Online Sınıflar Yaratmayı Nasıl Başarabiliriz?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Eğitim pandemiye adapte olurken, öğretmenler sürdürülebilir sanal alanlar yaratmak için çabaladılar. Çevrimiçi öğretim hiçbir zaman canlı öğretim ile aynı şeyleri hissetmeyebilir, ancak sonbaharda yapacağız ve tüm öğrencilere ilham veren ve barındıran sanal sınıflar oluşturmanın birçok basit yolu var.

SAMİMİ BİR SANAL ORTAM YARATIN

Çocuklarımız çevrimiçi sınıflarına girerken onlara beşlik çakamayız, ama sanal alanlara kişilik kazandıracak başka şeyler yapabiliriz.

Derse başlamadan önce öğrencilerinizi selamlayın: Ve öğrencilerin yüzünüzü görmelerine izin verin. Bu sınıfınıza, öğrencilerin derse katılma konusunda kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan kişisel bir dokunuş katar.

Soru sorun: Konulara girmeden önce “Bugün nasıl hissediyorsunuz?” diye sormayı deneyin. Bir öğrencinin endişe verici bir cevap verdiğini fark ederseniz ilgilendiğinizi göstermek için ona mesaj gönderin.

Hedef belirleyin: Öğrencilerinizin dersten ne beklemeleri gerektiğini anlamaları için bir öğrenme hedefi belirleyin. (Ben her zaman en az bir mola fırsatı veririm.)


YÜKSEK BEKLENTİLERİNİZİ SÜRDÜRÜN

Her zaman oduğu gibi, dikkat dağıtıcı davranışları engellemenin ilk adımı net beklentiler oluşturmaktır.

Sınıfınızın tüm sanal özelliklerini kapsayan bir prosedür oluşturun: Öğrenciler sanal alanlarda ne zaman bulunabilirler? Bu sırada bir yetişkinin de orada bulunması gerekiyor mu? Öğrenciler sohbet özelliğini ne zaman kullanmalılar? Mikrofonun sesi kapatılmalı mı? Sohbet özelliğini soru sormak için mi kullanmalılar?

Her gün derse başlamadan önce beklentilerinizi öğrencilerinize aktarın: Sanal öğrenme alanınızı doğrudan pekiştiren davranışlara odaklanın. “Sohbet özelliğini yalnızca dersle alakalı sorular sormak için kullanın,” ya da “Video sırasında mikrofonunuzu sessize aldığınızdan emin olun,” gibi taleplerde bulunabilirsiniz.

Sanal öğrenme alanını sizin kontrol ettiğinizi unutmayın: Öğrenciler, kasıtlı olarak öğrenmeyi engelleyecek şekilde beklentilere karşı geldiklerinde (sohbette küfürlü konuşmak, tekrar tekrar bağırmak veya mikrofonlarının sessizde olması gerektiği sırada yüksek sesle müzik çalmak gibi), mümkünse bunları online öğrenme ortamından kaldırın ve herkesin beklentiler konusunda net olmasını sağlamak için velileriyle iletişime geçin.

AİLELERE ULAŞIN VE ONLARI DESTEKLEYİN

Öğrencilerin ve ailelerinin yaşadıkları zorlukları düşünün. Ebeveynleri çalışırken öğrenci evde tek mi kalıyor? Belki de diğer kardeşlerine de bakıyordur. Öğrencinin teknolojiye güvenli erişimi var mı? Odaklanabileceği sessiz bir alana sahip mi?

Haftada en az bir kez ailelerle görüşün: Yaşadıkları sıkıntılarını dinleyin, yapabilirseniz çözüm önerin ve öğrencinin gelişimiyle ilgili bilgi verin. Bazı öğrenciler başta daha sık kontrol edilmeye ihtiyaç duyabilir, bu durumda aileleriyle konuşmak için her gün zaman ayırmaya çalışın. Ebeveynlerle evde işlerini kolaylaştıracak ipuçları paylaşın, zamanlayıcı kullanmak ya da sık molalara izin vermek gibi.

Muhtemelen öğrencilerinize ve velilerini teknik destek sağlamanız gerekecek, bu yüzden sabırlı olun ve öğrenme platformunuza dair soruları cevaplamaya da hazır olun. Belki bir “Sıkça Sorulan Sorular” bölümü hazırlayabilirsiniz.

Her zaman destekleyici olun: Pozitif biçimde iletişim kurun ve desteğinizi sunun. Örneğin, ödevini teslim etmeyen bir öğrencinin velisine “Jasmine’in bugün ödevini teslim etmediğini fark ettim, ona destek olmak için ne yapabilirim? Uzaktan öğrenme için gerekli her şeye sahip misiniz?” diyebilirsiniz.

ÖĞRENİMİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN ÖĞRENCİLERE DERS BOYUNCA REHBERLİK EDİN

Farklı öğrenciler farklı etkinliklerde daha fazla rehberliğe ihtiyaç duyabilirler, buna hazırlıklı olun. Öğrencilerinizin öğrenimini kolaylaştırmak için ders konularında ek destek verin.   

Öğrencilerin serbest cevaplar vermeleri gerekiyorsa, cümleye nasıl başlayacaklarını anlamaları için örnek cümleler verin.   
Öğrencilerin kitap okuması gereken bir ders veriyorsanız, kitabı okuyuşunuzu kaydedin ve birlikte okuma seçeneği sunun.
Öğrencilerin dersinizde problem çözmeleri bekleniyorsa örnek videolar paylaşın.
Öğrencilere kendi başlarına deneme şansı verdikten sonra örnek cevaplar sunun. Çocuklara cevapları vermek mantıksız gözükebilir, ancak eğer anlayışlarını puanlamıyorsanız faydalı olacaktır. 
ÖĞRENCİ KATILIMINI ARTIRMAYA YÖNELİK TEKNİKLERİ KULLANIN 


Öğrenme platformunun özelliklerini keşfedin ve bunları öğrencilerin ilgisini çekecek şekilde kullanmayı düşünün: 

Öğrencilerden sınıf arkadaşlarının düşüncelerine sohbet üzerinden yanıt vermelerini isteyin.
Öğrencileri birbirlerine yüksek sesle kitap okumaları için teşvik edin. 
Örnek cevapların altını çizmek, öğrencilere seslenmek veya video oynatmak için ekranınızı paylaşın.
Öğrencilerin kendi düşüncelerini göstermeleri için ekranlarını paylaşmalarına izin verin. 
Kaynak: https://www.edutopia.org/article/creating-inclusive-virtual-classroom?fbclid=IwAR28bI22zbqTYO4Il4xOuNDsnZIY6JLlgnludL_Zt2fPh5I0lv0mkhuP7yo

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber