Ortaokul Öğrencilerine Yüksek Sesle Okuma

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

By Kasey Short
Pek çok öğrenci orta okula ulaştığında, artık evde ya da okulda yüksek sesle kitap okumuyorlar. Ancak araştırma, işitme kitaplarının yüksek sesle okuduğunu, daha iyi anlaşıldığını, stresi azalttığını ve farklı türdeki materyallere genişletilmiş maruz kalmayı içeren yararlarını göstermektedir .

Her sınıfın beş dakikasında ortaokul öğrencilerime yüksek sesle okudum. Sık sık bana her gün okumak için nasıl “pes ettiğim” sorulur, ancak beş dakika öğrencilerime bir hediyedir. Her gün bu zamanı harcamak, sınıf topluluğunu zenginleştiriyor, okuma sevgisini paylaşmama izin veriyor, dil sanat eğitimimi geliştiriyor ve öğrencileri yeni yazarlara, türlere ve temalara maruz bırakıyor.

ZENGİNLEŞTİREN SINIF TOPLULUĞU
Günlük bağımsız okuma sırasında, öğrenciler hem kendileri için ilginç hem de yetenekleri için uygun şekilde zorlayıcı olan bir kitap seçerler. Yüksek sesle okumak, öğrencilere paylaşılan bir metni birlikte deneyimleme fırsatı sunar.

Yüksek sesle okumak için bir kitap seçerken, stereotipleri sayacak şekilde çeşitliliği temsil eden ve öğrencilerin başkalarına şefkat ve anlayış geliştirmeleri için fırsatlar sağlayan bir kitap arıyorum. Bu güçlü konuları okuyup tartıştığımızda, öğrenciler ortak bağlantılar geliştirir ve sivil söylem pratiği yapma fırsatı bulurlar. Harmanlanmış , Sharon Draper tarafından kod değiştirmeyi, boşanmayı, ırkçılığı, polis önyargısını ve biracial deneyimi tartışmak için bir fırsat sunuyor. Wishtree , Katherine Applegate tarafından bir ağacın gözünden güzel bir hikaye anlatır ve dini hoşgörü, İslamofobi ve dostluk tartışmaları için bir fırsat sunar.

Sınıfın son beş dakikası için yüksek sesle okuma zamanını ayarlamak, öğrencilerin dersten çıkıp kitaptan bahsettiği ve hikayede ne olacağını merak ettikleri anlamına gelir. Askıya alma, tüm öğretim bloğu için içeriğe okuma ve katılımla ilgili heyecanı kolaylaştırır.


İÇERİĞE BAĞLANTILAR
Yüksek sesle okumak, okuma stratejilerini modellememe izin veriyor. Dersler arası içeriklerin yanı sıra sorular soruyorum, düşüncelerimi paylaşıyorum ve metin ile diğer metinler arasında bağlantılar kuruyorum. Same Sun Here Silas House ve Neela Vaswani'nin hazırladığı kitap , hem bilim hem de sosyal bilgiler öğretim programlarına bağlanma fırsatı sunuyor. Roman boyunca, bir Kentucky kömür madencisinin oğlu olan River, dağın kaldırılmasının yıkıcı çevresel ve insani etkisiyle ilgileniyor. Hintli bir göçmen olan Meena, annesinin vatandaşlık sınavına hazırlanmasına yardımcı oluyor ve Amerikalı olmanın gerçekte ne anlama geldiğini düşünüyor.

Yazarın sanat eserinin örneklerini kullanmak, bağlamda öğrencilere mentor metinleri sağlar. Örneğin, öğrenciler kendi anılarını oluştururken, yazarın kullandığı duyusal ayrıntıları belirtmekten vazgeçebilir ve daha sonra bu yaklaşımın kendi yazılarında nasıl uygulanabileceğini tartışmalarına izin verebilirim. Öğrenciler bu süre zarfında dinleme becerilerini pratik yapma şansına da sahipler. Dikkatli bir dinleme ve odaklanma zamanı olarak onlarla yaklaşıyorum.

Okuma stratejilerinin modellenmesi, öğrencilerin bağımsız okumalarına nasıl yaklaşmaları gerektiği konusundaki beklentilerimi de aktarıyor. Burada kullandığım birkaç stratejiyi kullanıyorum.

Yüksek sesle düşünme: Bağlantıları okuma ve yapma konusunda eleştirel ve sıkça düşünmeyi gösterin.
İzleme anlayışı: Kavrama kontrolü yapın ve gerektiğinde tekrar okuyun.
Metin görselleştirme: Öğrencileri okurken zihninde hangi resimlerin oluştuğunu düşünmeye teşvik edin.
Uygulama: Öğrencilerden kitabı kendi yaşamlarına, diğer kitaplara, güncel olaylara veya müfredatlar arası içeriğe nasıl bağlayacaklarını düşünmelerini isteyin.
Soru Sorma: Öğrencilerin, metinden hayatlarına uygulamak için ne öğrenebilecekleri hakkında sorular oluşturun.
OKUMA SEVGİSİNİ PAYLAŞIN
Okumak eğlenceli. Başka dünyaları ve durumları deneyimlememize izin verir. Okuma kalpleri açma ve çoğu zaman insanlıktan çıkarılanları hümanize etme gücüne sahiptir. Başkalarının hikayelerini okumak, kendi hikayelerimizi daha iyi anlamamıza ve yansıtmamıza yardımcı olabilir. Öğrencilerin okuma aşkı bulmalarına yardımcı olmak, yaşam boyu öğrenme için onları hazırlar.

Her gün öğrencilerime okuma, okumaya verdiğim değeri pekiştiriyor ve bana kitaplara olan hevesimi göstermek için tutarlı bir fırsat veriyor. Ayrıca bazı öğrencilere kelimeleri çözmek için uğraşmadan bir kitabın tadını çıkarma fırsatı sunar. Dikkatli kitap seçimi, öğrencilerin yeni yazarlar ve türler ile tanışmalarını da sağlar.

Romanlar benim en yaygın seçimimdir, ancak aynı zamanda resimli kitapları da kullanırım çünkü öğrencilerin farklı temalara ve karakterlere maruz kalmalarını arttırır, ayrıca resimleri metin özellikleri olarak yorumlama ve tartışma fırsatı sunar. Matt de la Peña tarafından yazılan ve Christian Robinson tarafından gösterilen Market Caddesindeki Son Durak, sosyal sorumluluk, sosyoekonomik çeşitlilik ve gündelik hayatımızda güzelliği bulmak için konuşmaları güzelleştirmek için güzel bir dil ve canlı resimler kullanır. Sandviç TakasıÜrdün Kraliçesi Rania Al Abdullah ve Kelly DiPucchio tarafından yazılan ve Tricia Tusa tarafından gösterilen, birbirlerinin kültürlerini ve inançlarını öğrenmeye zaman ayırdıklarında herkesin ne kadar kazandığını tartışma fırsatı sunar. Resimler, ortaokul öğrencilerinin anlama ve angajmanları için yararlı olabilir.

Kaynak: https://www.edutopia.org/article/reading-aloud-middle-school-students

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak