Sınavlar Öğrencileri Doğru Değerlendirir mi?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Sınavların ve diğer seçeneklerin avantaj ve dezavantajlarına girmeden önce, değerlendirmenin ne olduğunu ve ne için olduğunu açıklamaya değer. Sokaktaki birisine öğrenci değerlendirmesinin ne olduğunu sorarsanız, muhtemelen size dolaylı bir cevap verecektir. Bu öğrencinin sahip olması gereken bilgiye sahip olup olmadığını göreceğini söyleyebilirler.

Yani yaparlarsa  geçecekler. Olmazlarsa, başarısız olurlar. Fakat gerçek şu ki, az önce bahsettiğimiz model şu anda olanlardan çok uzak.  Bu da okul sistemlerinin sınavlara yönelik hedefinin çok uzak olduğu anlamına geliyor.


 Çoktan seçmeli bir test alarak.
İyi bir değerlendirme, eğitim söz konusu olduğunda, bir öğrencinin sahip olduğu mevcut bilgi ve becerileri belirlemeye odaklanır. Niye ya? Öğrenmenin hangi aşamasında olduğunu bulmak için.  Ve bunun amacı ne? Bir çok öğretmenin unutmaya meyilli olduğu çok basit bir şey. Yani amaç, kullandıkları öğretim sisteminin bu öğrenci için çalışıp çalışmadığını değerlendirmektir.

Bu, öğrencinin notunun sadece ders materyali hakkındaki bilgisinin bir “ölçümü” olmadığı anlamına gelir. Ayrıca, öğrencilerinize verdiğiniz bilgileri korumaya yardımcı olmak için kullandığınız genel planın gerçekten işe yarayıp yaramadığına dair bir fikir vermelidir. 

Bu nedenle,  bir değerlendirme, doğru kullanırsanız, öğrencilerinizin öğrenme süreçleri için güçlü bir araç olabilir. Ancak değerlendirmeleri yalnızca öğrencileri seçmenin veya sınıflandırmanın bir yolu olarak görmek, noktayı da kaçıran çok üzücü bir görünümdür.

Eğitimde hedefiniz öğrencilerin büyümesini sağlamaksa, iyi olmadıkları bir şey için değerlendirme kullanmaya devam edemezsiniz.

Geleneksel sınavlarla ilgili sorunlar nelerdir?
Değerlendirmeleri, öğrencilerinize rehberlik edecek ve öğretim yöntemlerinizi ayarlayacak bir araç olarak düşünüyorsanız, geleneksel sınavlarla ilgili sorunları görebilirsiniz. İşte zayıf yönleri:

Sadece öğrenciyi değerlendirir. Test edilen tek kişi öğrencidir. Öğretmenin veya eğitim ortamının işleri doğru yapıp yapmadığına dair hiçbir değerlendirme yoktur . Sınavları herkesin başarısız olması için kullanan ya da sınavları geçmek imkansız kılan çok sayıda öğretmen bile var.
Sadece öğretmen değerlendirir. Öğrenci bir öğretmenin standartlarının insafına. Öğretmenin dışında başka bir standart yoktur.
Sadece sonuçlar önemlidir. Geleneksel sınavlar size öğrencinin şu anki bilgi düzeyi hakkında bir şeyler söyleyebilir, ancak süreç hakkında bilgi vermeyebilir. Kavramları gerçekten derinlemesine anlamaları veya bir önceki gece onları ezberlemiş olmaları farketmez. Sonuçlar aynı olabilir.
Sadece bilgiyi değerlendirir. Öğrencinin durumuna veya kişisel güçlü ve zayıf yönlerine verilen hiçbir düşünce yoktur. Yeteneklerinin ne olduğunu bilmiyorsanız, bir öğrencinin öğrenmesini yönlendiremezsiniz.
Bu sadece nicel bir değerlendirme. Sonunda, geleneksel sınavlar her şeyi bir dereceye indirir. Ve bu not, öğrencinin alabileceği ders materyali ya da becerilerin miktarıyla aynı hizada olmalıdır.
İşbirliği yerine rekabet ruhunu teşvik ediyorlar. Öğrencileri en iyi veya en kötü notlarla seçmek, rekabetçi bir ortam yaratmaktadır. Bu, sistemin dolaylı olarak yarattığı bir rekabet. Ve çoğu zaman, öğrencilerin en çok öğrenmekten ziyade iyi notlar almaya odaklandığı görülmektedir.
Bir öğretmen derecelendirme değerlendirmeleri.

Geleneksel sınavlara alternatifler
Geleneksel bir değerlendirme ile gelen tüm sorunları akılda tutarak, alternatif aramanın zamanı geldi. İdeal bir değerlendirme için temel olarak kullanmanız gereken temelde üç sütun vardır. (a) Yeterliliğin değerlendirilmesi, (b) Portföy Sistemleri ve (c) BİT Kullanımı .

Yetkinliğin değerlendirilmesi
Her konunun amacı öğrencilerin belli bir bilgi kümesini öğrenmeleri, aynı zamanda belirli bir beceri kümesini öğrenmeleridir. Örneğin, matematiğin bir amacı öğrencilerin belli formülleri ve süreçleri tanımalarını ve ezberlemelerini sağlamak olabilir , ancak daha da önemlisi, bunları anlamaları ve problemleri çözmek için kullanmayı öğrenmeleridir.

Değerlendirme, öğrencinin hangi alanda uzmanlaştığını ve hangisinde olmadığını bilmesini sağlamalıdır. Bunu anladıktan sonra, öğrendiklerini zaten sahip oldukları bilgiyi netleştirmek ve bilmedikleri bilgiyi almalarına yardımcı olmak için yönlendirebilirsiniz. Bunun çalışması için tek yol, kursun mümkün olduğunca bireyselleştirilmiş esnek bir öğretme stiliyle iyi planlanmış olmasıdır.

Portföy sistemleri
Yetkinlik değerlendirmeleri size neyi değerlendirmeniz gerektiğini söyler, ancak yine de nasıl olduğunu bilmeniz gerekir. Portföy sistemleri öğrencileri bireysel olarak değerlendirmenin ve gelişimine odaklanmanın bir yoludur. Peki portföy sistemi nedir?

Psikolog Bertie Kingore, şu gibi portföyleri tanımlar: “ öğrencilerin tutumları ve motivasyonları, gelişim düzeyleri ve zaman içindeki büyümeleri hakkında bilgi sağlamak için seçilen öğrenci çalışmalarının sistematik koleksiyonları ”. 

Yani, portföyler sadece öğrencinin o konuda yaptıkları tüm işleri koydukları “klasörlerdir” ve öğretmen, öğrencinin nasıl geliştiğini görmek için sürekli olarak incelemektedir . Bu, öğretmenlerin her öğrencinin öğrenmesini daha iyi anlamasını ve bu konudaki derslerini şekillendirmesini sağlar. Ayrıca, öğrencinin olması gereken bilgi ve becerileri geliştirip geliştirmediğini görmek söz konusu olduğunda da faydalıdır.

Bu portföylerle ilgili sorun, ne kadar bilgi içerdiklerinden dolayı onlardan geçmenin ne kadar karmaşık olduğu. Bir sonraki bölümde bunun için olası bir çözümü gözden geçireceğiz.

Dokunmatik ekranda bir kişiyi tıklatan bir parmak.
BİT kullanımı (bilgi ve iletişim teknolojisi)
Bilgisayarlar, internet ve diğer iletişim sistemleri (BİT) değerlendirmelerinizi geliştirmek için çok yardımcı olabilir. BİT, portföylerden geçme sorununu çözme konusunda size yardımcı olabilir . Aslında, öğrencilerin ve öğretmenlerin farklı elektronik portföylere koyduğu bilgilerden geçen çevrimiçi bir program var. Dolayısıyla, kolay değerlendirmeler.

Sarılmadan önce, üzerine düşünecek bir şey vermek istiyoruz. G iven geleneksel sınavlardan ve iyi alternatiflerin varlığının tüm zayıflıkları, neden sınavlar hala bizim varsayılan değerlendirme yöntemidir?

Kaynak: https://exploringyourmind.com/evaluations-exams-evaluate-students-correctly/

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak