Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
İYEP ÖĞRETMEN YÖNERGELER FORMU ÖĞRENCİ DEĞERLENDİRME ARACI ÖĞRETMEN YÖNERGELERİ
1. Öğrencilerinize birer adet " Öğrenci Değerlendirme Aracı " dağıtınız.
2. Öğrenci Değerlendirme Aracı Türkçe Bölümü'nde 15 soru bulunmaktadır.
3. Her sorunun nasıl uygulanacağı ve cevapların nasıl okunacağı " Öğrenci Değerlendirme Aracı Öğretmen Yönergeleri ( Türkçe Bölümü)"nde açıklanmıştır.
4. Türkçe bölümünde yer alan soruları cevaplamak için belirlenen süre 3 ders saati olarak öngörülmüĢtür. Ancak uygulama bu süreden daha az veya daha fazla olacak şekilde
yapılabilir. Aşağıda bu durumlar açıklanmıştır.
a. Uygulama öğrenci grubunun ihtiyaçları ( sıkılmaları, konsantrasyonun azalması, fizyolojik ihtiyaçların karşılanması gibi ) göz önünde bulundurularak teneffüsü kapsayacak veya teneffüste ara verilip takip eden derste devam edilecek Ģekilde yapılabilir.
b. Uygulamaya teneffüste ara verildiği durumlarda kitapçıkların öğrencilerden toplanması ve evrakın güvenliğinin sağlanması gerekmektedir.
c. Öğrencilerin soruları doğru anlaması ve cevaplamaları için yeterli süre verilmesi esastır. Bu sebeple öğretmenler öğrencilerin bireysel farklılıklarını dikkate alarak
verilen süreyi az bulduğu takdirde bir ders saatini geçmemek şekilde ek süre verebilir.
5. Öğrenciler birbirleri ile konuşmamalı, öğretmenden yardım istememeli, kitap defter elektronik cihaz gibi kaynaklar kullanmamalı veya öğretmenler öğrencilere ip ucu
vermemeli, cevabı söylememeli, cevap hakkında bilgi vermemelidir.
6. Tüm sorular tamamlandıktan sonra öğrencilerinizdeki Öğrenci Değerlendirme Aracılarını toplayınız ve puanlamaya geçiniz.
7.Her bir öğrencinin verdiği cevap e-okul İYEP İşlemleri Modülüne kaydedilecektir.
Yönerge: Aşağıda verilen metni öğrencilerinize okuyunuz. Okuma işlemi tamamlandıktan sonra aşağıdaki 1,2 ve 3. soruları öğrencilerinize yönelterek " Öğrenci Değerlendirme Aracı"ndaki resimlerin altlarına metinle ilgili doğru işaretleme yapmalarını isteyiniz. öğrencilerin sessiz bir şekilde cevaplamalarını isteyiniz.
Puanlama yaparken öğrencilerinizin 1,2 ve 3. soruya ilişkin Öğrenci Değerlendirme Aracı üzerinde yaptıkları işaretlemeleri inceleyiniz. Puanlama Anahtarı'nı kullanarak her bir soru için bir puanlama yapınız.
Puanları sayfa 9-10'da Puan Tablosu'na inceleyiniz.
BEYAZ GÜVERCİN
"Beyaz güvercin o kadar susamıştı ki uçabilecek hiç gücü yoktu. Minicik ayakları ile attığı adımları sıklaĢtırdı her yerde su arıyordu tam o anda sokakta oyun oynayan küçük bir çocuğa kanadı ile çarptı.
Çocuk güvercini görünce çok sevindi. Hemen annesini çağırdı. Anne, çocuğun yanındaki güvercini görünce çok ĢaĢırdı. Çünkü güvercinler insanları gördüklerinde kaçarlardı. Anne, beyaz güvercinin yanına yaklaĢtı ve güvercinin çok halsiz olduğunu gördü. Güvercinin susamıĢ olabileceğini düşündü. Beyaz güvercini eline aldı, Ģefkatle sevdi ve mutfaktan biraz su getirdi. Suyu gören güvercin çok sevindi ve hemen suya doğru koĢtu. Önünde ki sudan doyasıya içti. Suyu içtikten sonra kendine gelen güvercin kanatlarını hızla çırpmaya başladı ve havalandı. Kanatlarıyla adeta küçük çocuk ve annesine teĢekkür ediyordu. Çocuk ve annesi de el sallayarak küçük ve sevimli misafirlerini uğurladılar"
SORU:1, 2 ve 3. soruları metne göre yanıtlamaları beklenir.
1. Beyaz güvercin, kanadı ile kime çarptı? Doğru kutucuğun altını boyayınız.
Doğru yanıt : Beyaz güvercin, kanadı ile küçük çocuğa çarptı. ( Öğrencilerin görsellerden küçük çocuk görselinin altındaki kutucuğu boyaması beklenir. )
2. Anne, beyaz güvercin için suyu nereden getirdi? Doğru kutucuğun altını boyayınız.
Doğru yanıt : Anne, beyaz güvercin için suyu mutfaktan getirdi. ( Öğrencilerin görsellerden mutfak görselinin altındaki kutucuğu boyaması beklenir. )
3. Çocuk ve annesi, beyaz güvercini nasıl uğurladı? Doğru kutucuğun altını boyayınız.
Doğru yanıt : Çocuk ve annesi, beyaz güvercini el sallayarak uğurladı. ( Öğrencilerin görsellerden anne ve çocuğun el salladığı görselinin altındaki kutucuğu boyaması beklenir.