Türkçe Dersi ve Müfettiş

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Öğretmen iyi dersler çocuklar dedikten sonra, öğrenciler yerlerine otururken, öğretmende ders defterini imzalamıştı.
Çocuklar bu gün ki dersimiz anlamlı okuma, imla kurallarını uygulama ve özet çıkarma diye söyler. Öğretmen tahtaya yönelir 
Bu esnada kapı açılır. Ben müfettiş der. Kendini tanıtan Müfettiş bey girer. Öğretmen, müfettiş beye hoş geldiniz der, kısaca sohbet ederler ve dersin konusunu söyler. Arka sırada bir yer bulan müfettiş oturur. Evrakları ister onlarla meşgul olurken bir taraftanda öğretmen ve öğrencileri takip eder. 
Öğretmen tahtaya bir cümle yazar. Ama biraz uzundur. 
Yazılan cümle de hiç bir imla kuralı olmadığını gören müfettiş, bu nasıl öğretmen, böyle cümle mi olur diye yüksek sesle serzenişte bulunur. 
Öğretmen dönerek müfettiş bey biraz sabırlı olun. Bir izleyin. Sorularınızı ve düşüncelerinizi sonra tartışalım der. 
Öğretmen öğrencileri kaldırarak okumalarını ister. Tabii cümle düzgün olmadığından öğrenciler okuyamaz. 
Müfettiş yine dayanamaz müdahele etmek istesede öğretmen lütfen diye müfettişi oturtur yerine.
Ama bizim müfettiş konuşamadığından ve önemsenmediğini düşünerek bu duruma iyi bozulur. 
Öğretmen sınıfın gözde öğrencilerini kaldırarak her kelimeyi tane tane okutturur. Öğrenci okurken bir yerde durur, ögretmenim burada virgül olmadığından arkadaşlar yanlış okuyor diye hatırlatır. 
Öğretmende öğrencilerle birlikte virgül konulacak mış diye vurgulayarak virgül konulması gerektiğini nedeni ile açıklar. Okunan cümlede uygun görülen yerlere imla kuralları uygulanarak konulur. Cümlenin en sonunda burada nokta yok öğretmenim diye eksik olan kural öğrenciler tarafından tespit edilir. Orayada nokta konur. 
Nokta konduktan sonra öğretmen şu soruyu sorar. "Bir cümle nasıl başlar" diye sorunca. Öğrenciler hep birlikte büyük harfle öğretmenim derler. Cümlenin başındaki küçük harf düzeltilerek büyük yapılır. 
Bozuk cümle imla kurallarına uygun hale getirilmiştir. Sınıfın tüm öğrencileri cümleyi düzgün ve anlamlı okuma çalışmaları yapılır ve anlaşılır hale gelir.
Müfettiş evrakları bırakmış pür dikkat öğretmen ve öğrenciyi izler. 
Ögretmen özet çıkarmanın nasıl yapıldığını sorar. Kimsenin bilmediğini tespit eder. 
Hadi bakalım bu uzun cümleyi en kısa ve en anlamlı kim söyler diyerek kısa cümle kuruluşları yapılır. En uygun kısa cümle kurulunca öğretmen bu kısa cümleye özet diyerek noktayı koymuştur.
Öğretmen biraz daha uzun cümleler kurarak konu pekiştirme çalışmaları yapılır 
Öğretmen öğrencilere dönerek bir okuma parcasi söyler. Yarın bu parçayı herkes okuyup özetini çıkarıp gelecek, anlaşıldı mı deyince. 
Öğrenciler hep bir ağızdan anlaşıldı öğretmenim cevabı alınmış oldu. 
Öğretmen, arka sırada oturan müfettişe dönerek, " buyurun müfettiş bey, ders esnasında sık sık sözümü ve dersimi bölmek istemiştiniz. Şimdi sorunuzu ve eleştirinizi alabilirim" deyince. 
Müfettiş yok yok ben bir şey demiyorum. İlk defa zevkli bir ders izledim. Öğretmenim size ve öğrencilerimize teşekkür ederim diyerek sınıftan hiç yorum yapmadan ayrılmıştır. 
Anlamlı ve kurallara uygun okumayı bilmeyen her kim olursa olsun, okuduğundan hiç bir şey anlamaz. Aynen havanda su dövmeye benzer.
Öyle ise önce anlamlı okumayı, dikkatli dinlemeyi ve düzgün cümlelerle konuşmayı öğrenelim. 
Kemal Berk

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber