Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Özellikle gençler arasında ve okullarda yaşanan flört şiddetini önleme amaçlı gerçekleştirilen Sabancı Vakfı Hibe Programı desteği ile başladığı Ne Var Ne Yok? Eğitici Eğitimi Projesi
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Sabancı Vakfı Hibe Programı desteği ile başladığı Ne Var Ne Yok?! Eğitici Eğitimi Projesi kapsamında ergenler arasındaki flört şiddetini önlemek amacıyla çeşitli çalışmalar gerçekleştirdi.
İlk olarak okul psikolojik danışmanlarına, toplumsal cinsiyet kalıplarına ya da ayrımcılığa dayanan, dijital yolla da gerçekleştirilen, sosyal ya da duygusal ilişkilerde yaşanan zarar verici davranışları ve bu davranışların gençler üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek amacıyla eğitici eğitimleri verildi.
Okullarda gençlerle önleyici ve müdahale edici çalışmalar gerçekleştirirken eğitimcilerin kullanabileceği sınıf içi grup etkinlikleri, yapılandırılmış uygulama örnekleri, bilgi ve materyalin yer aldığı “Gençlerle Güvenli İlişkiler Üzerine Çalışmak: Eğitimciler ve Danışmanlar için Uygulama El Kitabı” yayınlandı. Kitaba PDF olarak ulaşmak için derneğin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
17 lisede 5 bin 518 gence ulaşıldı
Eğitici eğitimine katılan danışmanlar; Şubat ayından itibaren kendi okullarında gençlerle uygulamalar yürütmeye başladılar. İstanbul’da görev yapan 20 lise okul psikolojik danışmanı, 4 ay boyunca 17 farklı lisede, 500’ün üzerinde sınıf çalışması yaparak 5 bin 518 gence ulaştı.
Eğitici eğitimine; denizcilik lisesi, meslek lisesi, kız lisesi, erkek lisesi, güzel sanatlar lisesi gibi pek çok farklı okuldan psikolojik danışmanlar katıldı. Danışmanlar, kendi okullarında gençlerle çalışmalar yürütmeye başladığında süreci gözlemlemek ve danışmanlara geri bildirim vermek için okullar ziyaret edildi.
Örgün eğitimde flört şiddeti neden yok sayılıyor?
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’ne (CŞMD) göre örgün eğitim sistemi yakın ilişkilerde yaşanan şiddeti yok sayıyor ya da okul dışı bir mesele olarak görüyor. CŞMD, gençler arası yakın ilişkilerde yaşanan şiddet davranışlarının ancak seviyesi arttığında, psikolojik danışmanlara ulaştığını belirtiyor. Oysa şiddet ortaya çıkmadan önce uygulanacak bu gibi koruyucu-önleyici çalışmalar aracılığı ile hem okul içinde hem de gençler arasında güvenli ilişkilere dair bir farkındalık yaratmak mümkün.
Söz konusu duygusal ilişkiler, onay kavramı, kişisel sınırlar ve güvenli ilişkiler olduğunda; gençler bu konulardan muafmış gibi bir algı var. Flört kavramı, duygusal partnerlik, sevgililik sadece yetişkin dünyasına ait olgular olarak görüldükçe, gençleri güvenli ilişkiler konusunda desteklemekte yetersiz kalıyoruz. Dünyadaki örneklere baktığımızda gençlerle bu konuların çalışılması için en uygun ortamın örgün eğitim sistemi olarak belirlendiğini ve koruyucu-önleyici çalışmaların düzenli olarak müfredat kapsamında uygulandığını görüyoruz. Dolayısıyla önce bu konuların eğitim ortamlarının da meselesi olduğunu fark etmek, ardından da eğitimciler olarak bu kavramları gençlerden önce kendimizle çalışmak gerekiyor.
Toplumsal cinsiyet hakkında fikir üretmek gençlere iyi geliyor
CŞMD’nin yaptığı sınıf gözlemlerine göre gençler kendi hayatlarını doğrudan ilgilendiren toplumsal cinsiyet, ayrımcılık, sosyal ve duygusal ilişkilerde kişisel sınırlar, onay kavramı, güvenli ilişkiler, akranlar arası şiddet, flört şiddeti gibi konuları konuşmaya oldukça açıklar ve buna çok ihtiyaç duyuyorlar. Bir eğitimci/kolaylaştırıcı rehberliğinde interaktif çalışmalar yapmak, bu konular üzerine düşünmek ve fikir üretmek kadar, birbirlerinin görüşlerini duymak da onlara iyi geliyor.
Proje ile ilgili daha detaylı bilgi için http://cinselsiddetlemucadele.org/ne-var-ne-yok-egitici-egitimi/ adresi ziyaret edilebilirsiniz.