Teneffüsler 5 Dakikayla Olmaz

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

İşte Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan'ın kaleme aldığı 5 dakikalık teneffüs yazısı.

Okulların açılmasıyla öğrencilerin derse başlama-bitiş saatlerinde karmaşayı ve teneffüslerin 5 dakikaya düşürülmesini değerlendirdi.
"Haftalık ders saatinin 5,6 ncı sınıflarda 30; 7,8 inci sınıflarda 36 saate çıkarılmasının sancıları başladı. Bu yıl sadece 5 inci sınıflarda ders artışının uygulanmasına rağmen okulların derse başlama ve bitiş saatlerinde karmaşa devam ediyor. Bazı valilikler işin içinden çıkamayıp topu Kaymakamlıklara atarken, bazı valilikler ders çizelgeleri hazırlanarak yayımlandı. Bazılarından ise okul açılmasına bir hafta kalmasına rağmen ses çıkmıyor.
Yeni sistemde ikili öğretim yapan kurumlarda öğrencilerin ya çok erken derse girmeleri gerekiyor ya da geç çıkmaları. Bunun önüne geçmek isteyen bazı valilikler teneffüs sürelerini 5 er dakikaya düşürdü. 
İlköğretim Kurumları Yönetmeliğine göre teneffüsler 10 dakikadan kısa olamaz. Beslenme yapılan teneffüsün süresi ise 20 dakikadır. Valiliklerin teneffüsleri 5 dakikaya düşürmesi yönetmeliğe aykırıdır.
İkili öğretim yapan kurumların çoğu bahçesinde ek binaya yer bulunmadığı için yüksek katlı yapılmış okullardır. Geneli üç-dört katlıdır. Bu güne kadar öğrenciye 10 dakikalık teneffüs süresi verilmekteydi. Bu sürede öğrenciler genellikle  tuvalete gitmekte, bahçede oyun oynamakta veya kantinden bir şeyler alarak ihtiyaçlarını karşılamaktaydılar.
Öğrencilerin çoğu 10 dakikalık süre dolmadan  giriş zili çaldığını kendilerinin dersliğe dönerek derse hazırlandıklarını 10 dk bittiğinde öğretmenlerin derse girdiğini aslında kendilerine 7-8 dk. teneffüs süresi tanındığını, bu sürede ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ifade etmekte ve süreninin uzatılmasını istemekteydiler. Özellikle küçük yaştaki çocukların 7-8 dakikalık süre içinde varsa tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri, okulun üst katlarından bahçeye inip oyun oynayıp tekrar sınıfına dönmeleri çok zordu.
Şimdi teneffüs süresi 5 dakikaya düşürüldü. Bu 5 dakika içerisinde çocuğun okulun 3-4 üncü katından bahçeye inmesini, arkadaşlarıyla oynayıp rahatlamasını ve geri gelerek sırasında hazır halde öğretmenini beklemesini istiyoruz. Çocukların kanatları olsa da uçarak bahçeye inseler yine bunu başaramazlar. Bağlantıdaki videoyu gördüğünüzde teneffüslerin 10 dk. olduğu zamanlar da bile çocukların neredeyse uçarak bahçeye indiklerini göreceksiniz ve bu çocukların teneffüs süresinin 5 dakikaya düşürülmesi sizin de içinizi sızlatacak. (http://www.youtube.com/watch?v=fyNjWe1_Zx0&feature=youtu.be)
1000 öğrencinin bulunduğu bir okulda tuvaletlerde ortalama 25-30 civarında kabin oluyor. Bu öğrencilerin günde bir kez tuvalete gittiğini varsayarsak 5 teneffüs olduğu için her teneffüs 100 öğrencinin tuvalete gitmesi demektir. Bu durumda öğrencilere verdiğimiz 5 dakikalık süre içinde bir tuvaleti 3-4 öğrencinin kullanması gerekir ki bu nasıl başarılabilir?
Yine aynı okulda öğrencilerin bir gün içinde % 20 sinin kantine gittiğini varsayarsak. 200 öğrenci eder. Bu durumda her teneffüs 40 öğrencinin kantinden yararlanması gerekir ki 5 dk. süre içinde 40 kişilik sıra bekleyip (kantinin iki çalışanı varsa 20 kişilik sıra beklenmesi gerekir) ihtiyacını alıp yiyip-içip nasıl sınıfa dönülebilir?
Beslenme teneffüsü dediğimiz teneffüs yönetmeliğe göre en az 20 dakikadır. Öğrenciler özellikle sabah çok erken saatlerde okula geldikleri için iyi kavatlı yapmamaktadırlar ve gün içinde acıkmaktadırlar. Beslenme teneffüsünde özellikle küçük yaş grubundaki çocuklar, önce lavaboya gidip ellerini yıkamakta sonra sınıfına dönerek getirdikleri yiyecekleri yemektedirler. 10 dk. içerisinde bütün öğrencilerin lavaboya gidip el yıkayıp beslenme yapmaları mümkün olmadığı açıktır. Zaten daha öncedeki uygulamada bile süre yetmediğinden öğretmenlerin çoğu ikinci dersin son 10 dakikasını öğrencilerin lavaboya gidip gelmesi için kullanmaktaydılar. Şimdi süre yarıya indirildi. Bunu nasıl başaracaklar?
Valiliklerce öğle arasında sabahçı grubun çıkışı ve öğlenci grubun girişi için ise sadece 10 dakika verildi. Okullarımız genellikle iki kapısı var ama çoğu okulumuzda bu kapılardan birisi zaten anasınıfı için kullanılıyor. Dolayısıyla diğer öğrenciler tek kapıdan giriş-çıkış yapıyorlar. Bu durumda sabahçı grubun çıkması, öğlenci grubun derse girmesi için verilen 10 dakikalık süre de çok yetersiz. Öğrenci mevcudu üçbinin üzerinde olan büyük okullarımız var 10 dk. içinde 1500 öğrencinin okuldan çıkması, 1500 öğrencinin okula girmesi oldukça zor. Üstelik öğlenci grubun Andımız’ı da okuması gerekiyor. 
Amacımız eleştirmek değil. Biz bu sıkıntıların farkında olduğumuz için ilkokullarda derslerin haftalık 30 saatten 25 saate düşürülmesi ve teneffüs sürelerinin uzatılması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunduk. Bakanlığımızdan da bunu bekledik.  Sayın bakanımızın açıklamalarında da ilkokuldaki haftalık ders saati süremizin diğer ülkelerden fazla olduğu yer aldı. Bu açıklama ardından ilkokullarda ders saatinin azalması gerekirken yine 30 saat olarak kabul edildi. TTKB’nin ikili öğretim yapan kurum sayısı azaltılmadan ortaokullarda ders saatini artırılması bir hataydı. Şimdi de valiliklerce çocukların teneffüs sürelerinden kısılarak işin içinden çıkılmaya çalışılıyor. Pedagojik açıdan uygun olmayan bu duruma Bakanlığımızdan bir çözüm bekliyoruz."
Doğan CEYLANMüfettişler Derneği Başkanı
www.egitimajansi.com

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber