Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, TÜBİTAK Başkanlığında düzenlenen "Ülkemizin 2023 Yılı Hedefleri Doğrultusunda Yeni TÜBİTAK'ın Yakın Dönemdeki Destek Programlarının Tanıtımı Toplantısı"na katıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk ÖZLÜ ve üniversite rektörlerinin de katılımıyla Feza Gürsey Konferans Salonu gerçekleştirilen toplantının açılışında YÖK Başkanı Saraç bir konuşma gerçekleştirdi.
Ülkemizin, son dönemde birçok alanda reformlar gerçekleştirdiğini söyleyerek konuşmasına başlayan YÖK Başkanı Saraç, benzer reformların eğitim, kültür ve sanat alanlarında da gerçekleştirerek insan merkezli kalkınmayı sağlamak için yoğun çalışmalar yapıldığının altını çizdi.
Yükseköğretime erişim sorununun Türkiye'nin gündeminden çıktığını belirten Yükseköğretim Kurulu Başkanı Saraç, Türkiye'nin, yükseköğretime erişim noktasında 137 ülke arasında ikinci sırada yer aldığını bildirdi.
Bugün itibariyle yükseköğretim sisteminde 205 yükseköğretim kurumu bulunduğunu belirten Başkan Saraç, "Önlisans, lisans ve lisansüstü programlar olmak üzere toplam 46.002 programımız var. Yükseköğretime erişimde tatminkar bir seviyedeyiz. Yükseköğretime erişim ve yükseköğretimde kalite, yükseköğretim alanının birbiriyle ilişkili iki temel konusudur." diye konuştu.
YÖK Başkanı Saraç, Türk Yükseköğretim tarihi açısından birçoğu bir ilk olan yükseköğretim sisteminin girdi kalitesini arttırmaya yönelik önemli pek çok projeyi uygulamaya koyduklarını belirterek, Yeni YÖK olarak son dönemde, özel önem verdikleri ana başlığın Yükseköğretim kurumlarımızın ihtisaslaşması olduğunu vurguladı. YÖK Başkanı Saraç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması sürecinin bir sonraki aşaması Araştırma Üniversitelerinin belirlenme süreci olmuştur.
Daha etkin çıktılar elde edebilmek ve üstünlük sağlayacak değerler üretebilmek adına yükseköğretim kurumlarımızın ihtisaslaşmasını önemli buluyoruz. Üniversitelerimizin artık ihtisaslaşmaya başlaması, kalite odaklı çalışmalarımız, ülkemizin gelişmesine ve kalkınmasına katkıda bulunacak nitelikli insan kaynağının oluşturulması süreçlerini de beraberinde getirmektedir.
İşte bu noktada Yeni YÖK olarak, bilim hayatımızın önümüzdeki yılların teminatı olan 100/2000 projesi ile doktora eğitimine farklı bir vizyon kazandırdık.
Katılımcı bir anlayışla ülkemizin gelişiminde ihtiyaç duyacağı öncelikli alanlarda doktoralı insan kaynağını temin etmek üzere başlattığımız bu proje, hem kamunun hem özel sektörün ihtiyacı olan araştırmacı insan kaynağının geliştirilmesine yönelik, özel önem verdiğimiz bir proje."
Bu projelerin politika düzeyinde düzenlemelerini de içeren Üretim Reform Paketi kapsamındaki yasal düzenlemesine de işaret eden YÖK Başkanı Saraç, "Yasal düzenlemeler bakımından en önemli adımlar bu üretim reform paketiyle atıldı. Biz bu süreci yükseköğretimde sessiz devrim olarak niteledik. Sonuçları ileriki yıllarda görülecektir. Bu vesile ile bu yasal düzenlemeler dolayısıyla Bilim ve Sanayi Bakanımıza bir defa daha teşekkür ederiz." dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın toplantıda yaptığı konuşmanın metni için tıklayınız.
Tübitak'tan Üniversitelere Yeni Destekler
Toplantıda TÜBİTAK'ın üniversiteler için yeni destek programları, TÜBİTAK Başkanı ve YÖK Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından açıklandı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ülkemizin Ar-Ge ve yenilik ekosistemi ile ilgili kapsamlı bilgiler verdi ve yeni destekleri tanıttı.
Bu kapsamda tanıtılan desteklerin önemli bir kısmı üniversitelerimiz doğrudan ilgilendirmektedir.
Bilindiği üzere YÖK, geçen yıl bir dizi değerlendirmeden sonra Türkiye'nin 10 asıl ve 5 aday araştırma üniversitesini belirlemiştir. TÜBİTAK bu araştırma üniversitelerimize yönelik yeni destek programlarını başlatacak. Bu program sayesinde araştırma üniversitelerinin araştırma odak alanlarında kapasitelerini daha da geliştirmeleri bekleniyor.
100/2000 YÖK Doktora Burs programında desteklenen bursiyerlerden TÜBİTAK'ın kriterlerini de taşıyor olanlara ilave burslar verilecek. Bu durumun 100/2000 YÖK Doktora Bursu Programı'na olan ilgiyi daha da artıracağı düşünülmektedir.
Program kapsamında tanıtımı yapılan desteklerden bir diğeri de "Sanayi Doktora Programı"dır. Bu program kapsamında sanayinin ihtiyaçlarına yönelik konular üzerine doktoralarını yapacak olanlara burslar verilecektir. Bu program dahilinde doktoralarını tamamlayanların sanayinin Ar-Ge yetkinliği ve teknoloji üretme becerisine önemli katkılar sağlayacağı, hem sanayiyi hem de üniversiteyi yakından tanıma fırsatı yakalayacak bu kişilerin üniversite-sanayi işbirliğinde de anahtar rol oynayacakları öngörülmektedir.
Toplantıda ayrıca, yine üniversitelerimizi yakından ilgilendiren, TÜBİTAK tarafından desteklenen Teknoloji Transfer Ofisleri için yeni dönem desteklerinin nasıl şekilleneceği, Mükemmeliyet Merkezleri Destekleme Programı, bilim insanı destekleme programları (lisans ve lisansüstü burslar), yurtdışı destekleme programları ve diğer destek programları hakkında da ayrıntılı bilgi sunuldu.