız. Yazılım alanında gençlere istihdam imkânı oluşturan bu iş birliğinde yine odakta mesleki eğitim merkezi vardı. İlk defa uygulanacak projenin farkı ya da özelliği nedir?
Yeni bir düzenleme yaparak mesleki eğitim merkezi tamamlama programı geliştirdik. Bu programa göre lise ve üstü eğitimden mezun olanlar açtığımız tamamlama programında 6 ya da 8 ay gibi kısa süreli eğitimle mesleki eğitim merkezi mezunu olarak işgücü piyasasına hızla geçebilecek ve istihdam edilebilecekler. Bu kapsamda ilk projeyi Turkcell ile başlattık. Üniversite son sınıf öğrencileri ve üniversite mezunları bu programa başvurabilecekler. 6 aylık eğitimi Turkcell uzmanları verecekler. 6 aylık eğitim boyunca tüm adaylar asgari ücretin üçte biri kadar ücret alacaklar. Eğitim sonunda başarılı olanlar Turkcell tarafından istihdam edilecekler. Önümüzdeki günlerde bu programı farklı alanlarda da açacağız. Böylece işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağını hızla yetiştirebileceğiz.
Kaynak: MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ-Milliyet