Yazım Öğretiminde Dikte Nasıl Kullanılır?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

By Joanna Marsh

Dikte kelimesinin olumsuz çağrışımlara sahip olmasına rağmen, uygulamanın kendisinin de yararları olduğunu buldum. Öğrenmeyi sadece bağlamda hecelemeyi değil, aynı zamanda doğru cümle yapısı ve noktalama işaretleriyle de destekler. Haftalık dikte çalışmamı öğrencilerimle yürütürken, büyük bir heyecan duyuyorum.

Dikte, birçok sınıf seviyesi ve konu alanları için yararlı bir pratik olabilir. 13 yıl önce ilk öğretime başladığımda, dinleme ve yazma becerilerini geliştirmek için İngilizce öğrenenlerle dikteyi kullandım ve daha sonra anadili İngilizce derslerinde gençlerle kullandım. Eğer bir ortaokul veya lise öğretmenseniz, öğrencilerin metin olarak yüksek sesle okudukları ve orjinal metni yeniden oluşturmak için gruplar halinde çalıştıkları diktogloss etkinliği hakkında bilgi edinmenizi şiddetle tavsiye ederim .

YAZIM ÖĞRETİMİNDE DİKTE KULLANIMI
Daha küçük öğrencileri heceleme talimatıyla meşgul etmek için dikteyi kullanıyorum. Her hafta öğrencilerime keşfetmek, analiz etmek ve pratik yapmak için bir odak fonem veriyorum. Onlara başlangıç, orta ve ileri düzey kelimeleri temsil etmek için renk kodlu olan bu fonlamayı içeren kelimelerin bir listesini veririm. Hedef fonem için farklı grafikler olduğunu görüyorlar.

Ya seçerler ya da birkaç kelime atarım - sayı öğrencinin yeteneğine veya yaşına bağlıdır - çeşitli oyunları ve etkinlikleri kullanarak daha derinlemesine analiz eder, seçtikleri kelimeleri fonemlere ve grafiklere ayırır. Örneğin, sınıf listesinden bir kelime düşündüğüm bir oyun oynuyoruz ve öğrencilerin bunu tahmin etmesi gerekiyor. Doğru bir tahminde bulunmalarına yardımcı olmak için bir grafik kullanırlar ve sözcük içindeki fonemler ve grafikler hakkında sorular sorarlar.

Haftanın sonunda diktelerimi yapıyorum. Öğrettiğim yaş grubuna bağlı olarak, geribildirim vermek için farklı değerlendirme listeleri ve yöntemler kullanıyorum. Üçüncü ve dördüncü sınıfta, öğrencilerime çalışmalarını değerlendirmek için kullanabilecekleri üç seviyeli bir değerlendirme tablosu verdim. Birinci ve ikinci sınıf düzeyinde, öğrencileri daha kolay bir puanlama sistemiyle konuşur veya çok basit bir üç seviye değerlendirme listesi yazdırırım.


İşte birinci ve ikinci sınıf öğrencilerine dikte etme şeklim:

Üç cümle kurarım. Her cümle, odak fonemine sahip kelimeler listesinden üç kelime içerir ve cümleler, imla karmaşıklığında artış gösterir. Her cümle ayrıca mümkün olduğu kadar çok yüksek frekanslı kelimeler içerir.

İlk cümleyi akıcı bir şekilde ve bir kez ifade ile okudum, sonra da tüm öğrencilerin yazabilmesi için gerektiği kadar küçük bölümlerde okudum. Öğrenciler ilk cümleyi yazdıktan sonra, normal kalemlerini kırmızı olanla değiştirmelerini ve çalışmalarını düzeltmeye hazırlanmalarını istiyorum. Puanlarını toplamadığımı not etmek önemlidir - bu nedenle, öğrenciler yakında çalışmalarını düzeltirken hile yapmaya gerek olmadığını öğrenirler.

Cümleyi açık bir şekilde beyaz tahtaya yazıyorum ve sonra kırmızı işaretçimi alıyorum. Öğrencilerin cümlenin başındaki büyük harfi hatırlamaları durumunda kendilerine bir onay ya da onay işareti verebileceklerini duyurdum. (Öğrencilerin ilk başarılarını işaret etseler - ve bu ilk defa büyük harfleri hatırlamazlarsa, bir sonraki cümleye girmeleri büyük olasılıkla muhtemeldir.) Onlardan o zamanki dönem için kendilerine bir onay vermelerini isterim. son. Cümlenin ünlem işareti veya soru işareti isteyeceği durumlar vardır ve öğrenciler bunu doğru aldığında tartışıp kutlarız.

Daha sonra, odak fonemimiz olan üç kelimenin altını çizerim. Tüm sözcüğü doğru yazmamış olsalar bile, öğrenciler odak fonem için doğru grafiği yazsalar, kendilerine bir kene verir. Örneğin, ben diyebilirsiniz “kullandığınız takdirde kendinize bir kene ver bir 'kn' kelimesinde vurmak .” Kelimeleri atamak yerine öğrencilerin tercih etmesini, tüm kelime yerine doğru bir şekilde ifade edilmesini beklemek uygun olurdu sadece odak foneminden daha çok.

Daha sonra, yüksek frekanslı kelimelerden biri olan bir bonus kelime seçerim ve öğrenciler de bunu doğru hecelemişlerse, kendilerine bir onay verir. Mesela ben “Bonus kelimedir, diyebilirsiniz o kendinizi yazıldığından varsa bir kene ver she SHE.”

Öğrenciler daha sonra bu cümle için 6 puan alırlar ve bir sonraki daha zorlayıcı cümleye geçeriz.

Gelecek haftaki derslerimi öğrettiğimi bildirmedikleri için bu haftalık testten aldıkları puanları toplamama gerek yok - bu amaçla bir kez yaptığım ayrı bir tanı ve özet yazım sınavım var. Bu dersin en büyük değerini, öğrencilere eğlenceli ve stressiz bir ortamda verdiği anında geribildirimde görüyorum.

Kaynak: https://www.edutopia.org/article/how-use-dictation-spelling-instruction

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak