Özel Eğitim Öğretmenliği Nedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Özel eğitim programları, zihinsel, fiziksel, sosyal ve/veya duygusal olarak biyolojik yaşıtlarına göre geride veya ileride olan öğrenciler için tasarlanmıştır. Bu bireylerin akranlarına nazaran fiziksel, bilişsel ve eğitsel olarak farklı becerilerinin olması nedeniyle, gereksinim duydukları ihtiyaçlar geleneksel sınıf ortamında karşılanamaz. Özel eğitim programları ve hizmetleri, her bireyin kendine has ihtiyacını karşılamak için farklı içerikler ve özel öğretim metodolojilerine sahiptir.

Özel Eğitim Programları

Genellikle gelişim eksikliği/geriliği vakalarına göre düzenlenen eğitim programları, dünya literatüründe “Engelli Eğitimine Gereksinim Duyan Bireyler (IDEA)” olarak geçen engelli gruplarına yönelik durumda. Bir veya daha fazla engelle karşı karşıya kalan bu bireylere sunulması gereken akademik, fiziksel, bilişsel ve sosyal-duygusal yönergeleri tanımlayan eğitimler kapsamında bu bireylerin topluma kazandırılması amaçlanıyor.

Engelli Eğitimine Gereksinim Duyan Bireyler (IDEA) kapsamında tutulan engeller ise şöyle:

Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD)
İşitme ve görme bozukluğu/engeli
Gelişimsel gecikme
Duygu bozuklukları
Zihinsel engeller
Çoklu engeller
Ortopedik bozukluklar
Diğer sağlık bozuklukları
Özel öğrenme güçlüğü
Konuşma/dil bozuklukları
Travmatik Beyin Hasarı (TBI)
Akranlarına göre gelişimi ister ileri ister geri olsun, bu bireylerin özel gereksinimleri olduğunun unutulmaması, toplumdan dışlanmaması ve sosyal hayatın bir parçası oldukları gerçeğinin hem kendilerine hem de diğerlerine öğretilmesi oldukça önemli.

Unutulmaması gereken iki önemli noktadan biri, bu bireylerin olabildiğince yardımla hayatın olağan seyrine karışabilmelerinin oldukça kritik olduğu; bir diğeri ise bu bireylerle barışık bir toplum oluşturabilmenin, gelişmişliğin en mühim göstergelerinden biri olduğu gerçeği.

Özel Eğitim Öğretmenliği

Sertifikalı bir özel eğitim öğretmeni olmak, genel eğitim sertifikasyonunda da olduğu gibi, çok çeşitli yaştan farklı yeteneklere sahip öğrencilerle çalışma imkanı yaratır. Özel eğitim programları, her bireyin özgül ve özgün eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanır ve öğrencilerin yaştan ziyade gelişimsel evrelerine göre homojen olarak gruplandırılmasını sağlar. Özel eğitimin bu benzersiz yönü, öğretmenlerin biyolojik yaştan ziyade öğrencilerin beceri düzeylerine göre onlara yardım etmesini kolaylaştırır.

Özel eğitimde bir kariyere karar vermek, farklı yaş ve yeteneklere sahip bireylere ve aynı zamanda birçok benzersiz çalışma ortamına sahip olmaya olanak tanır. Özel eğitim öğretmenleri, geleneksel sınıflar da dahil olmak üzere, buralarla sınırlı olmayan bir dizi ortamda çalışabilirler. Bu alanda eğitim almış öğretmenlerin, geleneksel sınıfların dışında özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin gereksinimlerini karşılayabilmeleri de onları oldukça eşsiz yapar. Özel eğitim öğretmenlerinin çalışabilecekleri kurumlar ise şöyle sıralanabilir:

Özel okullar
Devlet okullarındaki özel sınıflar
Okul öncesi programları
Erken müdahale programları (hem evde hem okulda verilen hizmetler)
Ev programları
Sağlık kurumları ve klinikler/hastaneler
 

Hazırlayan: Team Behind It

Kaynak: https://teach.com/become/what-can-i-teach/special-education/

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak