Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Günün Deneyi;
SES TİTREŞİMLERI
DENEYİN AMACI
Ses titreşimlerini görünür hale getirmek
DENEYİN YAPILIŞI
Alüminyu folyo top haline getirilir.Ayaklı cam bardak alınır.Alüminyum folyodan yapılan top bir iple bağlanır yüksek bir yere asılır.Bardak topa değmeyecek şekilde topa iyice yakınlaştırılır.Kurşun kalemle bardağa hafifçe vurulur.Topun hareket ettiği görülür.
DENEY SONUCU
Bardağa vurduğumuzda titreşim meydana gelir.Bu da havayı titreştirir.Hava titreşimleri taşır ve bu titreşimlerin ses olarak kulağımıza gelmesini sağlar.
Günün Oyunu;
YATTI KALKTI
En az altı kişi ile oynanır.
Oyun için tüm oyuncuların sığabileceği geniş bir ortam gerekmektedir.
Oyuncular kendilerine birer sebze, meyve ya da çiçek adı seçerler. Örneğin adı "lahana" olan oyuncu önce arkadaşlarından hangisinin adını söyleyeceğini düşünür ve onun adını söyleyerek oyuna başlar.
"Lahana, yattı kalktı biber yatsın kalksın."der ve kendisi yatıp kalkar. Hemen ardından adı biber olan oyuncu aynı sözleri bir başka arkadaşının adını söyleyerek yineler."Biber yattı kalktı domates yatsın kalksın". Oyun böyle devam eder. Şaşıran oyuncu yanmış olur, oyun dışı kalır ya da oyuncular tarafından seçilen cezayı görür.
Sıkılana kadar oynanabilir.
Günün Deneyi ;
ÇAMUR NASIL OLUŞUR ?
Malzemeler;
Kum,su,kaşık,plastik çukur tabaklar
Çocuklara yağmur yağdığında yada yerlerin ıslandığında toprakta neler olduğu hakkında ve su,kum ile ilgili çeşitli sorular sorulur,sohbet edilir.
Tabakların içleri bir miktar kum ile doldurulur.
Çocuklar kumu kaşıkla karıştırırlar. Ve kumu yakından görmeleri sağlanır.
Kuma su eklenince neler olacağı hakkında çocuklara sırayla sorular sorulur.
Her çocuğun tabağına biraz su koyulur.
Çocuklar kaşıkla su ve kumu karıştırarak kumun çamura dönüşmesini sağlarlar ve incelerler.
Çamurun nasıl oluştuğu hakkında çocuklarla sohbet edilir.
Daha sonra çocukların tabakları dışarıya konulur ve dışarıda çamur sertleşince çocuklara gösterilir.
Çamurun hava ile birleşince kuruması ile ilgili çocuklarla konuşulur.
Günün Oyunu ;
SORUŞMA
İki kişilik bir sözlü oyundur. Sırf sorulardan oluşan bir konuşma; oyuna adını veren icatlı deyişle 'soruşma'dır.
Gelelim nasıl oynandığına. İlk oyuncu bir soru sorar. İkinci oyuncu bu soruya derhal bir başka soruyla cevap vermelidir. Ardından yine ilk oyuncu bu soruya bir diğeriyle... Oyuncuların amacı soruşmayı bu şekilde akıcı bir şekilde sürdürmektir. Soru olmayan bir şey söyleyen, daha önce sorulmuş bir soruyu tekrar eden, veya uzunca duraklayan oyuncu yanar. Alakasız soru sormak da yanma sebebi sayılabilir. Üç yanış bir penaltıdır, mağlubiyet ile sonuçlanır.
Burası önemli: Sorulan sorunun bir önceki soruyla, dolayısıyla soruşmanın akışı ile alakalı olması gerekir. Yani amaç ardarda birbirinden kopuk sorular sıralamak değil, sorulardan müteşekkil bir muhabbet kurmaktır.
ELİMİZDEKİ MİKROPLAR
Malzemeler :El kremi,sim,kağıt havlu,kolonyalı mendil,sabun.
Çocuklara mikropların elimize ve vücudumuza nasıl bulaştığını,mikropları görüp göremediğimiz vb. ile ilgili sorular sorulur. Mikropların çok küçük olduklarını ve en çok ellerimize bulaştığını görürüz diye açıklamalar yapar.
Çocukların mikropların ellerine bulaştıktan sonra nasıl çıkarıldığını deneyerek öğrenmeleri içi her birinin eline önce krem sürülür.
Daha sonra çocukların ellerine sim dökülür.
Çocuklara bu simlerin mikrop olduğunu düşünmeleri istenir. Bu mikropları ellerinden nasıl çıkaracakları sorulur. Çocuklara önce ellerini kağıt havluyla silmeleri istenir. Bunun ellerindeki tüm simi çıkaramadıklarına dikkat etmeleri istenir.
Son olarak çocukların ellerini sabun ve su ile yıkamaları istenir. Böylece ellerine bulaşan simin ne kadar kolay çıkacağına dikkat etmeleri istenir. Sabun ve suyun mikropların çoğunu temizlediklerini ve bu nedenle de her yemekten önce ve sonra ellerimizi yıkamamız gerektiğini bunun mikropları önleyeceği anlatılır.
EĞLENCELİ TAHMİN
Aklınızda bir hayvan tutup,o hayvanın özelliklerini ipucu olarak verin.
Örneğin;uzun bir boynu var,üzeri benekli,ağaç yapraklarını yer.Bu nedir?(zürafa)..
Suda yaşar,kısa bacakları ve kocaman dişleri vardır,yeşildir.Bu nedir?(timsah)..
3-4 yaş için ipucunu biraz daha yakın verebilirsiniz.Örneğin;sütü sever,tüyleri vardır,miyavv der.Bu nedir?(kedi)..
Cevabı bilen çocuktan o hayvanı canladırması istenerek dramalaştırılabilir..
PAROLA
Parola sözlü bir oyun. Beş kişiyle oynanıyor. Amacı tek kelimelik ipuçları ile gizli kelimeyi yani parolayı bulabilmek.
Oynanışı gayet basit.
Bir kişi sorguç olur. Kalan dört kişi ikişerli iki takıma ayrılır. Sorguç parola olarak bir kelime seçer. Seçtiği kelimeyi fısıldayarak veya bir kağıda yazarak her iki takımdan birer oyuncuya söyler. Parolayı öğrenen oyuncular sırayla ipuçları vererek kendi takım arkadaşına parola kelimeyi buldurmaya çalışırlar.
Oyundaki takımlara A ve B diyelim. A takımında sorguçtan parolayı alan oyuncu (A1) tek kelimelik bir ipucu verir. Takım arkadaşı (A2) bir tahminde bulunur. Eğer A takımı bu tahminde parolayı bulamazsa sıra B takımına geçer. Bu kez B takımında parolayı almış olan oyuncu (B1) bir ipucu verir ve takımdaşı (B2) bir tahmin yapar.
Parola bulunana kadar takımlar sırayla ipucu verip tahmin yapmaya devam ederler. Oyuncular diğer takımın ipucu ve tahminlerini duydukları için o ana kadar söylenen kelimeleri dikkate alarak parolayı bulmaya çalışırlar.
Parolayı bulan takım toplam kaç ipucu sonucunda bulduğuna göre puan kazanır. Tek ipucu ile parolayı bilmek 10 puan kazandırır. Toplam ipucu sayısı arttıkça kazanılan puan azalır. İki ipucuyla bilmek 9 puan, üç ipucu ile bilmek 8 puan... vs.
Parola bulunduğunda sorguç yeni bir parola seçip yine takımlardan birer oyuncuya bildirir. Oyun bu şekilde, başlayan takım her turda değişmek kaydıyla devam eder. Belli sayıda tur tamamlandığında veya takımlardan biri belli bir skora ulaştığında oyun sona erer. Daha çok puan toplamış olan takım oyunun galibi olur.
Parolamız 'uçurtma' olsun.
A1: Gökyüzü
A2: Bulut?
B1: Renkli
B2: Gökkuşağı?
A1: Yükselir
A2: Bayrak?
B1: Vurmasınlar
B2: Uçurtma!
BUZ PARÇALARI ERİTİYORUZ
Malzemeler;
Cam kavanoz,buz,pamuk,bant,streç film
UYGULAMA:
Uygulamaya başlamadan önce, çocuklara buz hakkında;
Buz sizce nasıl oluşur?
Daha önce hiç buz incelediniz mi?
Buzu nerelerde kullanıyoruz? gibi sorular sorularak,konu ile ilgili deneyimleri alınır ve konuşmaları sağlanır.
Sohbet edilirken bir taraftan da buz parçaları çocuklara incelettirilir.
Daha sonra kavanozlardan biri pamuk ve bant ile sarılır.
Her kavanozun içine 3-4 tane buz parçası atılır.
Kavanozların ağızları streç film ile kaplanır.
Hangi kavanozdaki buzların daha çabuk eriyeceği hakkında konuşulur, çocukların fikirleri alınır.
Bir süre sonra, pamukla sarılı olmayan kavanozlardaki buzların daha çabuk eridiği gözlemlenir.
Pamuk ile sarılı olmayan kavanozlardaki buzların, ortamın sıcaklığından daha çabuk etkilendiği için daha çabuk eridiği, pamuk ile sarılı olan kavanozlardaki buzların ise içerideki havayı muhafaza ettiği için daha geç eridiği anlatılır.
Yaş grubuna göre terimler kullanılabilir