TATİLDE ÇOCUKLAR VE VELİLERE TAVSİYELER

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

    ''Yoğun bir tempodan sonra bugün itibarıyla 2018-2019 eğitim öğretim yılı sona erdi. 15 milyon öğrenci karne aldı. Kimisi gülerek kimisi ağlayarak karnesini ailesine götürdü. 15 milyon öğrenci için 3 aylık, yaklaşık 700 bin öğretmen için de 15'er günlük seminer dönemi hariç 2 ay süre ile uzun bir tatil süreci başlamış oldu. Dolaylı olarak tüm Türkiye'yi ilgilendiren bir konu olması hasebiyle tatil mevzusu eğitimci yazarların, akademisyenlerin ve kurum kuruluşların şiddetle kaleme sarılmalarına vesile oluyor. Herkes bir şeyler yazıp çizmeye başladı. Yazılanların bir çoğunu okudum. Okudukça da hayretler içerisinde kalıyorum. Afaki ezber malumatlardan ibaret olan bu açıklamaları talihsiz buluyorum. Sanki bütün çocukların seviyeleri, bilgileri, fıtratları, ilgi yetenek ve kabiliyetleri, eksiklikleri aynıymış gibi yapılan açıklamalardan dolayı çok üzgünüm. Kopyala yapıştır yazarlığı ve akademisyenliği almış başını gidiyor. Derin düşünme ve gerçeklikten uzak tavsiyelerin günlük hayatta hiç kimsenin işine yaramayacağı aşikardır. Şimdi arkanıza yaslanın ve size yapacağım tavsiyelere mümkün olduğunca uyun ki mutluluk sizinle beraber olsun. Hayatın gerçekleri ile sürecin tadını çıkarın.
1- Yaz tatilinde ders çalışmayın, sadece bol bol kitap okuyun demek ezberi bir bilgiden ibarettir. Kim çalışmasın, neye göre çalışmasın, neden çalışmasın? Evvela her bireyin farklı olduğu unutulmamalıdır. Her çocuk aynıymış gibi genel olarak açıklama yapanlara tavsiyem önce bir öz değerlendirme yapmalı ve kendi eksikliklerini giderdikten sonra tavsiyelerde bulunmalıdırlar.
    Örneğin matematik dersi zayıf olan bir öğrenciye çalışma, sadece kitap oku, hasta ziyareti yap, yüzme kursuna git demek o çocuğa yapılabilecek en büyük kötülüktür. Eğitim öğretim yılı içerisinde diğer tüm dersler işlenirken, ödevler verilirken, sınavlar kapıya dayanmışken ihtiyacı olduğu dersin eksikliklerini telafi etmek neredeyse imkansızdır. Yaz tatili bunun için bir fırsattır. Kimin hangi dersten eksiği veya ihtiyacı varsa o derse yoğunlaşıp 3 ay gibi bir sürede akranları arasındaki farkı çok rahat bir şekilde kapatabilir. Yani size tavsiyem çocuğunuzu en iyi siz ve sınıf - ders öğretmeni tanır. Eksiği veya ihtiyacı olan dersleri aranızda istişare ederek belirleyin. Sonra da eğer maddi durumunuz müsaitse özel ders aldırın. Kursa yazdırın. Maddi durumunuz el vermiyorsa internette çocuğunuza rehberlik ederek ders videolarını izletin. Komşularınızdan yardım alın.Bu şekilde disiplinli bir süreç izlenirse okul açıldığında hazır bulunuşluğu yüksek ve motivasyonu sağlanmış olarak eğitim öğretim yılına başlayabilirsiniz. Aksi halde bir önceki sene yaşanılan sıkıntılar katlanarak devam edecektir. Belirli bir süre sonra telafisi de kör düğüm olacaktır. 
    Arada tatil ve eğlenceyi de unutmayalım tabi. 
2- Ders ya da konu eksiği olmayanlar ise tatil modunu merkeze alabilir. Ancak 3 ay tatilin çok uzun bir süre olduğu unutulmamalıdır. Eğitim süreci boyunca öğrenilen bilgilerin neredeyse tamamı yaz tatilinde unutuluyor. Bu konuda yapılan araştırmalar kamuoyu ile paylaşıldı. Bu yüzden günde 30-50 dakika kitap okunmalıdır. Düzenli olarak her gün 20-30 soruluk bir deneme ya da tekrar soruları çözmek de bir sene boyunca elde edilen kazanımların unutulmaması için elzemdir.
3- Bırakın çocuklar bir işte çalışsın. Bu tavsiye ile sabahtan akşama mesai saatlerini kastetmiyorum. Günün belirli saatlerinde çocukların çalışmaları hayatlarının belli bölümlerinde fayda sağlayacaktır. Mesela bir motor ustasının yanında günde birkaç saat çalışmak ile ilerde mutlaka işine yarayacaktır. Ya yolda kalan birine yardım eli uzatacak ya da kendi başına gelen bir olumsuz durumu kendisi düzeltecek kadar bilgi sahibi olacaktır. Mamafih yolda kalan bir çok sürücünün hem zaman hem de maddi kayıplarının olduğu tüm sürücüler tarafından bilinmektedir. Havası inen bir lastiği bile değiştiremeyen ve yol yardımı bekleyenleri görüyoruz. 
    Kız çocukları yemek yapmayı öğrenebilir, evde bir öğün yemek hazırlayarak hayata hazırlanabilir. Belki dikiş nakış eskide kaldı diyenler olabilir, ya da yemek yapmak kız çocuklarına mı etiketlenmesin diyenler de çıkabilir. Ancak hayatın gerçekleri ve sosyal kültürel bir süreç bu arkadaşlarımıza zamanla gerçekleri acı bir şekilde fısıldayacaktır. Ayrıca birçok gelişmiş ülkede bahsettiğim durumlar hakkında kurslar devam etmektedir. Tarla, bağ, bahçe, bitki ve hayvanlarla ilgili bilgi edinmek için imkanı olanların buralarda zaman geçirmesi de faydalı olacaktır. 
4- CAMİLERDE açılan yaz Kur-an kurslarına çocuklarınızı yollayın. Çocuklar dinini diyanetini illegal cemaatlerden öğreneceklerine devlete bağlı kurumlardan öğrensinler. Şimdi yollanmazlarsa ya dine karşı lakayt ve tepkili ya da mutaassıp olurlar. Bırakın peygamberimizi, hayatını, sünnetini, elifbayı, bazı sure ve duaları , değerler eğitimini öğrensin

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak