Uzaktan Eğitimde Çocuğunuzun Motivasyonunu Bu Şekilde Sağlayın

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bugün, Çocuğunuzu Uzaktan Öğrenmeye Dahil Etmek ve Motive Etmek İçin 6 İpucunu ele alalım  .

Burada iki önceliğimiz var:

Çocuğunuza daha fazla kontrol ve özerklik vererek ve diğer öğrencilerle daha ilgili hissetmelerine yardımcı olarak etkileşime geçin.
Çocuğunuzun odaklanmasını destekleyecek ortamı ve programı oluşturarak çocuğunuzu motive edin , böylece bir ustalık ve yeterlilik duygusu yaşamaya başlasın.
İşte rehberiniz.

 Meydan okumayı ve ertelemeyi azaltırken çocuğunuzun direncini ve öğrenmeye odaklanmaya nasıl hazır olduğunu nasıl artıracağınıza dair o gönderideki ipuçlarını kaçırmayın .

1. Çocuğunuzun diğer çocuklarla iletişim kurması için bilinçli olarak fırsatlar yaratın.
Uzaktan eğitim alan çocukların çoğu zaman kendilerini derse karşı ilgisiz ve motivasyonlarını kaybetmiş hissetmelerinin nedenlerinden biri de yalnız hissetmeleridir. Çocuklar bir grubun parçası olmayı severler ve başka çocukların katılım gösterdiği okul çalışmalarına daha fazla ilgi gösterirler. Bu günlerde pek çok çocuğun hissettiği yalnızlık duygusuyla baş etmesi konusunda çocuğunuza destek olabilirsiniz.

Bir “öğrenme arkadaşı” bulun: Çocuğunuz, birlikte ödev yapabileceği ya da çarpma veya kelimeleri heceleme konusunda birbirlerini karşılıklı test edebilecekleri bir sınıf arkadaşıyla Zoom üzerinden düzenli olarak buluşabilir. Ayrıca öğretmenleri tarafından anlatılmayan, ama arkadaşlarıyla arasındaki bağı güçlendirecek ve aynı zamanda eğitimine destek olacak şeyler keşfetmeleri konusunda çocukları teşvik edebilirsiniz. Örneğin, öğretmen vermemiş olsa bile, okul için okudukları bir kitabı tartışması için çocuğunuzun başka çocuklarla buluşmasını sağlayabilirsiniz. Bu, çocukların hem o kitaba, hem de genel olarak okumaya duydukları ilgiyi artırabilir.  
Apartmandaki ya da mahalledeki birkaç aile ile iş birliği yaparak çocukların birlikte oturup ders yapmalarını sağlayabilirsiniz (maskeli ve sosyal mesafeye dikkat ederek, hatta mümkünse açık havada). “Tek sınıflı okulunuzda” atıştırmalıklara da her zaman yer vermeyi unutmayın.
Zoom oyun grupları da çocukların arkadaşlıklarını güçlendirebilir, böylece sınıf arkadaşlarıyla daha yakınlaşabilirler. Bu, çocuğunuzun arkadaşlarıyla iş birliği yaparak öğrenmeye olan ilgisini artırır. Dolayısıyla, çocuğunuzun kesintisiz Minecraft oynamasını istemeseniz bile sınıf arkadaşlarıyla ekranda geçireceği süre okulla daha fazla bağ kurmasını sağlayacaktır.
2. Tahmin edilebilir bir günlük ritmi içeren bir rutin oluşturun.
Eğer belli bir programınız yoksa, bir sonraki adımın ne olacağı bir mücadeleye dönüşebilir. Rutinler, hayatın kaos içinde değil, olması gerektiği gibi aktığı güven hissini verir. Rutinler ayrıca ne beklemesi gerektiğini sağladığı için bir çocuğun prefrontal korteksini geliştirir. Son olarak rutinler, çocukların dört gözle bekledikleri olumlu bir şeyleri olduğunda, daha az ilgi çekici işleri daha iyi yönetmelerini sağlar.   

Her gün öğrenmeye "gerçek" bir başlangıç yapın. Çocukların pijamalarıyla yatakta yatmak yerine okula gidiyormuş gibi hazırlanmalarını sağlayın. Çocuğunuz derse bağlanmamakta ısrar ediyorsa, uyandırıcı etkisi olan bir alarm kurun ve “Zil çaldı, hadi bakalım okula!” deyin.
Eğer çocuğunuzun günlük programa uymasını istiyorsanız, programı oluşturmaya yardım etmelerini sağlayın. Çocuklar, anlaması kolay bir programa ihtiyaç duyarlar. Bu da, fotoğraflar ve renklerle görsel olarak zengin bir program anlamına gelir.
Çocuklar her 10-30 dakikada bir hareket edip mola vermeye ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla okul çalışmalarını yarım saatten daha uzun tutmayın. Sık molalar ile enerjilerini atabilecekleri faaliyetlerde bulunmalarını sağlayın. Biraz atlayıp zıplamak, bir bardak su içmek ya da bir şarkı eşliğinde dans etmek gibi.
Molalarda çocuğunuza sarılabilirsiniz. Fırsatınız varsa açık havaya çıkabilir, dans edebilir, el işi çalışmaları yapabilir, yemek pişirebilir, birlikte kitap okuyabilir, eğlenceli bilim deneyleri yaparak yeni şeyler icat edebilirsiniz. Ayrıca çocuğunuz bir şeyler inşa edebilir, serbest oyun oynayabilir. Ya da mola zamanını sohbet ederek geçirebilirsiniz. Tüm bunlar çocuğunuzun stresli koşullarla baş etmesini sağlayacaktır.
Bağ kurmak, çocuğunuz için işlerin yolunda gitmesini sağlamanın en güçlü yoludur. Bu yüzden gün içinde ya da molalarda çocuğunuza mutlaka zaman ayırmaya çalışın.  
 

3. Öğrenmeyi destekleyen bir ortam yaratmaya çalışın
Tıpkı bir yatağın uyku getirmesi ya da masadaki tabakların yemek yeme zamanının geldiğini göstermesi gibi, çocuğunuzun da öğrenme zamanı olduğunu hatırlatan bir çalışma yerine ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun tüm çalışmalarını ve malzemelerini bu alanda tutun ya da her şeyi bir kutuya koyarak eğitim sırasında bu alana taşıyın. Çocuğunuzun çalışma alanındaki dağınıklığı ve dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın.

Yaşadığı bir rahatsızlığın çocuğunuzun dikkatini dağıtmamasına dikkat edin. Eğer yapabiliyorsanız, ekranını göz hizasına getirin ve kablosuz bir klavye ve fare kullanın. Böylece dirsekler 90 derecelik bir açıda olacaktır. Bazı çocuklar ayakta durabilecekleri bir masayı sever, böylece ekranda ders yaparken hareket edebilirler. Bazı çocuklar için ise ayakta durmak, diğer dikkat dağıtıcı aktivitelere benzer. Onlar için en iyisi bir sandalyede oturmaktır.

Hiçbir şeyi kaybolmadığı bir sistem yaratması ve bunu bir alışkanlık haline getirmesi konusunda çocuğunuza destek olun. Çalışma kağıtlarını etiketli klasörler içinde bir kutuda saklamak bu yöntemlerden biri olabilir.

Uzaktan eğitimde zorlanan çocuklar için ödev yaparken eğlenceli yerler seçebilirsiniz: Mahalledeki bir park, oturma odanıza kurduğunuz bir çadır, açık havada sıcak çikolata içebileceği bir mekan ya da evin bir köşesine yastıklardan yaptığınız rahat bir oturma alanı gibi.

4. Yanında olun.
Patronunuzla toplantı yaparken, işe dalmışken ya da yürümeye yeni başlayan çocuğunuzla uğraşırken uzaktan eğitim alan çocuğunuzun bir okul günü boyunca neler yaptığından haberdar olmak oldukça zordur. Ancak onun da desteğe ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Çocuğunuzun bağımsızlık kazanması ve iyi çalışma alışkanlıkları geliştirmesine yardımcı olmak için çaba gösterdiğinizde, o da her seferinde daha fazla şey başaracak ve okul çalışmaları konusundaki motivasyonu ve kendi kendini yönteme becerisi de artacaktır.

Ancak aynı anda iki yerde birden olamayacağınız için bu konuda mümkünse eşinizden ya da bir yakınınızdan destek almalısınız. Bunun dışında kendi toplantılarınızı çocuğunuzun online dersleri ile aynı saate almaya çalışabilirsiniz. Ya da siz toplantıdayken çocuğunuz kulaklıkla sesli kitap dinleyebilir.

Kimse için kolay bir süreç değil, ancak çocukların çoğu minimum destek ve gözetimle kısa sürede kendi başlarına idare edebilir hale gelirler. Ancak uzaktan eğitime karşı ilgili ve motive olmak için muhtemelen bir yetişkine ihtiyaç duyabilirler. Ancak bu desteği veremeyecek durumdaysanız yine de kendinize karşı nazik olun. Hepimiz imkansızı başarmaya çalışıyoruz.  

Kaynak: https://www.psychologytoday.com/us/blog/peaceful-parents-happy-kids/202009/remote-learning-6-tips-engage-and-motivate-your-child

(Kısaltılarak çevrilmiştir.)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber