Pedagoji nedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

İnsanlar genellikle öğretime “pedagojik yaklaşımları” hakkında konuşurlar. Fakat bu aslında ne anlama geliyor?

Pedagoji Nedir?
Pedagoji, öğretimin yöntemi ve uygulaması olarak tanımlanır. Bu içerir: 

Öğretme stilleri 
Öğretim teorisi
Geri bildirim ve değerlendirme
İnsanlar öğretim pedagojisi hakkında konuştuğunda, öğretmenlerin müfredatın içeriğini bir sınıfa sunma şeklinden bahsedeceklerdir.

Bir öğretmen bir ders planladığında, içeriği sunmanın farklı yollarını düşünürler. Bu karar kendi öğretim tercihlerine, deneyimlerine ve öğrettikleri içeriğe dayalı olarak verilecektir.

Ayar pedagojik yaklaşımı nasıl değiştirir?
Öğrencilerin yaşlarındaki farklılıklar ve sunulan içerik, bir öğretmenin kullanmayı seçeceği pedagojik uygulamaları etkileyebilir.

Öğretmenler, bu yaş gruplarını öğretme deneyimlerinin yanı sıra kararlarını bildirmek için birçok farklı akademik disiplinden araştırmaları kullanacaklar. Örneğin, EYFS'deki bir öğretmen bilişsel gelişim araştırmalarına ve yetişkinlere yönelik oyunların başarısı hakkındaki deneyimlerine referans verebilir.

Kararların arkasındaki gerekçeler pedagojik ilkeler haline gelecek ve her öğretmen zaman içinde kendi pedagojik ilkelerini geliştirecektir.

Pedagojik yaklaşımlar nelerdir?
Farklı pedagojik yaklaşımlar dört kategoriye ayrılabilir: davranışçılık, yapılandırmacılık, sosyal yapılandırmacılık ve özgürleşme.

1. Davranışçılık
Davranışçı bir pedagoji yaklaşımını bilgilendirmek için davranışçılık teorisini kullanır. Bir davranışçı pedagojik yaklaşım, öğrenmenin öğretmen merkezli olduğunu söyler. Doğrudan öğretim ve ders bazlı derslerin kullanımını savunurdu.

Bir davranışçılık pedagojik yaklaşımı sınıfta neye benziyor?
Sınıf ortamında Davranışçılık teorisi, Thorndike (1911), Pavlov (1927) ve Skinner (1957) tarafından yapılan pedagojik araştırmalardan geldi . Davranışçı pedagoji, öğretmenin tek otorite figürü olması ve derse öncülük etmesi gerektiği teorisidir. Bilgi, her konuya ayrı ayrı öğretilen bir müfredatta verilmelidir (örneğin, konu temelli öğrenmenin aksine).

Bir davranışçı pedagojik yaklaşım kullanan bir derste, ders verme, modelleme ve gösterme, ezbere öğrenme ve koro tekrarının bir karışımını görmeyi bekleyebilirsiniz. Bu etkinliklerin tümü, öğretmenin önderliğinde olduğu gibi 'görünür' ve yapılandırılmıştır. Bununla birlikte, ders boyunca, değişim öğrencinin aktivitenin merkezi olduğu ve öğrendiklerini gösterdiği yerde gelebilir.

Davranışçılık bazen geleneksel bir öğretme stili olarak da tanımlanır.

2. Yapılandırmacılık
Yapılandırmacılık, insanların deneyimler ve düşüncelerle öğrendikleri bir teoridir. Yapılandırmacı bir pedagoji, çocuğu öğrenmenin merkezine koyar ve bazen 'görünmez pedagoji' olarak adlandırılır. Yapılandırmacı bir yaklaşım, proje çalışmasını, sorgulamaya dayalı öğrenmeyi içerecek ve bir Montessori veya Steiner yöntemi benimseyebilir.

Yapılandırmacılık pedagojik yaklaşımı sınıfta neye benziyor?
Yapılandırmacılık, Piaget'in (1896-1890) pedagojik araştırmalarına dayanmaktadır . Piaget, öğrencilerin öğrenmeye hazır hale geldiği bir fikir olan 'şemalar' hakkında kapsamlı bir şekilde yazdı ve öğretmen öğrenmelerini kolaylaştıracak etkinlikler inşa etmeli. Küçük çocuklar fiziksel olarak işler, yaşlı çocuklar ise sembolik ve soyut fikirlerle uğraşır.

Bir ders bireyselleşmeyi, daha yavaş bir hızı, gizli sonuçları, uzmanın mantosunu ve daha az öğretmen konuşmasını içerebilir. Bu pedagojinin bazı uygulayıcıları da açık havada olmaya ve doğayla ilgilenmeye önem verir.

Yapılandırmacılık bazen ilerici bir öğretme stili olarak da tanımlanmaktadır.

3. Sosyal yapılandırmacılık
Sosyal yapıcılık pedagojisi iki önceliğin bir karışımı olarak düşünülebilir: öğretmen rehberliğinde ve öğrenci merkezli. Bilişsel psikolog, Lev Vygotsky , Piaget'in çalışmalarına dayanarak sosyal yapılandırmayı geliştirdi, ancak Piaget'in öğrenmenin yalnızca sosyal bağlamda gerçekleşebileceği fikrine karşı çıktı ve öğrenmenin, öğrenci ve öğretmen arasında işbirliğine dayalı bir süreç olduğuna inandı.

Bir sosyal yapıcılık yaklaşımı bir derste nasıl görünür?
Öğretmen grup çalışması elemanlarını kullanır, ancak daha küçük grup boyutları kullanır ve konu başlıklarında seçimi sınırlar. Öğretmen ayrıca öğretmen modelleme, sorgulama ve bireysel, çift ve tüm sınıf öğretiminin bir karışımını kullanabilir.

4. Özgürlükçilik
Kurtuluşçılık, Brezilyalı eğitimci Paulo Freire tarafından geliştirilen kritik bir pedagojidir . Freire, Eğitim Bölümü Müdürü idi ve okuma yazma bilmeyen yetişkinlere sadece 45 günde okumayı öğrettiği bir öğretim yaklaşımı geliştirdi. Freire, öğrenmenin önündeki iki engelin kaldırılmasına odaklandı: yoksulluk ve açlık. Daha sonra askeri bir darbenin ardından Freire hapsedildi. Serbest bırakıldıktan sonra, Freire'nin okullardaki öğrencilerin insanlıktan çıkarılması hakkında yazdığı ve işbirliğini ve birliği savunduğu “Ezilenlerin Pedagojisi” adlı bir kitap yazdı. Kurtuluşcu bir yaklaşım, öğrenci sesinin merkeze yerleştirildiği ve bir demokrasinin sınıfa sokulduğu bir yaklaşımdır. Öğretmenin öğrenen olarak öğrenilmesine ve sınıfın birlikte ders keşfetmesine değer verilir.

Bir sosyal yapıcılık yaklaşımı bir derste nasıl görünür?
Öğretmen, hip-hop veya grafiti gibi standart olmayan yapılar içeren edebiyat örneklerini kullanabilir. Öğrenciler öğretmenin rolünü üstlenebilir ve dersin konusuna karar verebilirler. Öğretmen öğrencilere öğrenmelerini sergilemeleri için alan ve fırsat sağlamalıdır ve bu bir performans, konuşma veya dans şeklini alabilir.

Pedagojinin tarihi nedir?
'Öğretmenin' rolü, M.Ö. 5. Yüzyılda Sokrates'in şimdi modern eğitim olarak gördüğümüz şeyin temel taşı olarak Eski Yunanistan'a kadar uzanıyor.

Öğretmenin rolü, eski Yunanistan'da, kölelerin ustaları çalışırken okula eşlik edeceği günlerden itibaren gelişti ve eğitimci mesleği oradan büyüdü.

Okullar, MS 597 gibi erken bir zamanda İngiltere’de ortaya çıktı ve genellikle İngiltere’deki ilk okulun Kent’teki Canterbury’deki King Okulu olduğuna inanılıyor . İlk okulların çoğu gibi, King's School da kiliseyle bağlantı kurdu ve bugün bir devlet okulu olarak faaliyet gösteriyor.

Müfredatın içeriği iki bölüme ayrılabilir: Trivium ve Quadrivium. Trivium: dilbilgisi, söylem, mantık. Quadrivium: aritmetik, astronomi, geometri, müzik.

Dersler, dersleri okurken, okurken öğrencilere liderlik eden ve metinleri açıklayan bir ders verdi. Daha sonra öğrencilere aralarında verilen cevaplar aracılığıyla tartıştıkları, ardından rakipleri biraz kıdemli olan, sonunda onlara öğreten ustalarla nişanlanmadan önce tartıştıkları sorular verildi.

İlk okullar pedagojiye nasıl yaklaşmıştır?
1780'de kilise, okuma yazma bilmeyenleri eğitme ihtiyacına cevap verdi ve Yırtık Okullar, Bölge Okulları ve Kilise okulları , çocuklarını ücretli okullara göndermek için parası olmayanları eğitti.

Düzensiz okullar 30-40 kişilik büyük sınıflarla başladı ve kitaplardan alınamadıkları için genellikle sözlü olarak İncil'den okumayı öğrendi. Kilise okulları, en parlak öğrencinin öğrendiklerini öğrettiği, her biri daha sonra geçirdiği ve herkese öğretilene kadar devam ettiği 'Lancaster Yöntemi'ni kullanma eğilimindeydi.

1846'da, kilise ve hükümet ilk öğretmenlik eğitim kolejlerine başladı ve mezunlara eğitim sertifikası verildi. Bir Eğitim Kurulu vardı ve günlük okullara hibe verdiler.

Pedagoji hakkında daha fazla okumak istiyorum. Ne okumalıyım?
Bir kitap için, deneyin Pedro De Bruyckere Paul A Kirschner ve Casper D HULSHOF tarafından Öğrenme ve Eğitim Hakkında Kentsel Mitleri veya Görünür Öğrenme ve Biz John Hattie ve Gregory Yates bilgi Nasıl Bilimi veya Cleverlands: Başarısı arkasında Sırları Lucy Crehan'ın Dünyanın Eğitim Süper Güçleri .

Bir blog için 'Nişan: sadece meşgul oldukları için hiçbir şey öğrendikleri anlamına gelmez' diye deneyin.

Bir araştırma makalesi için, 'Doğrudan Öğretim Müfredatının Etkinliği: Bir Yarım Yüzyıl Araştırmanın Meta Analizi' (2018 ) 'i deneyin.

Araştırma ve pedagoji öğretimi hakkında en son haberleri alın .

Anahtar Kelimeler:
Pedagoji Nedir?Pedagoji

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber