Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
AB ülkelerinde öğretmen maaşlarını en çok iyileştirenler arasında Bulgaristan, Romanya, Çekya gibi ülkeler var.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eylül ayında 2021 yılı Öğretmen Atama Töreni’nde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Avrupa’da son 20 yılda öğretmen maaşlarını en çok iyileştiren ülke olduğunu iddia etti. 2002 yılından günümüze öğretmen maaşlarını dosya yazımızda mercek altına aldık.
Kıyas yapılırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunuyor:
-Öğretmen maaşlarındaki iyileştirme kıyası sadece maaş artışına bağlı değil.
-Kıyas yaparken benzer enflasyon trendlerinin gözlendiği ülkelerle ve satın alma gücü paritesi gözetilmesi gerekiyor.
İyileştirme ile artış ise birbirinden farklı kavramlar. İyileştirme paranın değeri ve satın alma gücünde yaşanan olası değişimler denklemden çıkarıldıktan sonra elde edilen refah artışını tanımlamak için kullanılıyor.
2002 yılında dokuzuncu derece birinci kademedeki bir öğretmenin maaşı 470 TL idi. Aynı yıl Temmuz'da dolar 1,69 olduğu için maaş yaklaşık 278 dolara karşılık geliyordu.
Temmuz'da yapılan zamda ise dolar kuru 8,42 TL; 5 bin 822 TL olan öğretmen maaşı yaklaşık 691 dolar idi.
2002 - 2021 arasında dokuzuncu derece birinci kademedeki öğretmen maaşları karşılaştırıldığında dolar cinsinden yaklaşık 2,5 kat artış mevcut. Ancak 2002 - 2021 Temmuz dönemleri arasında TÜFE hesaplamasında kullanılan 100 TL’lik mal sepetindeki fiyatlar 7 kat artmış.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Education at a Glance 2021 raporuna göre Türkiye ilköğretimde öğrenci başına düşük öğretmen maaşı veren ülkeler arasında. Rapora göre Türkiye öğretmen maaşlarında 33 ülke arasında 28. sırada.
OECD üye ülkeleri arasında öğretmen maaşlarının en yüksek olduğu ülke 101 bin 360 dolar ile Lüksemburg. Türkiye’de ise 15 yıllık öğretmenlik tecrübesi olan ilk ve ortaöğretim öğretmenlerinin brüt maaşı 30 bin 811 dolar.