Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Sakarya Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, hazırladıkları projelerle başvurdukları TÜBİTAK 49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda kimya ve robotik alanındaki projeleriyle mart ayında gerçekleşecek bölge finallerine davet edildiler
SAKARYA- Sakarya Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) kimya ve robotik uygulamaları alanı öğrencileri, lise öğrenimine devam eden öğrencilerin bilimsel gelişmelere katkıda bulunmalarının sağlanması amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca desteklenen TÜBİTAK 49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda mart ayında gerçekleşecek bölge finallerine davet edildiler.
Sakarya Bilim ve Sanat Merkezinde kimya alanında proje programına devam eden Rana Lomlu ve Hasan Zeki Yıldız, BİLSEM Kimya Öğretmeni Zeliyha Çelik danışmanlığında yaptıkları “Çeşitli Bitkilerden Elde Edilen Boyar Maddelerin Güneş Hücrelerindeki Verimleri Üzerine Peganum Harmala'dan Elde Edilen Floresans Madde Katkısının İncelenmesi” projeleriyle güneş panellerinde kimyasal malzemelerin yerine kullanılabilecek, çevre dostu ve oldukça yüksek verimli bir madde buldular. Öğrenciler, “Alternatif, yenilebilir enerji kaynakları hem doğa hem de insanlık için önem kazanıyor. Güneş enerjisi de bu yenilenebilir enerji kaynakları arasında öne çıkıyor. Biz yaptığımız çalışmada, yöremizdeki bitkilerden boyar maddeler elde ederek, boya duyarlı güneş hücrelerine bir bitkiden elde ettiğimiz floresans maddeyi ekleyerek, bunun verime olan etkisini inceledik. Doğal floresans madde katkısının güneş hücresinde tutulan ve hızla ayrılan elektronun tabakada kalma süresini uzatma yönünde olumlu bir etki gösterdiğini ve verimi arttırdığını tespit ettik.” diyerek çalışmaları hakkında bilgi verdiler.
Sakarya Bilim ve Sanat Merkezinden Erdem ve Barış Sertkaya ise BİLSEM Robotik Uygulamaları Eğitmeni Gökhan Çiçek danışmanlığında hazırladıkları projeyle bölge finallerine davet edildiler. Yarışmaya “Güvenli Hayat: Araçta Havasızlığa Bağlı Can Kayıplarını Önleme Sistemi” projesiyle katılan öğrenciler, geliştirdikleri otomasyon sistemiyle canlıların araçta uzun süreli unutulması sonucunda oluşabilecek havasızlığa bağlı ölümleri önlemeyi amaçlıyorlar. Geliştirilen teknoloji, araç camlarını açıp, çevreye sesli mesaj göndererek ihmal ya da dikkatsizlik sonucu yaşanan can kayıplarını engelleme özelliği taşıyor.
Öğrencilerin temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik edilmesi, çalışmalarının yönlendirilmesi ve bilimsel gelişmelere katkıda bulunmaları gibi amaçlara yönelik yarışmaya başvuruları kabul edilerek bölge yarışmasına davet edilen projeler, üç günlük bir sergileme ve değerlendirme sürecinin sonunda bölge derecesi kazandıklarında, Türkiye finallerine katılıyorlar.