Sayıştay'dan Milli Eğitim Bakanlığının Atama Ve Yer Değiştirme Planlamasına Sert Eleştiri

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Sayıştay'dan Milli Eğitim Bakanlığının Atama Ve Yer Değiştirme Planlamasına Sert Eleştiri. Sayıştay MEB'in Atama ve yer değiştirme politikasını sert şekilde eleştirdi ve şu şekilde bir eleştiri yaptı: Öğretmen kaynağının ihtiyaç odaklı olarak dengeli şekilde değerlendirilmediğini, bu durumun kaynak israfına sebebiyet verdiğini bundan dolayı da eğitim hizmetinin etkin bir şekilde sunulmadığını ifade etmiştir.
Yayınlanan raporda, Türkiye genelinde yaklaşık 153 bin öğretmen açığı olduğu buna rağmen 41 bin öğretmen fazlalığı bulunduğu ifade edildi.

Bu durumun bütçeye ilave maliyetler getirildiği, atıl durumda çok sayıda öğretmenin varlığına rağmen, ücretli ya da sözleşmeli öğretmen istihdamı yoluna gidildiği, Deneyimli kadrolu öğretmenlerle daha nitelikli bir eğitim verme fırsatının değerlendirilemediği, kıt olan kaynakların yersiz kullanıldığı, eğitimin sorunları ile daha etkili mücadele etme ve kaliteyi üst seviyelere çıkarma potansiyelinin de olumsuz etkilendiği ifade adildi.

Sayıştay Raporunda ayrıca aşağıdaki açıklamalara yer verildi:

- Belirli il ve ilçelerde, özellikle de merkezi yerlerde ihtiyacın çok üzerinde öğretmen görevlendirilmiş olması,

- Buna karşın birçok merkezde önemli sayıda öğretmen ihtiyacı oluşması,

- Bazı bölgelerde hem ihtiyaç hem fazlanın yüksek olması,

şeklindeki uygulamalar insan kaynakları planlamasının sağlıklı olmadığını, öğretmen atamalarının ihtiyaçlar doğrultusunda, dengeli ve etkin şekilde yapılmadığını, gerek yetişmiş insan gücünün, gerekse kamu kaynağının amacına uygun ve rasyonel şekilde kullanılmadığını ortaya koymaktadır. Bu tür uygulamalara izin verilmemesi ve mevcut kapasitenin en iyi şekilde değerlendirilerek eğitim faaliyetinin kalite standartlarına uygun ve maliyet etkin yürütülmesini sağlayacak önlemlerin alınması gerekmektedir.

MEB, söz konusu durumla ilgili verdiği savunmada, mevcut kadroların etkin kullanılamamasının nedeni olarak;

* Eş durumu nedeniyle yapılan norm dışı atamalar,

* Anayasanın 41 inci maddesi (aile birliği) gerekçe gösterilerek idari yargıda açılan dava sonucu yapılan atamalar,

* Sağlık, can güvenliği v.b. nedenlerle idari yargıda açılan davalar sonucu yapılan atamalar,

* Fazlalık olan il/ilçeden istekleri dışında farklı bir ilçeye gönderilen öğretmenler tarafından açılan davalar sonucu yapılan atamaları belirtmiştir.

MEB’in mevcut öğretmen dağılımındaki dengesizliğe çözüm olarak önerisi ise şöyle olmuştur:

“Öğretmen kadrolarındaki dengesiz dağılım tümüyle eş durumu ve yargı kararları nedeniyle oluşmadığı gibi, bu nedenler de birçok bölgede öğretmen ihtiyacı bulunurken, çok sayıda öğretmenin fiilen görev ifa etme imkanı bulunmayan yerlere atanmasına gerekçe oluşturamaz. Bu tür uygulamaların yaygınlaşmasının Bakanlığın personel ihtiyacını sürekli artırdığı, eğitime ayrılan kaynakların her yıl artan oranda personel ödemlerine harcanmasını zorunlu kıldığı ve insan kaynakları yönetiminde etkinliği zayıflattığı açıktır. Bu nedenle soruna kalıcı çözüm üretmek isabetli olacaktır.

Hukukun genel ilkeleri, kamu mali yönetimin temel ilkeleri ve bütçenin amaç ve esasları da dikkate alınarak, kurum cevabında da ifade edildiği üzere ilgili kumullarla işbirliği yapılmak suretiyle öğretmen dağılımındaki dengesizlikleri ortadan kaldıracak bir atama ve yer değiştirme sistemi geliştirilmesi; bu yolla gerek yetişmiş insan gücünün gerekse bütçe kaynaklarının amacına uygun, verimli ve etkin kullanılması sağlanmalıdır.”

Kamudanhaber - Özel Haber

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak