Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Okul gününün başlangıcı, öğrenciler için evden okula geçtikleri için önemli bir zamandır. Öğrencilerin bu geçişi yapmalarına yardımcı olmak, evde okul çalışmalarını yaparken daha da önemlidir. Bir günlük öğrenmenin tonunu ayarlamak için kullandığım stratejilerden biri etkileşimli bir sabah mesajıdır. Sabah mesajı, öğrencinin sınıfa girdiklerinde gönderilen günlük mesajdır. Grafik kağıdına yazılabilir veya beyaz tahtaya yansıtılabilir. Uzaktan eğitim olan öğrencilere ulaşmak için Google Slaytlar aracılığıyla da paylaşılabilir.
Günaydın mesajları öğrencilerin okula ısınmalarını ve akademik becerilerini geliştirmelerini kolaylaştırır. Bu mesajlar etkileşimli oldukları zaman öğrencilerin motivasyonlarını, katılımını arttırır ve sınıfta bir topluluk yaratılmasını sağlar. Öğrencilerin her sabah ilk yapacakları iş bunu okumak ve cevaplandırmak olur.
Etkileşimli bir günaydın mesajını her gün hazırlamak iş yükü gibi görünebilir, ancak hiç öyle zor değil. Şahsen mesajların temalarını belirlemek adına haftalık takvim yaparım ve mesajların biçimlerini tekrar ederek bu çalışmanın sürekliliğini sağlarım. Hem planlama kolaylaşır hem de öğrenciye bir sonraki mesajı tahmin edebilme fırsatı sağlar. Ek olarak bunu eğlenceli hale getirmek ve öğrencilerin kolay hatırlamalarını sağlamak için tema isimlerinde aliterasyonu kullanırım.
Matematikli Pazartesi
Pazartesi günleri, öğrencilerin çözmesi için matematik problemleri veya bilmeceleri mesajınızda yer alabilir. Bu mesaj o günkü dersle veya önceki bir konuyla ilgili olabilir. Her öğrencinin çözebileceği matematik problemleri kadar basit olabilir veya öğrencilerin birlikte çalışmalarını gerektiren çok basamaklı, karmaşık, sözlü problemler olabilir.
Matematik ve günaydın mesajlarını birleştirmek matematik için hem ekstra zaman sağlar, hem de öğrencinin önceki konuyu hatırlamasını veya yeni konuyu tanımasını daha eğlenceli hale getirir. Matematikte iyi olmadığını söyleyen öğrenciler bile bu problemleri çözmeye bayılır ve normalde asla bakmayacakları problemleri çözmeyi deneyeceklerdir.
5 N 1K Salısı
Perşembe günleri sınıfa bir soru sorar ve her öğrenciden cevaplamasını isterim. Öğrenciler mesaja doğrudan cevap verebilir veya yapışkanlı not kağıtlarını günaydın mesajının yanına yapıştırarak cevaplarını verebilirler. Şahsen bu iki yöntemi birlikte kullanmayı severim. Uzaktan öğrenim süresince bu soruları online bir şekilde gönderebilirsiniz, öğrencilerin özel mesaj yazarak veya sınıf tartışmasına katılarak cevaplamasını sağlayabilirsiniz. Ben bu soruları çok çeşitli amaçlar için kullanıyorum. Örneğin, öğrencileri tanımak için olabilir, sınıfta topluluk yaratmak, çocukları akademik açıdan desteklemek ve sosyal, duygusal öğrenme becerilerini geliştirmek amacıyla olabilir.
Örneğin şu soruları sorabilirsiniz:
İyi arkadaşların ayırt edici özellikleri nelerdir?
Bu yıl okuduklarımızdan en sevdiğiniz kitap hangisiydi?
Hangi iklimde yaşamak isterdiniz?
Öğrenirken çok zorlandığın bir şeyden bahset.
“Hangisini Seçerdin?” Çarşambası
“Hangisini seçerdim…?” sorusu ile yapılan faaliyetler çocukların en sevdikleri çalışmalar oluyor. Çünkü çocuklar fikirlerini hızlı ve kolay bir şekilde ifade edebiliyorlar. Soruların içerikleri tuhaf, o günkü konuyla ilgili, mevsim gibi daha genel konularla ilgili veya tamamen rastgele içeriklerde olabilir.
Örneğin,
Evcil bir tek boynuzlu at mı yoksa evcil bir dinozor mu isterdiniz?
Kutup ayısı ile mi yoksa aslanla mı dövüşmek isterdiniz?
Bu sayede hem öğrenciler tartışırlar hem de çetele tablolarına göz atarlar. Daha büyük öğrenciler bölme veya olasılık gibi konular hakkında sohbet edebilirler. Ben bazen öğrencilerden kendi fikirlerini desteklemelerini ve diğer öğrencileri kendi fikirlerinin doğruluğuna ikna etmelerini isterim.
Farklı Düşün Perşembesi
Perşembeleri öğrenciler yaratıcı düşünme egzersizleri yaparlar ve farklı fikirler ortaya koymaya çalışırlar. Mesaja bir cismin parçasını çizerim ve her öğrenciye tamamlamaları için fotokopiler dağıtırım. Uzaktan eğitim süresinde çizimleri online gönderebilirsiniz ve ebeveynlerin bunlardan çıktı almasını ya da aynı cismi bir kâğıda kopyalamalarını isteyebilirsiniz ve sonrasında size çizimin bitmiş halinin fotoğrafını yollarlar. Zaman sınırı koyarım, çalışmanın sonunda öğrencilerin yaratımlarını sınıfla paylaşmaları için fırsat yaratırım.
Çizimler genellikle mevcut mevsim veya tatiller ile ilgili olur ve bazen objenin ne olmadığını onlara söylerim. Örneğin mesajdaki çizim bir “V” ise “bu bir dondurma külahı değilse, ne olabilir?” diye sorarım. Öğrenciler bu çizimi dondurma külahı dışında bir şeye benzetmeye çalışarak çizimlerini tamamlar.
Perşembeleri öğrencilerimin her zaman en sevdikleri günaydın mesajıdır. Onların yaratıcılıkları ve sanatçı ruhları her daim beni büyüler, bu çalışma akademik açıdan zorlanan öğrencilerin öne çıkmasını da sağlar.
Çöz Çözebiliyorsan Cuması
Cuma günleri, mesajlar tekerlemelerden veya bulmacalardan oluşur. Bazen basit zekâ oyunlarını kullanırım, örneğin “İngilizce’deki en uzun kelime nedir?” diye bir soru sorarım. (Cevabı: Smiles. Çünkü İngilizcede “mile” yani mil bir mesafe ölçüsüdür ve bu kelimede ilk ve son harf arasında yer alır.) Aynı zamanda analojiler, mantık bilmeceleri ve kelime oyunları kullanırım, bu da öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini geliştirmelerini sağlar.
Bazı bilmeceler herkesin cevaplayabileceği kadar basit olurken, bazıları takım çalışmasını gerektirir. En iyi günaydın mesajı hem eğlenceli hem de öğretici olmalıdır. Bu çalışmayı yaptıkça öğrenciler için en iyisinin ne olduğunu göreceksiniz.
Çeviri: Batur Kılıç
İngilizce Öğretmeni, Eğitim Programları ve Öğretimi Yüksek Lisans Öğrencisi
Kaynak: https://www.edutopia.org/article/using-morning-messages-start-day-distance-learning?fbclid=IwAR2KlJsSnQTftoBqR6jLWBu4DwHlAdNA3bciS9C8Xc_wuaeSPBlihzMCOkw
Bu şekilde bence dersleri eylenceli hale gelmez