Uzmanlar Uyarıyor: “Okullar Yeniden Açıldığında Oyuna Öncelik Verin”

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Çocuk ruh sağlığı uzmanları hükümeti, İngiltere'deki okullar yeniden açıldığında ve kilitleme kısıtlamaları azaltıldığında, resmi dersler ve akademik ilerlemeler konusunda çocukların oyunlarını önceliklendirmeye ve arkadaşlarıyla sosyalleşmeye çağırdı.

Uzmanlar, karantinanın etkileri ve akranlarıyla yüz yüze oyun oynamadan altı haftadan fazla zaman geçiren çocukların ruh sağlığı hakkında “son derece endişeli” olduklarını söylüyor. Aynı zamanda eğitim bakanlığını, oyunun izin verilen yeni faaliyetlerin en başında yer almasını sağlamaya çağırıyorlar.

Reading Üniversitesi çocuk psikolojisi profesörü Helen Dodd, “Evde geçirilen uzun bir sürenin ardından okula geri dönmek birçok çocuk için zor olacak. Arkadaşları ile aralarına iki metre mesafe koymaları bekleniyorsa daha da zor olacak,” diyor. 

“Güvenli hale geldiği andan itibaren çocukların mümkün olduğunca akranlarıyla sosyal mesafe olmaksızın bol bol oyun oymasına izin verilmeli. Yakın oyun, sadece ikişerli ya da küçük gruplar halinde ya da belli bir sosyal mesafe çemberi içinde az sayıda temasa tekrar tekrar izin veren oyun anlamına gelebilir.”

Çocuk ruh sağlığı ve gelişimi uzmanları, koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla evde kalmaları istenen çocukların yalnızlık ve izolasyondan muzdarip olacağı konusunda uyarıyorlar.

Okullar akademik eğitimi ve eksik kalan çalışmaları bir an önce yakalama sürecini başlatmak konusunda istekli olsa da, Cambridge ve Sussex’in de aralarında yer aldığı beş üniversiteyi temsil eden uzmanlardan oluşan bir grup, çocuklar arasında yaşanan stres ve kaygıyı hafifletmek için oyunun hayat bir önem taşıyacağını söylüyor.

Uzmanların İngiltere Eğitim Bakanı Gavin Williamson’a yazdığı mektup şöyle: “Şu anda birçok çocuğun duygusal sağlığı, yalnızlık ve izolasyon yüzünden zarar görmüştür. Çocuk ruh sağlığı ve gelişimi uzmanları olarak hükümeti, karantina kısıtlamalarının hafifletilmesi ve okulların yeniden açılmasıyla ilgili tüm kararlarda çocukların sosyal ve duygusal refahına öncelik vermeye çağırıyoruz.”

Özellikle 3-11 yaş arası çocuklara odaklanan yetkililer, ülke karantinadan çıkarken çocukları desteklemek için bir dizi tedbir önererek, hükümetten çocukların hem okulda hem de açık havada akranlarıyla oynamaları için zaman ve fırsat sağlamalarını istiyorlar.

Uzmanlar, okulların yeniden açılırken çocukların duygusal refahının nasıl destekleneceği konusunda okullara gerekli kaynağın ve rehberliğin verilmesi gerektiğini ve oyunun bu süre boyunca akademik gelişimden daha öncelikli olması gerektiğini söylüyor.

Sussex Üniversitesi’nde çocuk psikolojisi profesörü Sam Cartwright-Hatton şöyle diyor: “Tüm araştırmalar çocukların duygusal sağlığının karantinadan olumsuz etkilendiğini ve bu etkinin birçok çocukta uzun vadede devam edeceğini gösteriyor. Tüm yetkilileri, mümkün olan en kısa sürede çocukların yüksek kaliteli oyun fırsatlarına erişmelerinin sağlanmasına ve mümkünse bu fırsatların giderek artırılmasına çağırıyoruz.”

Cambridge Üniversitesi’nde psikoloji ve eğitim alanında öğretim üyesi olan Dr. Jenny Gibson ise şunları ekliyor: “Oyunu önemsiz olarak göz ardı etmek kolaydır, ama çocuklar için, arkadaşları ve akranlarıyla oynamak sosyal gelişimleri üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir.”

Çocukların ve gençlerin salgın dönemindeki ruh sağlığının öneminin farkında olduklarını belirten bir hükümet yetkilisi, okullar ve aileler için bu konuda rehber kitaplar yayınladıklarını ve 5 milyon sterlinlik koronavirüs ruhsal sağlık müdahale fonu aracılığıyla ek hizmetler sunmak için önde gelen ruh sağlığı yardım kuruluşlarını desteklemeye devam edeceklerini açıkladı.

Çeviri: Özlem Öztürk

Kaynak: https://www.theguardian.com/education/2020/may/07/prioritise-play-when-schools-reopen-say-mental-health-experts-coronavirus-lockdown?fbclid=IwAR1Iug1DvZA1YqwrzUgGiqjc5QXDP0fuJiq90jA4gWyeI3Jfeif1q4M2yLI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak