Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er de yine Cibuti Cumhurbaşkanınca, süreç içinde yaptığı katkılar dolayısıyla İkinci Derece Liyakat Nişanı ile taltif edildi. Ödüller, Başkan Saraç ve Prof. Dr. Er’e Cibuti Cumhurbaşkanı adına Başbakan Abdulkadir Kamil Muhammed tarafından takdim edildi.
14 Ekim 2019’da Cibuti Başbakanlığında yapılan Ödül Takdim Töreninde, Cibuti Başbakanı Abdulkadir Kamil Muhammed, Cibuti’nin her alanda kalkınmasında Türkiye’nin özel bir yeri olduğunun altını çizerek Cibuti’nin yükseköğrenim görmüş nitelikli insan gücüne sahip olabilmesi için YÖK Başkanı Saraç’a yaptığı değerli katkılar için teşekkür etti.
Başkan Saraç da verilen ödül için teşekkür ettikten sonra, dost ve kardeş Cibuti Cumhuriyetinin son yıllarda her alanda kaydettiği gelişmeden büyük bir memnuniyet duyduğunu, Cibuti’nin kalkınma hamleleri için ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirebilmesinde Türkiye’nin Cibuti’ye destek olmaya devam edeceğini söyledi.
YÖK Başkanı Saraç, 2015 yılında Cibuti’nin Türk yükseköğretim sisteminin birikimlerinden yararlanabilmesi için bir inisiyatif başlatmış, bu bağlamda Cibuti Yükseköğretim ve Araştırma Bakanı ile bir Mutabakat Zaptı imzalamıştı.
Özellikle Mühendislik, Sağlık ve Mesleki Eğitim alanlarında eğitim desteği
Yeni kurulan Cibuti Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin yapılandırılması için İstanbul Teknik Üniversitesini (İTÜ) görevlendirilmiş, kurulan İnşaat ve Elektrik Mühendisliği bölümlerine giren öğrenciler, her bir bölümde 22 olmak üzere toplam 44 öğrenci, İTÜ’nün sağladığı akademik destek ve işbirliğiyle 2018-2019 akademik yılı sonunda mezun olmuştur.
Sağlık alanında da Cibuti’den gelen talep doğrultusunda, Cibuti’nin sağlık alanındaki uzmanlarını yetiştirmesi için Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) görevlendirilmiş, böylece AYBÜ’de tıp alanında uluslararası doktora programları açılmıştır. Burada açılan Pediatri, Jinekoloji ve Kardiyoloji programlarında Cibutili doktorlar Cibuti Hükümeti burslusu olarak halen doktoralarını sürdürmektedirler.
Mesleki eğitim alanında işbirliği için de Çankırı Karatekin Üniversitesini görevlendirilmiş, Cibuti Üniversitesi ile yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde yaz okulu programlarına Cibuti’den gelen öğrencilere Çankırı Karatekin Üniversitesinde kısa dönem mesleki eğitim verilmiştir. Ayrıca her yıl Cibuti tarafından seçilen öğrenciler Cibuti Hükümetinin burslusu olarak çeşitli alanlarda öğrenim görmek üzere Çankırı Karatekin Üniversitesi tarafından kabul edilmiştir.
Ülkemizdeki Cibutili öğrenci sayısında büyük sıçrama
2014-2015 akademik yılında Türk yükseköğretim sisteminde kayıtlı sadece 52 Cibuti uyruklu öğrenci varken, Başkan Saraç’ın başlattığı inisiyatif ve üst düzey karşılıklı ziyaretler neticesinde 2019-2020 akademik yılında bu sayı yaklaşık 15 kat artarak 767’ye ulaşmış ve Türkiye, Cibutili yükseköğrenim çağındaki gençler için Fransa’nın ardından en çok tercih edilen 2. ülke konumuna yükselmiştir.