Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022-2023 eğitim öğretim yılı hazırlıkları kapsamında yaptığı toplantıların beşincisini Uşak'ta gerçekleştirdi.
Kentteki resmî okulların müdürleri ile bir araya gelen Özer, konuşmasında yeni eğitim yılının başlayacağı tarihe kadar temizlik ve kırtasiye malzemesinden küçük onarım ve donatımlara kadar okulların tüm ihtiyaçların karşılanacağını vurguladı.
6 Eylül 2021'de başlanan yüz yüze eğitimin 17 Haziran 2022'de başarılı bir şekilde tamamlanmasında okul yöneticileri ve öğretmenlerin desteğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Özer, fedakârlıkları için eğitim camiasına bir kez daha teşekkürlerini sundu. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez tüm öğretmenler ve idari personele başarı belgesi gönderdiğini anımsatan Özer, "Eğer bir yıl daha uzaktan eğitime devam etmiş olsaydık sadece öğrenme kayıpları olmayacak öğrencilerin psikososyal gelişimleri, ruh halleri, sosyalleşmeleri, dijital bağımlılıkları gerçekten millî güvenlik meselesi olacak şekilde kritik bir noktaya gelecekti." ifadelerini kullandı.
18.9 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmen ile Türkiye'de eğitim sistemi içindeki nüfusun dünyadaki 150 ülkenin nüfusundan daha fazla olduğunu belirten Özer, "Biz okulları açık tutarak sadece çocuklarımızı, gençlerimizi kurtarmadık aynı zamanda Türkiye'nin normalleşmesini de hızlandırdık. Millî Eğitim Bakanlığı tüm öğretmenleri, tüm okul yöneticileriyle birlikte örnek oluşturdu. Onun için hepinize tüm Türkiye adına en içten şükranlarımı sunuyorum." dedi.
Bu dönemde ağırlık verdikleri üç temel konu olduğunu hatırlatan Özer, birincisinin eğitimde fırsat eşitliği olduğunu vurguladı. Türkiye'nin okul öncesi eğitimden yükseköğretime kadar tüm kademelerde artık OECD ülkelerinin yakalamış olduğu okullaşma oranlarına ulaştığının altını çizen Bakan Mahmut Özer, artık eğitimin kalitesini sürekli olarak artırmak için çalıştıklarını söyledi.
Özer, başöğretmenlik ve uzman öğretmenlik için başvuran yaklaşık 614 bin öğretmenden yaklaşık 90'a yakınının yüksek lisans ve doktora diploması olduğu için sınavdan muaf olduğunu aktararak, "Öğretmenlerimiz müsterih olsunlar inşallah bu süreç çok suhuletli bir şekilde bitecek ve 2023'te çok büyük sayıda uzman öğretmen ve başöğretmenle Milli Eğitim Bakanlığı çok daha güçlü bir şekilde yoluna devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.
1050 bağımsız anaokulu ve 10 bin yeni ana sınıfı hizmete girdi
Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için iki önemli adım attıklarını anlatan Özer, bunlardan ilkinin okul öncesi eğitimde okullaşma oranlarını artırmak olduğunu belirtti. Göreve geldiği zaman 5 yaştaki okullaşma oranının yüzde 78 olduğunu söyleyen Bakan Özer, oranları artırmak için 3 bin anaokulu, 40 bin yeni ana sınıfı yapmak hedefiyle yola çıktıklarını vurguladı.
Bu hedefi koyarken Türkiye'de toplam 2 bin 278 anaokulu bulunduğunu aktaran Özer, "Biz öyle bir iddiayla yola çıktık ki mevcut anaokulu sayısından çok daha fazlasını ama bir sene içerisinde yapmayı hedef olarak gördük. Ve bugün itibariyle 1050 bağımsız anaokulunu hizmete açmış bulunuyoruz. Yatırım planı içerisinde takvim işlemekte ve eğer gerçekleşirse hedefin çok çok üzerine çıkacağız. Rakamı şu anda açıklamıyorum buradan ama hedefimizi aşacağız." ifadelerini kullandı.
Okul öncesi eğitime erişim durumunun ilkokulda hazır bulunuşluk noktasında farklar olarak ortaya çıktığını, ilerleyen kademelerde bu farkın giderek arttığını anlatan Özer, aynı şekilde okullar arası başarı farkının da çözülmesi gereken bir problem olduğunu kaydetti.