Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
“YÖK Dersleri Platformu” adlı web ara yüzüne https://yokdersleri.yok.gov.tr/ internet adresi üzerinden giriş yapılmakta. YÖK, platformun tasarımında “kullanıcı dostu” bir yöntem izleyip üniversitelerin “akademik sayfalarına benzer” bir web ara yüzü oluşturarak, kurumsal internet sitesi ve mobil uygulaması gibi farklı kanallardan da sisteme giriş yapılabilmesi imkânı sağladı.
Platformu kullanan toplam kişi sayısı 400 bine yaklaştı
Geçtiğimiz hafta başında YÖK tarafından üniversite öğrencilerinin açık erişimine sunulan YÖK Dersleri Platformuna giren tekil kişi sayısı günlük ortalama 50 bin civarında oldu. Bugüne kadar platforma giren toplam ziyaretçi sayısı ise 400 bine yaklaştı. YÖK yetkilileri, henüz bir hafta olmasına rağmen platforma gösterilen bu yoğun ilginin uzaktan eğitim esnasında öğrencilerin dijital ders içeriklerinden de istifade ettiğini gösterdiğini belirttiler.
Platforma en çok cep telefonu üzerinden giriş yapıldı
Platforma kullanan kişilerin sisteme giriş yapma yöntemleri incelendiğinde %68’nin mobil telefon üzerinde giriş yaptıkları görüldü. Kullanıcıların %31’nin masaüstü ile bilgisayardan, %1’nin ise tablet bilgisayardan giriş yaptıkları gözlemlendi.
En çok giriş İstanbul’dan yapıldı
Platformu kullanan kişiler il bazında değerlendirildiğinde sisteme en çok İstanbul’dan giriş yapıldığı görüldü. İstanbul’u sırasıyla Ankara, İzmir ve Adana takip etti. Platforma en çok giriş yapılan iller arasında Diyarbakır, Samsun, Antalya, Bursa, Konya ve Gaziantep gibi ülkemizin farklı bölgelerinden şehirler yer aldı.
KKTC’den ABD’ye sisteme birçok ülkeden giriş yapıldı
YÖK Dersleri Platformuna sadece ülkemizdeki öğrencilerin değil, yurtdışındaki öğrencilerin de ilgi gösterdiği görüldü. Ülkelere göre platforma girişler incelendiğinde ülkemizden sonra en çok giriş yapılan ülkenin KKTC olduğu tespit edildi. KKTC’yi sırasıyla Almanya ve ABD izledi. Platforma en çok giriş yapılan ülkeler arasında Azerbaycan, Hollanda, Kırgızistan, İngiltere ve Yunanistan gibi farklı coğrafyalardan ülkeler de yer aldı.
ODTÜ’den dijital “ders kitabı ve video desteği”
İlk aşamada İstanbul, Atatürk ve Anadolu Üniversitelerinin dijital ders içeriklerinin yer aldığı platforma geçtiğimiz günlerde ODTÜ de önemli bir katkı sağlayarak, kendi akademisyenlerince hazırlanan ders kitaplarını ve videolarını platformda paylaştı. Böylelikle ders kitaplarının yanında bazı derslerin videoları da ilk kez platformda yer almaya başladı. Önümüzdeki günlerde platformdaki derslere ait videolar ve sunumların da artacağını belirten YÖK yetkilileri, üniversitelerin platforma yaptıkları katkılarından dolayı duydukları memnuniyeti ifade ederek birçok üniversitenin katkı için kendileri ile temasta olduklarını iletti.
Öğrencilere farklı akademik kültürlerle tanışma fırsatı
Yakın zamanda farklı birçok üniversitenin yapacağı “ders kitapları, videolar ve sunumlar” vb. farklı dijital içerik katkıları sayesinde, platformun program sayısı ve içerik çeşitliliği açısından daha da zenginleşeceğini belirten YÖK yetkilileri, bu sayede öğrencilerin farklı akademik kültürlerle de tanışma fırsatını yakalayacaklarının altını çizdi.