Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Sık sık e-posta yoluyla sorular geliyor, cevap yazıyorum. Sonra aynı konuda yine sorular geliyor. Aynı konuları farklı okurlara tekrar tekrar yazmaktansa, soru-cevapları da yazıya dönüştüreyim istedim. Böylelikle, aklında benzer sorular olan okurlara bir katkımız olabilir.
İlk olarak, özel ders vermek isteyen bir öğretmenimizle yaptığım yazışmayı özetliyorum.
-İyi günler Tayfun bey, ben matematik öğretmeniyim. Özel ders için nasıl bir yol izlemem gerek? Teşekkürler saygılar
Hocam selamlar,
Özel ders vermek yasak değil… Özel dersi öğrencinin evinde ya da kendi evinizde verebilirsiniz. İnternet üzerinden, sosyal medyadan duyuru yapıp öğrencilerle temas kurabilirsiniz. Bu işi yapan internetteki kimi siteler üzerinden duyurular yapabilirsiniz. Sıkıntı yok…
Kurumsal olarak yapayım diyorsanız, Özel öğretim kurslarının kapatılmasına karar verildiği 3-4 ay öncesinden Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından duyuruldu biliyorsunuz. Kurumsal yapıların ne olup olamayacağı 5580 sayılı yasada yapılacak değişiklikten sonra netleşecek. Hiçbir net bilgi sızmıyor ama o yasanın nasıl çıkacağını tahmin etmek çok da zor değil aslında. Kurumsal anlamda bir şirket veya kurs açma şansınız (çok büyük ihtimalle) olmayacak. Yasayı beklemek lazım.
Kamu öğretmeni misiniz, özel sektörde misiniz, ayrıntı yazmamışsınız. Biliyorsunuz öğretmen meslek kanunu da çıkacak. O yasada özel ders konusuna bir sınırlama gelir mi, gelmez mi, bilinmiyor henüz.
(Kişisel tahminim, evde özel ders konusunda herhangi bir sınırlama, yasak, yaptırım olmayacağı yolunda.)
-Çok teşekkür ederim bilgilendirme için. Özel sektörde görev yapmaktayım. Öğretmen meslek kanununu biraz açar mısınız? Bir de eğitim koçlugu veya eğitim danışmanlığı gibi bir büro açabilir miyim?
Öğretmenler biliyorsunuz 657’ye göre çalışıyor (kamuda)
Özel sektörde çalışanlar ise Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) onay alınarak ve genel anlamda 1475 sayılı İş Kanununa göre…
Öğretmen meslek kanunu, kamu veya özel sektörde çalışan öğretmenlerin özlük haklarını, hak ve sorumluluklarını düzenleyecek… Mesleğe giriş, meslekten atılma dahil… (Yazı arşivime göz atarsanız, özel okul-kurs öğretmenlerinin iş güvencesi-eşit maaş, kırtasiye yardımı vb taleplerini defalarca dile getirmiştim. Bir kez daha hatırlatma imkanı oldu. Yasa koyucu irade, özel sektörde çalışan öğretmenlerle ilgili bu önemli noktayı mutlaka dikkate almalıdır.)
Avukatların, mühendislerin, doktorların, gazetecilerin var meslek kanunları… Öğretmenlik de özel tarif edilmiş bir meslek olacak.. Umarım güzel bir kanun yapmayı başarırlar…
Bu arada..
Siz zaten öğretmensiniz.. Eğitim koçluğu & Eğitim danışmanlığı gibi yan bir ünvana ihtiyacınız yok.
Eğitim koçu veya eğitim danışmanı adı altında ofis açayım, orada özel ders vereyim diye düşünmüş olabilirsiniz.. Yasada yeri yok, yani kaçak işletme anlamı taşır ama yine de bu “şimdilik” mümkün… Çünkü MEB Allah’a emanet durumda, denetim yapamıyor…
Ama sözünü ettiğim özel kurumların (özel okul-kurs vb) işleyişini düzenleyen 5580 sayılı kanundaki değişiklikten sonra denetimlerin MEB’in yanı sıra güvenlik birimleri ve Adliyeye de verileceği açıklanmıştı.
O kanunun yeni halini görmeden bir adım atmayın, para harcamayın derim… Çünkü kurumsal anlamda (örgün derslere ilişkin kurs verme anlamında zaten özel öğretim kursları dışında, hiçbir kuruma izin yoktu) bundan böyle hiçbir özel işletmeye kesinlikle izin verilmeyeceği konuşuluyor. Eğer kanun o çerçevede çıkarsa… O ofiste o işi yapamazsınız.. Veya yaparsınız ama ilk şikayette canınız yanar… Şu an sadece tahminlerle (ve açıklamaları değerlendirip, biraz da niyet okumaya çalışarak) yazıyorum bunları… Belki de düzenlemede bu yönde bir çalışma olacak, bir açık kapı kalacaktır…
Kısacası o kanunu görmek lazım…
Tayfun Çavuşoğlu