Yönetici görevlendirmeleri yılan hikayesine döndü

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

YÖNETİCİ GÖREVLENDİRMELERİ YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ

Okullarda ki yöneticilerin nasıl seçileceği, son yıllarda bakanlığı en fazla zorlayan konular arasında sayabiliriz. Bakanlığın okullara yönetici bulmakta zorlandığını söylersek abartmış olmayız. Çünkü yaşanan sıkıntılardan dolayı eğitimciler yönetici olmak istemiyor.  Eğitimin kalitesi, sendikalar, veliler ve bürokrasi kıskacında yapılmaya çalışılan yönetici seçme olayında son yıllarda sıkça değişikliğe gidildi. 

Yönetmelik değişikliğine alışmışken bu seferde Yönetici Görevlendirme ve Yer Değiştirme takviminin çok kısa süre içerisinde 3 sefer değişmesine şahitlik ettik.

Yönetici Görevlendirme ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin ardından 24 Ocak 2019 tarihinde var olan yöneticiler için yer değiştirme takvimi yayınlanarak süreç başlamıştı. Süreç başlamasına başladı ama ne hikmetse bir türlü son bulmuyor. Bu zaman zarfında yayınlanan takvimin 3 defa güncellemesi yapıldı.

Yeniden yönetici görevlendirme başvuruları;

Var olan yöneticilerden 4 ve 8 yılını dolduran müdür ve müdür yardımcıları için ilk yayınlanan takvim süreç başlamadan 24 Ocak'ta (Sayı: 41289672-10.07.01-E.1710032) yayımladığı yönetici atama takvimini, 29 Ocak'ta geri çekerek, (Say:41289672-10.07.02-E.4420848) tekrar yazı ile ikinci defa güncelleme yapılmıştı.

İkinci defa yayınlanan takvime göre tam süreç bitti bitiyor derken, yönetici yer değişikliği sonuçlarının açıklanmasına iki gün varken ( 13-17 Mayıs 2019) Bakanlık makamının 15.05.2019 tarihli ve 44132 sayılı onayı ile tercih sonuçlarının açıklanması üçüncü defa uzatılarak 27 Haziran 2019 tarihine ertelendi.

Sınava Dayalı İlk Defa Yönetici Görevlendirmesi;

Var olan yöneticiler için yer değişikliği takviminin üç sefer güncellenmesi neticesinde sınava dayalı ilk defa yönetici görevlendirme takvimi de anlamsız bir şekilde geriye bırakılarak iki sefer güncellenmiş oldu.

Yayınlanan bu ilk takvim eğitim çevrelerine büyük bir sürpriz oldu.

Takvim öncesinde sürekli olarak liyakat temelli yeni eğitim yöneticiliği vurgusu yapılırken, bizzat Bakan Selçuk tarafından yeni yöneticilik sınavının ÖSYM tarafından Nisan ayında yapılacağı duyurulmuşken, yayınlanan 2019 yönetici görevlendirme takvimiyle 19 Nisan'a kadar (Yöneticilik sınavı dahi yapılmadan) mevcut boş kadroların, 4 ve 8 yılını dolduran yöneticilerin öncelikli atanması, tepkiyle karşılandı.

Bu durumda sınava dayalı yönetici atamanın pek bir anlamı kalmadı çünkü boş yer kalmayacak. Sınava giren 56 bin yönetici adayı haklı olarak tepkilerini dile getiriyor.

BU TAKVİM İLE EĞİTİM ÖĞRETİM AKSAYABİLİR

Açıklanan yönetici görevlendirme takvimi çeşitli handikaplar içeriyor. Eğitimciler ve eğitim iş kolundaki bazı sendikalar okullara yönetici atamalarının geciktirilmesini oldukça sakıncalı buluyorlar.

Çünkü:

27 Haziran tarihinde açıklanacak olan yeniden yönetici görevlendirme tercihleri sonucu yerleşemeyen ve boşta kalan idareciler, il içi ve iller arası yer değişikliği başvurularını kaçıracak ve mağduriyet yaşayacaklar.

Yöneticiliğe ilk defa atanacakların görevlendirmeleri 23 Eylül tarihinde yapılacak. Yeni eğitim öğretim yılının başlaması hasebiyle eğitim çalışanları okullarda bulunacak ve 9 Eylül'de de öğrencilerimiz sınıflarında yerlerini alacak. Yaklaşık bir ay sonra ise okul idarecisi atanmış olacak. Bu durum hem öğrenciler hem de yönetici olan öğretmenler için uyum sorunu oluşturacaktır. Eğitim öğretim süreçleri aksayabilir.
Yöneticiler yaz tatili boyunca yer değiştirme işlemleri ile uğraşacağından; okulların bakım onarımı ve yeni öğretim yılına hazırlık çalışmaları aksayacak.
Uzun süreli ertelemeler kamuoyun kafasında ki soru işaretlerinin artmasına yol açıyor. Çeşitli şaibeler olabileceği, puanların deşifre olabileceği, vb.

BAKANLIK BU ÇIKMAZI NASIL AŞABİLİR?

Peki, çözüm mümkün mü?

Bu kadar sorun ve sıkıntıların olduğu bir konuda yapılabilecek en makul çözümü sunmaya gayret edersek:

Bu sene için var olan yöneticilerin yer değişikliği başvuruları ertelenebilir. Hatta yönetmelikte yapılacak değişiklik ile 4 ve 8 yılı dolan okul yöneticilerinin yer değişikliği kaldırılabilir. Netice itibarıyla yönetici ‘vasat’ ise gittiği okul ile bu durum değişmeyecek. Eğer yönetici ‘iyi’ ise zaten sorun yok.

Bu konu ile ilgili daha önce uzun uzun yazdım. 4 yıllık bir süreç yöneticinin okula adaptasyonunu olumsuz etkiliyor. Bu şekilde yapılan görevlendirme sürenin az olması ve bir baskı unsuru oluşturduğu için, okul ortamında insanların verimini düşürmektedir. Okul yöneticilerinin gerektiği yerlerde insiyatif almalarına engel olmaktadır.

Bunun yerine daha önce bir sefer uygulanan, 10 yıl içerisinde iş körlüğünün önüne geçmek için ‘idareci rotasyon uygulaması’ yerinde olacaktır.

Boş Kadrolara Sınava Dayalı Atamalar Öncelikli Yapılabilir.

Hali hazırda içerik ve geçerliliği konusunda son derece güvenilir olan, ÖSYM tarafından yapılmış yönetici görevlendirme sınavı var. Yönetici adayları ellerinde sınav puanları ile bekliyorlar. Okullar kapanır kapanmaz mülakat ve güvenlik soruşturmaları yapılarak mevcut boş kadrolara yönetici atama yapılabilir.

Yapılan bu sınava var olan idareciler de girdi. Böylece mevcut yöneticiler de başarılarına göre kendi istekleri ile boş kadrolara atanabilecektir. Bir haksızlık durumu da ortadan kaldırılmış olacaktır.

Bu konularda Bakanlığın gerekli adımları atmasını bekliyor ve istiyoruz.

Rafet URAL

rafetural@hotmail.com

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber