Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Bu başlık ile ilgili 1 hafta önce hep beraber bir çalışma yaptık ve 735 adet fikrin ortaya atıldığı çalışmada mide bulandırıcı bir tablo ortaya çıktı.
Neden mide bulandırıcı ?
Çünkü ;
87 kez dile getirilen durum ''DİĞER ÇOCUKLAR HAKKINDA DEDİKODU'' davranışı oldu.
Yani bir anne-baba takımda diğer çocuklar hakkında, ''o hak etmiyor - benim oğlum/kızım o çocuktan daha iyi'' diye söylemlerde bulunabiliyor. Aynı zamanda o çocukların anne babaları ile rahat rahat iletişim kurmaya devam ediyor.
İkinci madde ise 60 kez yazılan ''ANTRENÖR İLİŞKİSİNDE ÇIKARCILIK'' davranışı oldu.
Yani bir anne-baba takım antrenörü ya da takımdaki diğer antrenörlerle işbirliği yaparak ''LİYAKATSİZLİĞİ'' (torpil anlayışını) su üstüne çıkartmaya çalışıyorlarmış.
Sıralamaya ilk 5'ten bakacak olursak;
1-ANTRENÖR VELİLER : 148
2-ÇOCUĞUN OYNAMASI DURUMU : 123
3-KENDİLERİNİ ÇOCUKLARI İLE KIYASLAMA : 98
4-ÇOCUKLAR HAKKINDA DEDİKODU ! : 87
5-ÇOCUKLARDAN ERKEN ÖZELLEŞME BEKLENTİSİ : 66
Bu sıralama bize gösteriyor ki, futbol takımlarında hiçbir zaman 1(bir) antrenörle çalışma durumu gerçekleşmemekte. Tabi, bunun sebeplerinden birisi de, kulüplerin ''antrenör-veli'' ilişkisine yaklaşımı ve velileri saha kenarından soyutlayamamak ya da velileri bu konu hakkında bilgilendirici argümanlar kullanmamak olabilir.
Veliler, çoğunlukla ''kendi çocuklarının'' oynamasını isteyen bir zihniyetle saha kenarında olup, aynı zamanda ''tüm çocukları kendi çocuğum olarak görüyorum'' görüşü ile gözükmektedirler.
Veliler, kendi çocuklarını kendi futbol geçmişleri ile kıyaslama durumuna gidip, mevkilerini bile kendileri seçmektedirler. Bu başlık aynı zamanda, çocuğun ilerleyen süreçte ev ahalisini geçindirme düşüncesini de içermektedir.
Veliler, ahlaksızca, takımda oynayan küçücük çocuklar hakkında da dedikodu yapıp, o çocuklar hakkında karar mekanizması görevini de üstlenebiliyorlar. (kendilerince)
Ve son olarak, çocuklarının en kısa sürede profesyonel takımlarda boy göstereceklerine kanaat getiriyor ve bu konuda mevcut kulüplere zorluk çıkartabiliyorlar.
Tablonun sondan bir önceki maddesi ''ANTRENÖR YETERSİZLİĞİ'' konusuna gelecek olursak, veliler bu konu da , antrenörlerin yetersizliğinden dem vurup saha kenarında antrenörlük kariyerlerine başlama eğilimindeler. Aynı zamanda, saha içindeki verilen eğitimin yetersizliğinden de yakınan velilerimiz, eğitime evde devam etmektedirler.
#NOT Bu çalışma velileri suçlayıcı bir çalışma değildir. Bir sonraki çalışmamız ''ANTRENÖRLERİN HATALARI'' konusu olacaktır.
Bu çalışma fikir birliği ile yapılmış bir çalışma olup, ülkedeki futbol-aile kültürünün ne derecede olduğunu gözler önüne sermektedir.
#KALİTELİFUTBOLEĞİTİMİ