Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
1- 12 yıllık mecburi eğitimin bir an önce sonlandırılmalıdır.
2- Liselerde derse girme zorunluluğunun kaldırılmalıdır. Üniversiteler bunu için bir model olabilir.
Bu durum, öğrencinin dinlemek istediği derse girmesi anlamına gelecek, bir dayatmadan ziyade öğrenci talep etmiş olacaktır. Birçok öğrenci zorla gittiği okuldan ve dersten bir şey almadığı gibi girdiği ders ortamını da olumsuz etkileyip diğer öğrencilere de engel olmakta.
Öğretmene de bir öğrencinin derse devam edip etmeyeceğini yetkili birimlere sunacağı objektif bir raporla belirleme imkanı verilmelidir. Böylece öğretmen için de bir otorite tahsis edilmiş olacaktır.
3- Sınavlar merkezi sistem veya aynı mantıkla yerel merkezler (ilçe veya il MEM gibi) tarafından profesyonelce yapılmalıdır. Bu sınavlar çalışmayan öğrencileri mutlak anlamda eleyecek şekilde ve ciddiyette yapılmalı. Böylece çalışan öğrenci karşılığını alabileceği gibi çalışmayan da bunun neticesine katlanmayı öğrenecektir. Sınavların titizlikle yapılması öğrencinin derse gönüllü girişini de büyük oranda sağlayacaktır.
4- Sınavlar sınav haftasında yapılmalıdır. Sınavlardan alınan notlar yükseköğretime girişte belirleyici oranda etki edecek şekilde olmalı. Böylece sınavların ciddiyeti artacağı gibi sınavdan soru çıkan ders, çıkmayan ders ayrımını kaldırıp tüm dersleri önemli hale getirecektir.
5- Öğrenci davranışlarını da içeren süreç değerlendirme dosyaları tutulmalı ve yükseköğretime girişte bunun da etkisi olmalıdır.