Renkli kaplamaların disleksik öğrencilere yardımcı olduğu efsanesi

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Jeremy Law’un, bindirmelerin disleksik öğrencileri desteklediğine dair hiçbir bilimsel kanıt bulunmadığını savunuyor.
Renkli filtrelerin ve lenslerin kullanılmasının, disleksi olan insanlar için görsel çarpıtmaları hafiflettiği iddia edilmektedir. Bu kaplamalar, metne renk ekleyen basit saydam plastik parçalarıdır. Ancak, disleksili insanlar için bir tedavi veya destek biçimi olarak önerilmemeleri gerektiğine inanıyorum çünkü etkinliklerini destekleyen ikna edici bilimsel kanıtlar bulunmuyor .

Disleksi araştırma uzmanı olmanın yanı sıra kendimi disleksik olmanın yanı sıra beni, ulusal olarak tanınan disleksi odaklı yardım kuruluşları tarafından üretilen web siteleri ve dergiler de dahil olmak üzere, çevrimiçi olarak tedavinin etkinliğini ilan eden reklamların ve tanıklıkların çoğalması ve bolluğu var .

Aslında, British Medical Journal'da yayınlanan bir 2014 araştırması , sekiz İngiltere'deki disleksi organizasyonundan altısının, bu tür ürünleri web sitelerinde, eleştirel olmayan ve dengesiz bir şekilde tanıttığını buldu.

Bu renkli filtrelerin kullanılmasının teşvik edilmesinin disleksi olan insanlara yanlış umut verdiğine inanıyorum. Bu alanda çalışanlar, bunun yerine, harf-ses kombinasyonlarının sistematik olarak öğretilmesi (fonetik) veya metinden metin gibi teknoloji desteklerinin sağlanması gibi kanıta dayalı müdahalelerin sunulması ve tanıtımına odaklanmalıdırlar. Konuşma yazılımı

Disleksi nedir?
Disleksi,  popülasyonun yüzde 7-10'unu etkileyen nörolojik bir durumdur  . Yeterli istihbarat ve eğitim olanaklarına rağmen, bir insanın okumayı ve yazmayı öğrenme becerisine etkisi olan bir öğrenme engelidir.

Araştırmalar, disleksi olan kişilerin, genellikle dilin belirli seslerini işlemekte ve temsil etmekte zorlandıklarını göstermiştir . Sonuç olarak, disleksi olan bir kişi basılı harfleri ilgili konuşma sesleriyle ilişkilendirmekte zorluk çekecek ve böylece okuma güçlüğü çekecektir.

Görsel stres ve renkli kaplamalar
Görsel stres (aynı zamanda Irlen veya Meares len Irlen sendromu olarak da bilinir ), okuma sırasında görünürde hareket etme ve metin, baş ağrısı ve göz yorgunluğunun bozulmasına neden olan ve sonuçta okuma yeteneğine müdahale eden önerilen bir algısal bozukluktur.

Genel popülasyonda bildirilen görsel stres semptom oranları, yüzde 12-14 arasında değişmektedir . Bununla birlikte, bazıları disleksik veya fakir okuyucular arasında yüzde 46 ve yüzde 76 gibi yüksek oranlar bildirmişlerdir. Bu bulgular bazı araştırmacıları, görme bozukluklarının disleksi nedeni olabileceği konusunda teoriye yöneltmiştir .

Bu teorinin savunucuları, öngörülen renkli gözlüklerin veya plastik kaplamaların algılanan görsel çarpıtmaları hafifletebileceğini söylüyor. Bu görsel stresin kaldırılmasının okumayı iyileştireceğine ve uzun vadede okuma becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olacağına ve disleksi hastalarına yardımcı olacağına inanılmaktadır. Müdahalenin sadeliği, öğretmenler, eğitim psikologları, optometristler ve Birleşik Krallık'taki NHS ortoptik bölümlerinin uygulamasına gömülmesine yardımcı oldu.

Ancak, araştırmacılar arasındaki anlaşmazlık hala filtrelerin etkilerinin ardındaki mekanizmalar ve teori üzerinde var. Ve tartışmalar hala en iyi sonuçları elde etmek için hangi rengin gerekli olduğu konusunu çevreleyen öfkeli .

Efsaneye karşı kanıt
Son 40 yılda aktif olarak araştırılmasına rağmen, görsel stres Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Hastalık Sınıflandırması , Amerikan Psikiyatri Birliği'nin Zihinsel Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı ve Amerikan Optometrik Birliği tarafından tanınmıyor .

Yeni bir Nature Reviews makalesinde eğitimin “ nöromitlerinden ” biri olarak listelenen , renkli bindirmelerin disleksi olan bireylerin okunmasını destekleyebilme becerisi, yayınlanan araştırmalarda geniş çapta tartışılmıştır. Mevcut araştırma grubu, renkli bir kaplama uygulandığında okumada iyileşme olduğunu gösteren yüksek kaliteli kanıtlar sunamamıştır.

Örneğin, titiz bir çift maskeli tasarımda (ne deneğin ne de deneycinin gerçek tanıyı ve reçetel rengini bilmediği), Edinburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar, Irlen renkli kaplamalarının okuma kabiliyeti üzerinde hemen bir etkisi olmadığını bildirdi .

Bu konudaki araştırmaların çoğu, okuma doğruluğu veya anlama üzerindeki ölçülebilir etkilere dair çok az kanıt buldu. Örneğin, Amerikan Pediatri Akademisi, disleksi hastalarının okuma güçlüğünü açıklamak için görsel strese bağlantıyı destekleyen hiçbir kanıt bulunamadı.

Son zamanlarda yapılan sistematik gözden geçirmeler, okumadaki olumlu kazanımların artan motivasyon veya plasebo etkilerinin bir sonucu olabileceğini vurguladı. Bu tür etkiler, disleksi olan bir kişi, renkli filtrenin okumalarını artıracağına inandığını ve dikkat, çaba ve motivasyondaki (en azından kısa vadede) bir artışla okumadaki bazı değişiklikleri getirdiğine inandığında ortaya çıkar.

Peki neden görsel çarpıtmalar?
Bununla birlikte, neden bu kadar çok disleksi olan bir kişinin okurken bir tür görsel çarpıtma algısını bildirdiği konusunda hala bir soru var. Bunun cevabı sebebi değil, maluliyetlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Çalışmalar , algılanan görsel çarpıtmaların, sayfadaki metnin işlenmesindeki zorlukların bir sonucu olarak okuma sırasındaki azalmaya veya dikkatin bir sonucu olabileceğini göstermiştir.

Bu desteklenmeyen müdahalenin kullanımı yakın bir zarar vermeyebilirken, renkli merceklerin ve filtrelerin kullanılması, hedeflenmiş fonik öğretimi gibi etkili müdahalelerin disleksi durumundan etkilenen insanları, ayrıca renkli bir reçete kazanmakla ilgili kaynakları boşa harcayan insanları boşa çıkarabilir lens veya levhalar.

En çok endişe verici olan, bu basit renkli sayfaların mücadele eden bir okuyucuda yanlış umutlar sunabileceği ve bu müdahale vaat edilen sonuçları veremediğinde cesaret kırıcılık duyguları ile sonuçlanmasıdır.

Bu yanlış bilgilendirme denizinde, özel ihtiyaç pratisyenlerinin, öğretmenlerin ve velilerin tüketici bilgisi kazanması önemlidir. Ancak o zaman mücadele eden okuyuculara yalnızca disleksik olanların okumasını ve öğrenmesini değil, aynı zamanda yaşam kalitelerini de iyileştiren etkili, kanıta dayalı müdahaleler sağlanmasını sağlayacağız.

Jeremy Law  , Glasgow Üniversitesi'nde öğretim görevlisidir  . Bu makale, bir Creative Commons lisansı altında Konuşma'dan yayınlanmaktadır . Orijinal makaleyi okuyun

https://www.tes.com/news/myth-coloured-overlays-help-dyslexic-pupils

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak