Okullarda Ücretli Olarak Görev Yapan Öğretmenlerede Nöbet Ücreti Ödenebilir. Nasıl mı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği'nden Cafer Güzel'in kaleme aldığı yazı şu şekilde  "Bilindiği üzere okullarda teneffüs saatlerinde ve okulda kalan öğrenciler için öğlen saatlerinde öğrencilerin güvenliği öğretmen nöbetleri ile sağlanmaktadır. Nöbet görevi ise toplu sözleşme kazanımı olarak kadrolu öğretmenler tarafından artık ücret karşılığı yapılan bir görev olmuştur. Ücretli öğretmenler ise toplu sözleşme kapsamına girmediği için bu ücret ödenememektedir. Doğal olarak ücret ödenemediği için de ücretli öğretmenlere nöbet görevi verilememektedir. 

Kadrolu öğretmenlerin yeterli olduğu merkez okullarda pek sorun yaşanmasa da kenar okullarda veya kırsaldaki okullarda yeterli kadrolu öğretmen olmadığı için bu manada ciddi sorun yaşanmaktadır. Bilhassa doğu ve güneydoğu kırsalında birçok okulda ücretli öğretmen sayısı kadrolu öğretmen sayısından daha fazladır. Ayrıca çoğunluğu bayanlardan oluşan öğretmen mesleğinde doğum iznine ayrılan öğretmenlerin de uzun bir süre nöbet tutmadığını dikkate aldığımızda ücretli öğretmenlerin çok olduğu okullarda nöbet tutacak öğretmen bulunmadığı için ciddi bir boşluk ortaya çıkmaktadır. 

Bunun sonucu olarak da okullarda nöbet görevi yeterli düzeyde yapılamadığı için hem öğrencilerin güvenliği tehlikeye düşmekte hem az sayıda kalan kadrolu öğretmenlere haftada birden fazla nöbet yazılmakta hem de okul idareleri bu durumdan dolayı zor durumda kalmaktadır. Oysa bu ciddi sorun iki satırlık bir görüş yazısı ile çözülecek kadar basittir. Nitekim bilindiği üzere zaten halihazırda ücretli öğretmenlere Okulöncesi, ilkokul, Ortaokul ve normal liselerde en fazla otuz saate kadar, Meslek Liselerinde ise kırk saate kadar ücret ödenmektedir. 

Branş öğretmenlerinden birçoğu da zaten tam olarak otuz yada kırk saati dolduramamaktadır. Kaldı ki ders dağlımı yaparken okul idaresi tarafından nöbet ücretini de kapsayacak şekilde azami saatleri geçmeyecek şekilde ayarlanması da mümkündür. Bu durumda her halükarda azami saatleri geçmeyeceği için Ekders kararına da aykırı olmayacaktır. Her şey yasal duruma uygun olarak bu sorun çözülmüş olacaktır. Elbette ki en ideal çözüm Ek ders kararına bir cümle ilave ederek azami saatin dışında ayrıca nöbet ücretinin ödenmesi arzu edilen çözüm şeklidir, ancak devlet bütçesine ek yük getirir düşüncesiyle bu yapılmayacaksa en azından kısmi çözüm olarak “Ücretli öğretmelere ekders kararında belirtilen azami saatleri geçmeyecek şekilde nöbet ücreti ödenebilir.” şeklindeki bir cümlelik görüş yazısı bu sorunun çözümü için yeterlidir. 

Bu sayede hem öğrencilerin güvenlik sorunu çözülmüş olacak hem haftada birden fazla tutulan nöbet sorunu çözülmüş olacak hem de asgari ücretin bile altında ücret alan ücretli öğretmenler için çok az da olsa katkı yapılmış olacaktır. Öğretmenlere yönelik yapıcı açıklamalarıyla takdir toplayan eğitimci bakanımız Sayın Prof. Dr. Ziya SELÇUK tarafından böylesi küçük bir sorunun çözüleceğine inanıyoruz. 

Cafer GÜZEL 
Lider Eğitimci Yazarlar Derneği
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak