Sınavlarda güven inşa etmek

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Kaliteli yüksek bahis sınavları, her zaman bir eğitim sisteminin performansının en güvenilir tahmin edicileri olmuştur. Eğitim başarısı için önemli olanı işaret ederler ve eğitimin bir sonraki aşamasına veya işgücüne açılan kapılarda adalet ve saydamlık sağlarlar. Ancak sınavların tasarımının yanlış yapılması eğitim sistemlerini geri alabilir, neyin değerli olduğu ve neyin öğretildiğinin kapsamını daraltabilir veya kısayollar, tıkınma ve bütünlük ihlallerini teşvik edebilir. 

Bu günlerde bu alanda umut verici uygulamalar arıyorsanız, Rusya'ya bir göz atmaya değer. Şaşırdın mı? Doğru, uzun bir süredir Ruslar sınavlarda dolandırıcılık ve suiistimal nedeniyle sınav puanlarına ve derecelerine güvenlerini yitirmişti. Fakat on yıldan fazla bir süredir, Rusya bu konulara değinmekte ısrarlı bir şekilde çalıştı ve birleşik devlet sınavı artık okuldaki öğrenci öğrenme çıktılarını değerlendirmenin en gelişmiş ve şeffaf yollarından birini sunuyor.

Bir başlangıç ​​için, Rusya, pek çok sınav sisteminde yaygın olan güvenilirlik için verimlilik kazanımları ve alaka düzeyi için geçerlilik kazanımlarından fedakarlık etme tuzağına düşmemiştir. Bu yüzden kabarcık sayfası ve çoktan seçmeli birkaç görev bulamazsınız. Bunun yerine, görevler açık uçludur ve genellikle gelişmiş bilginin edinilmesine, karmaşık yüksek mertebeden düşünme becerilerine ve bu becerilerin gerçek dünya sorunlarına uygulanmasına odaklanan denemelere yer verir. Bu görevlerin birçoğu, öğrencilere şu soruları sorarak, daha fazla düşünmeyi anlamaya ve sormaya teşvik eder: Kim doğru? Nereden biliyorsunuz? Neden doğru olduğunu açıklayabilir misin?

Ancak, Rusya'nın birleşik devlet sınavının en büyük başarısı, eğitim ve sınavlara yeniden güven oluşturdu. Güven yasallaştırılamaz. Ve güven sadece gerçekleşmez, her zaman kasıtlıdır ve en azından bir sınav sisteminin tasarımının bir sonucu olarak davranışı için önceden var olan bir durumdur. Peki Rusya bu konuda nasıl geçti? Bir başlangıç ​​için, şu anda ülke çapında mevcut olan son teknoloji test güvenliğine yatırım yaptı. Sınav kağıtları, teslim noktasında gerçek zamanlı olarak paketlenmiş ve basılmış, öğrencilerin ve denetmenlerin gözetiminde sınıfta ve tüm sınav sürecini izleyen ve kaydeden 360 derecelik bir kameranın gözü altındadır.

Sonunda, sınav kağıtları bir kez daha öğrencilerin gözü altında taranır, sayısallaştırılır ve anonim hale getirilir. Makalelere daha karmaşık yanıtlar, makineler tarafından otomatik olarak puanlanamazsa, bunlar, bağımsız ve özel olarak eğitilmiş uzmanlar tarafından merkezi olarak işaretlenir ve aralarında güvenilirlik için kapsamlı kontroller bulunur. Tabii ki, her zaman deneme notlarında yer alan bazı yargılar vardır. Öyleyse öğrenciler nasıl adil bir şekilde derecelendirildiklerine güvenebilirler? Aslında, kendilerine bir bakabilirler. Tam işaretli sınav kağıtları çevrimiçi olarak yayınlanır ve tüm öğrenciler sonuçlarını gözden geçirebilirler. Ve eğer mutlu değillerse, her yıl yüzde birkaçının yaptığı bir şeyi işaretleyebilirler. Okullar da sınav puanlarını görebilir ve takip edebilirler. Yani Rus öğrenciler, öğretmenler, okul liderleri,

Sonuçlarda iyileşmelere yol açtı mı? Henüz, sınav sonuçları son yıllarda düz bir çizgiydi. Bu da, öğrencilerin daha iyi öğrenmeleri, öğretmenlerin daha iyi öğretmenlik yapmaları ve okulların daha etkili olmalarına yardımcı olmak için veriyi geri beslemek için hala ne kadar çaba sarf ettiklerini gösteriyor. Ancak aynı zamanda sınavların, en yaygın görülen değerlendirme hastalıklarından birine karşı dirençli olduğunu ortaya koymuştur. 

Bağlantılar: 
www.oecd.org/russia 
Uluslararası Öğrenci Değerlendirmesi Programı (PISA)

Edmodo'daki OECD Öğretmen Topluluğumuza katılın

Kaynak: https://oecdeducationtoday.blogspot.com/2017/09/building-trust-in-exams.html

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak