Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Sınıf defteri doldurulurken nelere dikkat edilir?
1- Sınıf defterlerindeki küçük boş kutucuklara derslerle ilgili kazanımlar yazılır. Kazanımlar Unitelendirilmiş yıllık planların içerisinde güncel olarak her sene ders ders yayınlanır. Yıllık planlar için tıklayınız.
2- Kazanımlardan önce ders isimleri genellikle başlık şeklinde yazılır. Herhangi bir standart olmasa bile genellikle başlık kırmızı, kazanımlar mavi kalemle yazılır.
3- Sınıf defterinin bütün yapraklarını idareden alacağınız mühürlü mühürlemeniz gerekiyor.
4- Bütün sayfaları sayıp en son sayfaya "Bu defter ... sayfadan ibarettir." yazısıyla sayfa sayısını belirtmeniz gerekir.
Sınıf defteri doldurulurken hangi renk kalem kullanılmalıdır?
Meb mevzuatında bir kısıtlama yoktur. Fakat resmi yazışma kuralları "El yazısıyla atılan imza, kaybolmayacak ve kağıda işlemesini sağlayacak mavi renkli kalemle atılır" hükmü gereği resmi evraklarda imza kısımlarında mavi mürekkepli kalem kullanılmalıdır. Ayrıca ders konu başlıklarında kırmızı mürekkepli kalem kullanılmasında bir yasak bulunmamaktadır.
Madde 12: "Ders defterine uygulanan etkinliğin adı veya etkinliğin ilgili olduğu kazanım yazılır."
Sınıf defterine sadece kazanım numarası yazılıp bırakılamaz. Kazanım uzunsa dahi kazanım kısaltarak yazılmalıdır.
Hafta içerisinde aynı kazanımlar var ise ilk güne numara ile kazanım birlikte yazılır. Diğer günlere ise sadece kazanım numarası yazılabilir.
Sınıf defteri nasıl doldurulur?
Sınıf defteri doldurulurken ilköğretim okulları ve ortaöğretim okulları için farklı uygulamalar vardır. Yani sınıf defterini sınıf öğretmenleri farklı branş öğretmenleri farklı doldurur. Branşlar anlattığını yaz yeter derler. Sınıf öğretmenleri ise konu değil kazamın yazar. Her ders için hazırlanan ünitelendirilmiş yıllık planlar vardır. Bu planlarda ise konularla ilgili kazanımlar vardır. İşte sınıf defterinin doldurulma şekillerinden en çok tercih edileni veya doğru olanı, deftere bu kazanımları yazmaktır.
Örneğin Hayat Bilgisi dersinde işlenen konu değil, ünitelendirilmiş yıllık planda yer alan kazanım yazılır. ''A.1.1. Fiziksel özelliklerini fark ederek kendini tanır ve tanıtır.'' İşte deftere yazmanız gereken bu kazanımlardır. Bir ikinci doldurma ise konuyu olduğu gibi yazmaktır. Bunu genelde branş öğretmenleri kolay olsun diye tercih ederler. Örneğin, ''Çanakkale Zaferi'' Her iki doldurma şekli de müfettişleri tarafından kabul ediliyor. Burada dikkat edilmesi gereken şey, planınızda olmayan şeyi yazmamaktır. Mesela sınıf defterine yazılan ''konu tekrarı yapıldı'' gibi ifadelere müfettişler tepki gösterebiliyorlar.
Yine dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de sınıf defterini bitişik eğik yazı ile doldurmaktır. Her ne kadar birçok öğretmen bitişik eğik yazı ile değil de düz yazı ile doldursa da olması gereken ve mevzuata uygun olan bitişik eğik yazı ile yazmaktır. Yeri gelmişken çok önemli bir konuya değinmemek de olmaz. Yine özellikle yeni göreve yeni başlayan bazı öğretmenlerin yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi de sınıf defterine yanlış yazılan yazıların kalemle karalanması veya daksil ile silmeye çalışmasıdır. Bu kesinlikle yasaktır. Ama olmaz mı, belki deftere yanlış bir ifade yazdınız, belki yanlış ders alanını doldurdunuz veya yanlış öğrenciyi yok yazdınız ve bunu düzeltmeniz gerekiyor. İşte arkadaşlar burada yapılması gereken o yazıyı karalamak veya daksil ile silmek değildir. Silmek istediğiniz yazının üzerine tek çizgi çekin, altına ya da üstüne düzgün halini yazın ve yanına parafınızı(Paraf için sadece adınız veya soyadınızın baş harflerini kullanmak yeterlidir.) atın. Buradaki püf nokta silmek istediğiniz yanlış ifadenin okunabilir halde kalmasıdır.Herhangi biri durum için deftere göz atıldığında hem yanlış olan kısım hem de doğru olan kısım okunabilmelidir. Bu kurallar genellikle kullandığınız veya kullanacağınız her türlü resmi belge için geçerlidir.
Size tavsiyem sınıf defterini günlük olarak doldurmanız. Çünkü doldurmadığınız günler birikecek ve size iş yükü olarak kalacaktır. Hele bir de araya resmi tatiller, geziler, rapor aldığınız günler denk gelirse sizi çok uğraştıracaktır.
Yrdteglsxvjg
Jfvk jndlgbxkhkjzjgjgjaij
Jdjgckgjwkijzvmkjdkjkjkxjjj
Hbdjghkxkxknmkkdmkjjs
Mnebmhbsjhjdhhjhhwhhhr