2016-2017 eğitim-öğretim yılında da zorunlu eğitim çağındaki nüfusun eğitime tam erişiminin sağlanması konusu eğitim sistemimizin öncelikli bir sorunu olmaya devam etmektedir.

Okullaşma oranlarına geçmeden önce ‘Brüt okullaşma’ ve ‘Net okullaşma’ kavramlarının ne anlama geldiğini açıklamak gerekiyor.

Brüt Okullaşma Oranı; İlgili öğrenim türündeki tüm öğrencilerin, ait olduğu öğrenim türündeki teorik yaş grubunda bulunan toplam nüfusa bölünmesi ile elde edilir.

Net Okullaşma Oranı; İlgili öğrenim türündeki teorik yaş grubunda bulunan öğrencilerin, ait olduğu öğrenim türündeki teorik yaş grubunda bulunan toplam nüfusa bölünmesi ile elde edilir.

Öğrencilerin bitirdiği yaş temel alınarak; okul öncesi teorik yaş 3 yaş-5 yaş, ilkokulda teorik yaş 5 yaş-9 yaş, ortaokulda teorik yaş 9 yaş-13 yaş, ortaöğretimde teorik yaş 14-17, yükseköğretimde teorik yaş 18-22 olarak kabul edilmiştir.

Buna göre 2016-2017 eğitim-öğretim yılında resmi istatistiklere göre net okullaşma oranları şu şekildedir;

-İlkokul için %91,16,

-Ortaokul için %95,68

-Ortaöğretim için %82,57 olarak gerçekleşmiştir.

İlkokul çağında olan her 100 çocuktan 9’u, ortaokul çağındaki her 100 çocuktan 5’i ve lise çağındaki her 100 gençten 18’i okul dışında kalmaktadır. Zorunlu eğitim çağında okul dışında kalan çocuklar ve gençlerin daha çok dezavantajlı ve eğitime erişimi en zor kesimi oluşturdukları dikkate alındığında, yüzde yüz net okullaşmayı eğitimde temel güçlüklerinden biri olmaya devam etmektedir.

Buna ilave olarak, Türkiye’de geçici olarak barınan veya mülteci durumunda olan okul çağındaki Suriyelilerin eğitiminde önemli bir artış kaydedilmekle birlikte, okul çağındaki mülteci çocukların halen %37’sinin okula erişimi sağlanamamıştır.[1]

Son yıllarda eğitim sisteminin bütün göstergelerinde olumsuz sonuçlarla karşılaştığımız bütün eğitim kamuoyunun malumu. Bütün sorunlar bir yana, eğitime erişimde de bu olumsuz, ürkütücü tablo ortada olduğu sürece, eğitim sisteminin geleceğine dair umutlarımızın da azaldığını üzülerek ifade etmek gerekiyor.


[1] Eğitim Değerlendirme Raporu-2017 TEDMEM.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber