Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Tüm okullarda onlarca sosyal kulüp var. Sene başında öğretmenler kurulunun en uzun süre görüşülen maddesi öğretmenlerin kulüp seçimi. Okuldaki tüm öğrenciler bir sosyal kulübe üye. Rehberlik görevi olmayan öğretmenler kulüp danışmanlığından haftada 2 saat ekders ücreti alıyor. Buna rağmen öğrencilerimizin sosyalleşmeleri, kulüp çalışmaları ortada, birkaç istisna dışında tüm kulüpler faaliyetlerini kağıt üzerinde yapıyor. Okullarda yapılan törenler, ilkokullarda sınıf öğretmeni önderliğinde sınıfça yapılıyor; ortaöğretim ve liselerde ise edebiyat, müzik, beden eğitimi ve bazı branşlarca yapılıyor. Tiyatro, şiir dinletisi, spor müsabakaları, proje gibi birçok çalışma ise egzersiz olarak ekders karşılığı bir öğretmen ve istekli öğrencilerce yapılıyor. Kulüplerin okullarda sadece adı var.
Ortada işe yaramayan bir sistem var. (Değerli, istisna çalışmaları bu yazı kapsamı dışında tutuyorum. Bazı öğretmenlerimiz eğitimimizin gerçek kaptanları.) Hem de yıllardır ıslarla uygulanan bir sistem. Öğretmen sınıfa giriyor kulüpleri sayıyor. Spor kulübüne sınıfın çoğu parmak kaldırıyor. İçlerinden birkaçını seçiyor. Sonra diğer kulüpler için de aynı şeyi yapıyor. Tüm sınıfı kulüplere göre ayırıyoruz. Öğrencinin ilgisi, isteği, yeteneği çoğu zaman önemsenmiyor. Zira önemsense ne olacak. Spora seçilen öğrenci beden eğitimi dersi hariç top yüzü görmeden seneyi bitiriyor. Gezi kulübü gezi yapmadan, müzik kulübü şarkı söylemeden…
Hadi öğrenciyi seçtik, kulübü kurduk diyelim. Sonrasında ne olacak. Tabii ki faaliyet. Aaa o da ne zaman yok. Evet her şey tamam olsa çocukların bir çalışma yürütebilecekleri zaman yok. Hadi iyi düşünüp zaman yaratsak, bütçe, yer, izin vs sıkıntısı peşinden geliyor. Kulüp çalışmalarıyla ilgili sıkıntıları sabaha kadar anlatabiliriz herhalde. Fakat benim dikkat çekmek istediğim nokta bu değil. Bu kadar işlevsiz bir şey niçin ısrarla devam ettiriliyor? Çünkü sosyal kulüplerin varlığı çocuklarımıza artık zarar veriyor. Okulda sosyal kulüplere her sene seçilip hiçbir şey yapmayan bir öğrenci mahalle kulüplerinden de uzak duruyor. Üniversiteye gittiğinde oradaki kulüplerden de uzak duruyor. Yetişkin olduğunda kendine sosyal olanak yaratacak birçok kulüpten de uzak duruyor. “kulüp mü, boş iş,” diyor.
Bir daha soruyorum. Beraber düşünelim. Bu kadar işlevsiz bir işi niçin sürdürüyoruz? Niçin revize etmiyoruz? Niçin bu konuya zaman, bütçe ayrılmıyor? Çocuklarımızı, gençlerimizi niçin olmayan, yapılmayan bir şeyin içine dahil ediyoruz? NİÇİN GÜZEL ÜLKEMİN GELECEĞİNİ EĞİTİRKEN KÖRELTİYORUZ?
“MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM KURUMLARI SOSYAL
ETKİNLİKLER YÖNETMELİĞİ
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; her tür ve seviyedeki resmî ve özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarında; öğretim programlarının yanında öğrenci ve kursiyerlerde özgüven ve sorumluluk duygusu geliştirmeye, yeni ilgi alanları oluşturmaya, millî, manevî, ahlaki, insanî ve kültürel değerleri kazandırmaya yönelik bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrenci kulübü ve toplum hizmeti kapsamındaki sosyal etkinliklerin usul ve esaslarını düzenlemektir.
İlkeler
MADDE 5 –
(3) Sosyal etkinlik çalışmaları, öncelikle ders saatleri dışında uygulanır. Bu çalışmalar zorunlu hâllerde ders saatleri içinde de uygulanabilir.
(5) Her öğrenci, en az bir sanat veya spor dalında beceri kazanacak şekilde uygun bir öğrenci kulübü ile ilişkilendirilir ve bu kulübün çalışmalarına katılır
Sosyal etkinliklerin alanı
MADDE 7 – (1) Eğitim kurumlarında öğrencilerde özgüven ve sorumluluk duygusu geliştirmek, öğrencileri şiddet ve zararlı alışkanlıklardan korumak, öğrencilere yeni ilgi alanları ve beceriler kazandırmak, öğrencilerin yeteneklerini sergilemesine imkân vermek, millî, manevi ve kültürel değerleri yaşatmak, yaygınlaştırmak ve bu değerlerin yeni nesillere aktarımını sağlamak, öğrencilerde gönüllülük bilincini özendirmek, engellilik, yaşlılık, insan ve çocuk hakları ile toplumsal cinsiyet eşitliği konularında farkındalık oluşturmak amacıyla bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda sosyal etkinlik çalışmaları yapılır.”