Sınıfta Etkili Övgü Etkili Övgü Nasıl Sağlanır?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!


Övgü eserleri. Aslında, 1960'lardan bu yana yapılan eğitim araştırması, her sınıftaki ve her konuda öğrencilerin, sınıfta yaptıkları çalışmalarla övülmek istediklerini gösteriyor. Araştırmadan elde edilen ampirik kanıtlar övgünün hem öğrenci akademik öğrenmesi hem de sosyal davranış üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini göstermektedir. Ancak, araştırmacılar Robert A. Gable ve ark. Okul ve Kliniğe Müdahale Dergisi'nde "Temel Kurallara Dön, Övgü, Yoksaydı ve Kınamaya Yeniden Gönderildi" (2009)  başlıklı makalesinde ,


“Öğretmen övgüsünün belgelenmiş olumlu etkileri göz önüne alındığında, bu kadar çok öğretmenin bunu neden az kullandığı konusunda şaşırtıcı.”

Sınıfta övgünün neden daha sık kullanılmadığının belirlenmesinde, Gable ve ark. öğretmenlerin akran koçluğu, kendi kendini izleme veya kendi kendini değerlendirme yoluyla eğitime sahip olmadıklarını ve pozitif öğrenci davranışlarını tutarlı olarak kabul etmekte kendilerini rahat hissetmeyebileceklerini ileri sürün. 

Başka bir neden, öğretmenlerin etkili olan övgüleri nasıl sunacaklarını bilememesi olabilir. Öğretmenler, “Harika iş!” Veya “Güzel iş, öğrenciler!” Gibi ifadeleri kullanarak genel övgü verebilirler. Genel ifadeler, öğretmenlerin sınıfta geri bildirim vermeleri için en etkili yol değildir. Genel ifadeler, özellikle kimseye veya hiçbir ustalığa yönlendirilmez. Üstelik, bu genel ifadeleri duymak güzel olsa da, fazla geniş olabilir ve aşırı kullanımı humdrum ile sonuçlanabilir. Benzer şekilde, “Harika!” Veya “Mükemmel!” Gibi rutin tepkiler de kendi başlarına öğrencilere başarı hakkında ne gibi davranışlar getirdiğini bildirmez.

Ayırt etmeden verilen genel övgelere karşı argümanlar, eğitim araştırmacısı Carol Dweck (2007) tarafından Eğitim Liderliği'ndeki " Övülme Tehdidi ve Vaadi" başlıklı makalesinde yapılmıştır .

“Yanlış türden övgü kendi kendini yitiren davranış yaratıyor. Doğru tür öğrencileri öğrenmeye motive ediyor.”

Peki, “doğru tür” övgü ne yapabilir? Sınıfta övgüyü ne etkili kılabilir? Cevap, zamanlama veya öğretmen övgü verdiği zamandır. Diğer önemli övgü kriterleri kalitesi veya övgülerdir.

Ne Zaman Övgü Almalı?
Bir öğretmen, öğrencinin problem çözme veya pratikte gösterdiği çabayı kabul etmek için övgü kullandığında övgüyü daha etkili kılar. Öğretmen övgüyü belirli bir davranışla bağlamak istediğinde, etkili övgü bireysel bir öğrenciye veya öğrenci grubuna yönlendirilebilir. Bu aynı zamanda önemsiz başarılar veya küçük görev tamamlama veya öğrencilerin sorumluluklarını yerine getirme gibi öğrenciler tarafından yapılan zayıf çabalar için övgünün verilmemesi gerektiği anlamına gelir.

Bir övgüyü etkin kılmak için bir öğretmen, davranışı olabildiğince zamanında övünme nedeni olarak açıkça belirtmelidir. Öğrenci ne kadar küçükse, övgü o kadar hızlı olmalıdır. Lise düzeyinde, çoğu öğrenci gecikmeli övgü kabul edebilir. Bir öğretmen bir öğrencinin ilerleme kaydettiğini gördüğünde, övgü olarak cesaretlendirme dili etkili olabilir. Örneğin,


Bu ödevde sıkı çalışmanızı görebiliyorum.
Bu zor problemle bile istifa etmediniz.
Stratejilerini kullanmaya devam et! İyi ilerleme kaydettiniz!
Gerçekten büyüdün (bu bölgelerde).
İşinde dünden farklı bir fark görebiliyorum.
Bir öğretmen bir öğrencinin başarılı olduğunu gördüğünde, kutlama övgüsü dili aşağıdaki gibi daha uygun olabilir:

Tebrikler! Başarılı olmak için çaba harcadın.
Vazgeçmediğinizde başarabileceklerinize bakın.
Çaba ile gurur duyuyorum ve siz de buna harcadığınız çaba konusunda siz de olmalısınız.

Öğrenciler çaba göstermeden kolayca başarılı olursa, övgü, ödev veya problem seviyesini ele alabilir. Örneğin:

Bu görev sizin için zor değildi, o yüzden büyümenize yardımcı olacak bir şeyler bulalım.
 Daha zor bir şey için hazır olabilirsiniz, peki daha sonra hangi beceriler üzerinde çalışmalıyız?
 Bunu düşürmen harika. Barı şimdi sizin için yükseltmeliyiz.
Övgü yaptıktan sonra, öğretmenler öğrencileri bu fırsattan yararlanmaya teşvik etmeli ve bu da yansıtma şansı sunmalıdır

Peki, böyle bir ödev veya probleminiz olduğunda, ne yapacaksınız? 
Tekrar düşün, başarına katkıda bulunan ne yaptın?
Övgü Kalitesi
Övgü her zaman öğrenci zekası yerine bir sürece bağlı olmalıdır. Dweck'in Mindset: Yeni Başarı Psikolojisi adlı kitabındaki araştırmasının temeli budur (2007). “Zekisin” gibi ifadelerle doğuştan gelen zekası için övgü alan öğrencilerin “sabit bir zihniyet sergilediklerini” gösterdi. Akademik başarının doğuştan gelen yetenekler konusunda sınırlı olduğuna inanıyorlardı. “Argümanınız çok açık” gibi ifadeler bir büyüme zihniyetini sergiledi ve çaba ve öğrenme yoluyla akademik başarıya inandı.

“Böylece, istihbarat övgüsünün öğrencileri sabit bir zihin setine sokma eğiliminde olduğunu gördük (istihbarat düzeltildi ve sizde var), oysa onları zihnin gelişimine koyma çabası (bunları geliştiriyorsunuz) Beceriler, çünkü çok çalışıyorsunuz. "
Dweck, bu iki övgü türünden, “Tüm bu sıkı çalışma ve harcanan projeyi tamamlama çabası!” Gibi öğrenci çabalarından övgüyle söz ediyor, öğrenci motivasyonunu artırıyor. Bununla birlikte, övgüde dikkat edilmesi gereken bir nokta, öğretmenlerin özgüveninin düşük olduğu öğrenciler için övgüyü şişirmek için asılsız olmamasına dikkat etmektir.

Eleştirmenler, önemsiz başarıları veya zayıf çabaları ödüllendirici olarak, sınıf övgüsünün meşruiyeti ile ilgili sorular sordular. Öğretmen övgüsü gibi kanıta dayalı uygulamaların kullanımını desteklemeyen bazı okullar olabilir. Ek olarak, orta düzeyde, öğrenciler tarafından bir başarıya istenmeyen dikkat çeken övgü de alınabilir. Ne olursa olsun, etkili övgünün öğrenciler üzerinde olumsuz bir etkisi olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Bunun yerine, etkili övgü, öğrencilere başarıya dayanan, öğrenmeye motive eden ve sınıfa katılımlarını artıran bir tür olumlu pekiştirme sağlayabilir.

Etkili Övgü için Adımlar
Öğrenci (ler) tarafından çabaya dikkat edin.
Öğrenci (ler) ile göz teması kurun.
Gülümseme. İçten ve hevesli olun.
Yakınlarda, özellikle de orta düzeyde öğrencilere övgü verin.
Göreve özgü ne söyleyeceğine karar vererek övgü hazırlayın. 
"Bu yazıdaki düşünceleriniz iyi organize edildi" gibi belirli yorumlar ile nasıl hissettiğinizi anlatmayı güçlendirmek istediğiniz davranışı tanımlayın.
Başarılı çabaların kayıtlarını tutun ve gelecekteki ödevlerde bağlantı kurabilmeniz için övün.
Son olarak ve en önemlisi, en önemlisi, övgü ile eleştiriyi birleştirmeyin. Övgüyü eleştiriden ayrı tutmak için, "ancak" kelimesini iltifattan hemen sonra kullanmaktan kaçının.

Bütün bunlar sınıfta etkili bir övgü sağlayabilir. Etkili övgü, öğrencilere başarıya dayanan, öğrenmeye motive eden ve sınıfa katılımlarını artıran bir tür olumlu pekiştirme sağlayabilir.

https://www.thoughtco.com/effective-praise-8161

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak