PROTOKOLÜ KIZDIRAN DAVRANIŞ

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!


Kıymetli Hocam, bir konu hakkında görüşünüzü almak istedim. Geçen gün bir ödül töreni için ben ve altı öğrencim davet edildik. Lüks bir otelin lüks bir restoranında büyük bir katılımın olduğu bir protokol yemeğinde, garson servis yaparken meşrubat tepsisini devirdi. Büyük bir gürültü oldu. Ben protokolde olmama rağmen eğilip garsona camları toplamada yardım ettim. Öğrencilerimde kalktı ve bana, biz hallederiz hocam, kabilinden nezakette bulundular.

Program sonrası üst amirlerim yanına çağırıp hareketimin doğru olmadığını, kendimi küçük düşürdüğümü ifade ettiler. Bunun bir daha olmaması yönünde iyice azarladılar. Bunun insani olduğunu, öğrencilerime de örnek olduğumu söylememe rağmen büyük bir polemik yaşadım.

İki gündür uyuyamıyorum. Acaba yanlış mı yaptım? Doğrusu yerimde oturup olanları izlemek miydi sizce? Saygılarımla.

NOT:
Olay, bizim masada oldu hocam.
İnanın aynı davranış sokakta da olsaydı aynı davranışı sergilerdim. Bu bir gösteri veya riya değildi kanımca. Bir an protokolü unuttum galiba.

***
Okul Müdürü arkadaşıma şöyle yazdım;

Değerli Müdürüm;

Bana yazdığın ve içini döktüğün için teşekkür ederim. Yazdığın olay iki farklı anlam verme sistemini (avs) çok açık seçik ortaya koyuyor. Senin avs'nde CAN bilinci baskın ve yaşam bir ekip işidir; BİZ birbirimizden sorumluluk duyarız ve böylece hayatımızda anlam ve şevk oluşur. Bu anlam verme sistemi içinde devlet halka hizmet için vardır.

Seni eleştiren amirlerin avs'inde YÜZ bilinci baskın ve yaşam BEN'in güç yolculuğudur; BEN sahip olduklarıyla- mevki, makam, ve güç ifade eden diğer kaynaklar - para, mal, mülk, güçlü kimselerle ilişkiler- ile hayatına anlam katar. Bu anlam verme sistemi içinde halk devlete hizmet için vardır.

Anlattığın öykü bu iki kutuplu durumu çok açık seçik gösteriyor. Ben seni CAN olduğun için dost bildim. Ayrıca şu da var: amirlerinin dediği gibi olsan, sen kendinden uzaklaşır, kendine yabancılaşırsın. Yaşam seçimlerden oluşuyor. Bana göre sen kendin olmayı, CAN olmayı seçmişsin.

Selamlar sevgiler

***
Siz okurlarımın görüşlerini öğrenmek isterim. Emek ve zamanınız için teşekkür ederim.

Doğan Cüceloğlu

Doğan Cüceloğlu facebook sayfasından alıntıdır

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak