Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında seçilen sekiz yeni üniversitenin proje protokollerinin de imzalandığı toplantıya YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında seçilen ilk sekiz üniversite ile yeni seçilen sekiz üniversite rektörünün yanı sıra bölgedeki bazı üniversitelerin rektörleri de katıldı.
Muş Alparslan Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye’nin Fırsat Penceresi: “Türk Yükseköğretimi” adlı toplantıda, YÖK’ün geleceğin meslekleri alanında yaptığı çalışmalar ve açılan yeni lisans / lisansüstü programları ve üniversitelerin bölgesel kalkınmadaki rolleri ele alındı.
Toplantıda Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç açılış konuşmalarını gerçekleştirirken YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ise Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesine ilişkin bilgilendirme konuşması yaptı.
YÖK Başkanı Saraç konuşmasına Türkiye’nin, yükseköğretim alanındaki tarihine bakıldığında derin bir tecrübeye sahip olduğunu belirterek başladı.
Mirasçısı olduğumuz medeniyetlerin bilime katkılarını yükseköğretim veren kurumlar ile güçlendiren ecdadımız bize üzerine güçlü bir üniversite sistemi inşa edebileceğimiz bir yapı bırakmış olduğunu ifade eden Başkan Saraç, “Yaşanmış olanın geleceğin inşasındaki rolünü önemsiyoruz. Bu mirası değerlendirirken, güçlendirirken temel hedefimiz küreselleşen dünyada bütün yeni kavramlardan ve gelişmelerden yararlanarak ama aynı zamanda kendi sosyolojik ve kültürel yapımızı, değer dünyamız dikkate alarak seçim yapıyoruz.” diye konuştu.
207 yükseköğretim kurumunda; 7 milyon 416 bin öğrenci, 82 bin 129’u öğretim üyesi olmak üzere toplam 167 bin 312 öğretim elemanının bulunduğunun altını çizen YÖK Başkanı, Yeni YÖK kavramı başlığı altında üniversitelerimiz ile ülkemizin sürdürülebilir kalkınma süreçlerine çok ciddi katkılar veren projeler yürüttüklerini dile getirdi.
Bu kapsayıcı ve sürdürülebilir projelere her eğitim yılının başında yeni çalışmalar eklediklerini sözlerine ekleyen YÖK Başkanı Saraç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Demografik bir armağan olarak da değerlendirilen “demografik fırsat penceresi” kavramı, ekonomik, siyasal ve sosyal boyutları ile ülkelerin geleceğini etkileyen, demografik dönüşüm sürecinde nüfus artış hızı azalıyor iken, çalışma çağındaki nüfusun artması ve yüksek sayılara ulaşması olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla Türk yükseköğretimi olarak Türkiye’nin yakaladığı demografik fırsat penceresi avantajını fevkalade iyi değerlendirmemiz gerektiğinin ciddiyetle farkındayız.
Dünyada hızlı ve hacmi çok yüksek büyük bir değişim yaşanıyor. Teknoloji, politikalar, sosyal eğilimler, iklim değişiklikleri, demografik değişiklikler, toplumların yapısını, meslekleri, işleri değiştiriyor. Ülkeler, üniversiteler inovasyon temelli yüksek değer taşıyan fırsatlar oluşturuyorlar, üretimlere öncülük ediyorlar.
Tam da bu bağlamdan olmak üzere; Endüstri 4.0 olarak da adlandırılan kavram (ki Sayın Cumhurbaşkanımız bu kavramı yerli ve milli kelimeleri ile birlikte ifade etmektedir), nesnelerin interneti ve yapay zeka gibi yeni nesil teknolojilerin endüstriyel makinelere entegre edilmesini hedeflemektedir. Her şeyin interneti olarak da değerlendirebileceğimiz bu çalışmalar, büyük veri analitik araçlarını da kullanarak makineler arasındaki iş birliğinin verimliliğini, ürün ve hizmet kalitesini arttırmak adına yeni üretim metotları oluşturmayı hedeflemektedir.
Böylece birçok yeni meslek tanımı hayatımıza girmektedir. Ülkeler bu alandaki çalışmalarını endüstriyel internet, ileri üretim programları, akıllı üretim liderliği koalisyonu, toplum 5.0 planı ve inovatif İngiltere gibi isimlerle ilerletmektedirler. Dördüncü sanayi devrimi ile birlikte yapay zeka ve makine öğrenimi, robotik, nanoteknoloji, genetik ve biyoteknoloji gibi daha önce ayrışmış olan alanlardaki gelişmeler artık hep birlikte gelişmekte ve birbirlerini güçlendirmektedirler.”
Bütün bu süreci Muş’ta yapılan bu toplantıda ifade etmesinin nedeninin, genç ve dinamik nüfusa sahip, geleceğe dair iddiaları olan Türkiye’nin hedeflerine ulaşması, yetişen nesilleri kaliteli bir eğitim-öğretim sistemi ile buluşturmak ve geleceğe dair hedeflerinde geç kalmamak olduğunu aktaran YÖK Başkanı, Yükseköğretim Kurulu olarak var olanlara ilaveten bu yıl çeşitli üniversitelerimizde “Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Yapay Zeka Mühendisliği” gibi programları başlattıklarını ve gelecek yıl öneriler ışığında önlisans, lisans ve yüksek lisans programlarında bu programların artacağından emin olduğunu söyledi.
Son 10 yılda dünyada ve “Yeni YÖK” konseptinde başlattığımız çalışmalar kapsamında Yükseköğretim Kurulunda üniversitelerin bölgesel kalkınmada değişen rolü üzerinde önemle durduklarını vurgulayan Başkan Saraç, “Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi” ve YÖK’ün beş yıldızlı projesi olarak değerlendirilen ve üçüncü yılında başarı ile devam eden 100/2000 YÖK Doktora Bursu Projesi’ni hayata geçirdiklerini belirtti.
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın toplantıda yaptığı konuşmanın metni için tıklayınız.
Konuşmalarının ardından YÖK Başkanı Yekta Saraç'a, toplantıda bölge üniversitelerine yaptığı katkılardan ve bilim hayatını şekillendiren yeni projelerinden dolayı Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki 27 üniversite rektörünün imzaladığı teşekkür beratı takdim edildi.
Teşekkür beratı için rektörlere teşekkürlerini sunan YÖK Başkanı Saraç, vazifesini yaparken doğru işler yapmaya çalıştıklarını, bu süreçte de rektörlerle ekip olduklarını aktardı. Teşekkür beratı sonrası YÖK Başkanı Saraç ile katılımcılar arasında soru-cevap bölümü gerçekleştirildi.
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi’ne ilişkin yaptığı bilgilendirme konuşmasının ardından proje kapsamında yeni seçilen sekiz üniversite ile yapılacak protokol imza törenine geçildi.
Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında 2. Etap olarak belirlenmiş olan Ardahan, Artvin Çoruh, Batman, Bitlis Eren, Gümüşhane, Hakkâri, Kilis 7 Aralık ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitelerinin projeye dahil edilmesine ilişkin protokol, YÖK Başkanı Saraç ve YÖK Üyesi Gündoğan ile üniversite rektörleri arasında imzalandı.
Böylece 1. Etap olarak belirlenmiş olan Ağrı İbrahim Çeçen, Bayburt, Bingöl, Iğdır, Munzur, Muş Alparslan, Siirt, Şırnak Üniversiteleri ve seçilen bu sekiz üniversite ile birlikte toplam 16 üniversite proje kapsamına alınmış oldu.
Protokol imza töreni sonrası YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 27 üniversitenin rektörü ile bir araya geldi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki üniversite rektörleri ile senato toplantı salonunda bir araya gelen Saraç, YÖK'ün yürüttüğü Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması kapsamındaki üniversitelerin çalışmalarına ilişkin bilgi aldı.
Rektörler de tek tek söz alarak Saraç'a üniversitelerindeki akademik ve bilimsel çalışmalara ilişkin bilgi verirken Başkan Saraç'a üniversitelerinin son durumu hakkında talep ve sorunlarını iletti.