Sevgili Öğretmen Arkadaşım;

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Sevgili Öğretmen Arkadaşım;

Ne olur kendini belirli şartlanmaların içine hapsederek başlama mesleğine…

Mesela öğrencilerinle ilk etapta kurman gereken ilişkinin otorite kurma ve disiplin sağlama ilişkisi olduğun yanılgısına kapılma. Nedense bazı arkadaşlarımız mesleğe böyle bakıyor daha doğrusu çocuklara bakış açısı maalesef bu yönde. Yani çocukla ilk iletişimde otorite sağlanmaz ise ve disiplinin öğretmenin elinde olduğu onlara hissettirilmez ise bir daha sınıf denetimi sağlanamayacağı ve çocukların saygısının kazanılamayacağına inanıyorlar.

Bu doğru bir bilgi değil Sevgili Arkadaşım. Böyle davranmaya meyleden ve çocukla iletişim için otorite yöntemini kullanmaktan başka bir şey bilmeyen meslektaşların olacak ama inan bana bu onların başka iletişim yolları bilmediğinden ve maalesef çocuğa bakış açılarında bir takım sağlıksız duygular olmasından kaynaklanıyor.

İzin ver sana çocuk ile ilgili birkaç bilgi vereyim;

↔Çocuk dediğin iletişimde olduğu insanın davranışlarına göre tavır alabilen ve ortamın duygu durumuna çabucak uyum sağlayabilen bir küçük insan. Yani öğretmen ona sevgi ve saygı ile yaklaşır ise bundan son derece hoşnut olur ve bu hoşnutluğu ile kendini sınıfta güvende hisseder.
↔Sonra çocuk değer görmeyi ve değerli hissetmeyi çok sever. Karşısında ona kendini değerli hissettiren biri olursa nasıl çiçek gibi açtığına yüzlerce kez şahit oldum. Eminim sende bunu görmeyi ve çiçek gibi açan cıvıl cıvıl, neşeli öğrencilerle sınıf paylaşmayı çok istersin. Bunu yapmak çok kolay inan bana. Yapman gerekenler küçük şeyler. Mesela konuşurken gözlerinin içine bakmak, sınıfta ne söylerse söylesin onu dikkatlice dinlemek, fikirlerine ve sınıfta ki varlığına saygı duyduğunu göstermek ve arada bir elinden geldiğince ya sırtını sıvazlayarak ya başını okşayarak onunla temas kurmak. Bu görüldüğünü ve sevildiğini hissettirir ona. Düşünsene sende böyle hissetmez misin ?
↔Bir de elinden geldiğince adil olmaya çalış. Hayır sınavları ve notlarını kast etmiyorum, bunlar da zaten adil olacaksındır bundan eminim. Sınıf içindeki herhangi bir konuda bile adil ol lütfen. Mesela sana daha sevimli ve akıllı görünen çocuğa daha sempatik ve onaylayıcı davranıp, sana daha az sempatik görünen çocuğa farklı davranma. Biliyorsun çocuğun sana göre sempatik olması ya da olmaması sınıf içinde gördüğü tutum ve davranışları farklılaştırırsa bu hiç adil bir yaklaşım olmaz.İşin bence sihirli kısmı ne biliyor musun?

Öyle ben öğretmen oldum, sizden büyüğüm ve sözümü dinlemez iseniz otorite olarak gerekeni yaparım tavrı değil kolay olan. Kolay ve sihirli olan, onlara öğrenci olan çocuklar gözüyle bakmak ve senin de her şeyden önce insan olduğunu hissetmelerine fırsat vermek. Otorite kurmaya çalışırken onların ve senin duyguları olan insanlar olduğunuzu unutup tavırlarını fazlaca sertleştirerek davranmaya çalışmak hem çocukları hem seni yanlış yönlere götürür inan bana. Bu yüzden önce insan insana hatta başlarda arkadaşça ve ilerledikçe dostça ilişkiler kurmaya çalışman hem öğrencilerine hem de sana farklı dünyaların kapılarını açacaktır. Sınıf ve okul hem sana hem onlara cazip gelecek ve birileriyle derin duygusal ilişkiler kurmayı, samimiyeti, güveni, işbirliğini öğretecek farklı bir atmosfere dönüşecektir.

Kim sana ne derse desin bunu yapmak hiç zor değil. Biliyorum sana bazı meslektaşların çocukların ne kadar saygısız ve söz dinlemez olduğunu ve korkutmazsan seni dinlemeyeceklerini anlatıp duracak. Bakma sen onlara, bana güven. Tek yapman gereken tıpkı arkadaşlarına, dostlarına, sevdiklerine gösterdiğin duygusal özeni öğrencilerine de göstermek. Lütfen bunu dene, çünkü buna çok ihtiyaçları var o çocukların inan bana…

↔Öğrencilerinin anne babaları konusunda da ne kadar zor olsa da ne kadar yorulsan da onları anlamaya çalışmanı rica ediyorum senden. Evet bin türlü insan göreceksin ve bazıları ile saygın bir iletişim kurmakta çok zorlanacaksın ama onların çocukları için kendilerince doğru olanı isteyen ve sana bu konuda güvenmeye ihtiyaç duyan insanlar olduğunu unutmamaya çalış. Bilmen gereken bu kadar basit ve yapman gereken de onları anlamak için çabalaman ve çocukları için onlarla işbirliği içinde olduğunu hissettirmen…Lütfen bu konuda hassas davran çünkü sen sınıfta ne yaparsan yap evde de bunun desteklenmesi için öğrencinin anne-babası ile iletişim içinde olman gerektiğini unutma…

SEVGİLİ ÖĞRETMENİM ;

ÇOCUKLARIMIZIN HEM KALPLERİNDE HEM AKILLARINDA YENİ UFUKLAR AÇMAN VE ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ DEĞİŞTİRME GÜCÜNÜN ELİNDE OLDUĞUNUN BİLİNCİYLE TÜM KALBİNLE MESLEĞİNE VE ÖĞRENCİLERİNE SARILMAN KONUSUNDA BEN SANA GÜVENİYORUM…

KALBİN SEVGİ, AKLIN BİLGİ VE RUHUN ŞEFKAT İLE DOLU BAŞARILI BİR EĞİTİM YILI GEÇİRMENİ DİLERİM…

Sevgilerimle…

Sema Deniz

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Meslek liseli 6 yıl önce

Meslek Lisesinde önce otorite kurmayı sonra kalplerdeki çiçekleri açtırmayı tercih ederim.

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak