Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Yine de bundan daha fazlası var. Dünyayı keşfederken öğrendikleri pratik becerileri düşünmeyi hiç bıraktınız mı? İşte sekiz yol seyahat gerçekten çocuklar için en iyi öğretmendir.
Ders 1: Öncelik belirlemek ve bavul hazırlamak konusunda ustalaşmak
“Bir bavul dolusu oyuncakla seyahat etmek şart bence!”
Bazen neyin ihtiyaç, neyin lüks olduğunu ayırt etmek zor olabilir. Eşyalarınızın sorumluluğunu erken yaşta almak, neler olmadan hayatta kalabileceğinizi ve farklı geziler için bunların nasıl değiştiğini öğretir size. Bu becerinizi okul çantalarına, misafirliğe giderken hazırladığınız çantalara ve günlük gezilerde kullandığınız çantalara da kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Bu sayede yetişkinler de biraz zaman kazanmış olur.
Öneri: ‘Götürülecekler listesi’ni çocuklarınızın yanında hazırlamanızda fayda var, böylece temel şeylerin gözden kaçmadığına emin olabilirsiniz. Ardından tüm aileye listedeki eşyaların toplanması için bolca zaman tanıyın. Bu işi aceleye getirirseniz yolculuğunuz sırasında çok pişman olabilirsiniz.
Ders 2: A noktasından B noktasına teknolojinin yardımı olmadan gitmek
“Neyse ki haritaların şarjı bitmiyor, çünkü işim biraz uzun sürecek!”
Navigasyon cihazları ve yoğun hayatlarımız yüzünden çocuklarımıza harita okumayı öğretmeye zaman ayırmıyor, bunun ihtiyacını da hissetmiyoruz. Seyahat, çevrenize dikkatlice uyum sağlamayı (“Bu trafik işareti ne anlama geliyor? Buraya park edebiliyor muyuz?”) ve işaretlerin anlamlarını çözmeyi de içeren bu önemli beceriyi edinmek için harika bir fırsat olabilir.
Eve döndüğünüzde, çocuklarınızın gelişmiş yön duyguları ve keskinleşmiş yol bulma becerileri, elektronik cihazları bir kenara bırakarak eski atlasınıza bir şans daha vermelerine yol açabilir.
Öneri: Küçük adımlarla başlayın, çocuğunuzdan sizi yüz metre mesafede bir yere götürmesini isteyin mesela. Ve unutmayın, yanlış yöne sapmak harita okumayı öğrenen biri için en iyi derstir.
Ders 3: Pazarlıkta uzmanlaşmak
“Pazarlık yapmaları için çocukların yerel satıcılardan alışveriş yapmalarına izin verin.”
Pazarlık yapmanın amacını anlamak ve bunu hem başarılı hem de saygıdeğer bir şekilde yapabilmek oldukça güç bir iştir. Açıkçası etrafımızda bu konuda uzmanlaşamamış bir sürü insan var. Bu yüzden seyahate çıkmadan önce pazarlık hakkında konuşmak iyi olabilir.
Bu tür bir konuşma, diplomasi ve kültürel empati bilincini geliştirmesi ve temel ekonomik değerleri öğretmesi bakımından önemlidir. Şunu aklımızdan çıkarmayalım, insanlara bir aldatılmışlık hissi vermeden onlardan istediğimizi alabilmek son derece işe yarar bir yetenektir.
Öneri: ‘Pazarlık alıştırması’nı, canlandırma ve hatta biraz kostüm kullanarak zevkli bir oyuna dönüştürün ve sonrasında çocuklara bunu gerçek bir pazarda uygulatın. Sevimlilikleri pazarlık sırasında işinize bile yarayabilir!
Ders 4: Paranın kıymetini anlamak
“Evet canım, bu çok güzel, ama aynı zamanda bir yıllık harçlığın değerinde.”
Matematiğin gerçek hayattaki önemini vurgulamanın başka bir ülkenin para birimini anlamak ve kullanmaktan daha iyi bir yolu var mı? Parayı dönüştürmek, eşyaların fiyatlarının nasıl biçildiğini anlatmayı ve çarpım tablosunu kullandırmayı sağlar. Alışkın olduğunuzun dışında kağıt ve bozuk paralar kullanmak ise evde para yönetiminde ustalaştırır.
Öneri: Yurt dışındayken cep harçlığınızı dikkatlice harcayın ve zihninizde kendi ülkenizin para birimine çevirin. Daha büyük çocukların ne alabileceklerine kendilerinin karar vermesine izin verin, küçük çocuklar ise bozukluklarla oynayarak eğlenebilirler.
Ders 5: Dil öğrenmek
”Senin geldiğin yerde ‘ok ve yay’ kelimeleri çok sık kullanılır değil mi?”
Çocuklara okulda öğretilen bir becerinin gerçek hayatta nasıl işe yaradığını göstermenin bir yolu da onları farklı bir anadili olan bir yere götürmektir. Oraya vardıktan birkaç dakika sonra, çocuklar başka bir dili kullanabilmenin hayatı ne kadar kolaylaştırdığının farkına varacaktır. Bunlar ‘merhaba’, ‘lütfen’ ve ‘teşekkürler’ demek kadar basit şeyler olabilir.
Yabancı dillere o kadar da hakim değilseniz, çocuklar sözel iletişim durduğu zaman olacakları da görecek ve işaret ve beden dili kullanmanın bu engelleri nasıl aştığını anlayacaklardır.
Öneri: Yola çıkmadan bir ay önce çocuklara temel deyişleri öğretin, ‘Merhaba, dört dondurma lütfen’ demek gibi. Daha sonra bunları yerel halktan birisi ile konuşarak deneyin.
Ders 6: Farklı lezzetleri denemek
“Tadı annenizin yaptığına benzemiyor olabilir ama yeni şeyler denemek harika keşiflere yol açar.”
Çoğu insan, yemeğin kıymetini bilmenin ve yemekten zevk almanın daha sağlıklı ve dengeli hayat yaşamamızı sağladığını kabul edecektir. Seyahat ettiğimizde yeni tatlar da keşfederiz, farklı yemek pişirme yöntemleri görürüz ve diğer kültürlerde nasıl yemekler yendiğini öğreniriz. Böylece, tecrübelerimizi canlı tutmak adına eve döndüğümüzde ailemizle yemek sofrasında daha fazla vakit geçiririz.
Çocuklar yeni şeyler deneyerek sınırlarını zorlamakla kalmayıp aynı zamanda eski alışkanlıkların kolaylıkla değişebildiğini ve seyahat etmenin bunu yapmak için harika bir fırsat olduğunu öğrenirler.
Öneri: Yemek seçen çocuğunuzu seyahatiniz sırasında nelerin değişeceği konusunda bilgilendirin ve ‘her gün yeni bir şey deneme’ kuralında anlaşın.
Ders 7: Asla pişman olmamak
“Ben pişman değlim, ama o olabilir!”
Karar vermek ve o an için doğru kararı verdiğinizi kabul etmek (daha sonra yanıldığınız ortaya çıksa bile) çok önemli becerilerdir. Seyahat etmek bir planı gerçekleştirmenin uzun alıştırmasıdır: Tavsiye alırsınız, önerileri okursunuz, bunlar hakkında konuşursunuz, bir karar verir ve bunu gerçekleştirirsiniz. Çocuklar örnek alarak öğrenirler ve hayatlarındaki yetişkinlerin kararlara hem riskleri değerlendirerek hem de konfor alanından çıkmaya hazır bir şekilde yaklaştığını görmek onlar için müthiş bir derstir. Çocuklarınızın, kimle oyun oynayacakları ya da ödevi ne zaman yapacakları gibi günlük meselelerine dair nasıl etraflıca düşünmeye başladıklarına şahit olacaksınız.
Öneri: Gezinizin belli bir bölümüyle ilgili araştırmayı çocuğunuzun yapmasını isteyin. Artıları ve eksileriyle beraber size öneride bulunmasını sağlayın.
Ders 8: Can sıkıntısıyla yaşamayı öğrenmek
“Halıda beş… altı… ve tam yedi tane ekmek kırıntısı var!”
Yeni yerler keşfetmek genellikle beklemeyle ve yolculukla geçen uzun süreleri de beraberinde getirir. Çocuklar ne kadar çok seyahat ederlerse kamusal alanda can sıkıntısıyla baş etmeyi de o kadar iyi öğrenirler. Bunu onlara örnek olarak (siz uzun süren yolculuklarda neler yaparsınız mesela?) veya oyun oynamalarını ya da sohbet etmelerini teşvik ederek öğretebilirsiniz. Siz farkına bile varmadan, çocuğunuz ‘can sıkıntısının yalnızca kafamızda olduğuna’ inanan özgüvenli biri haline gelir.
Öneri: Ailecek birlikte kafa yorarak vaktinizi müzik, kitap ya da herhangi bir teknolojik alet olmaksızın geçirmenizi sağlayacak on yöntem bulun (kağıt ve kalem kullanabilirsiniz).
Kaynak: https://www.lonelyplanet.com/travel-tips-and-articles/school-of-life-why-travel-is-the-best-teacher/40625c8c-8a11-5710-a052-1479d276c06e