Okullarda Değişimi Yönetmek İçin 5 Strateji

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bu gün içinde sabit görünen tek şeyin neredeyse değiştiğini kabul etmeye geldik.

Ancak bazen değişimi nasıl yöneteceğimizi düşünmek için yeterince zaman harcamazız . Okul ortamında önemli bir değişiklik yapmadan önce aklınızda bulundurmanız gereken bazı şeyler.

1.  Algıyı yönetin.

Birçok kişi sadece olur şey, “bitti şey olarak değişiklik görmek için onların rızası olmadan ve onların kontrolü dışında onlara”.

 
Bazen bu doğrudur, fakat bir okul ortamı içindeki çoğu teşebbüs için öğretmenler ve yöneticiler, değişikliğin nasıl (veya hatta olsa) etkilendiği konusunda bazı özerkliğe sahiptir. Daha fazla fırsat ve teşvik edici insanın bazı girdilere sahip olması, daha fazla kontrol edeceği ve personel ile daha fazla “satın almanın” gerçekleşeceği düşünülmektedir. Araştırmalar, büyük bir sahiplenme duygusunun, bir organizasyon içinde başarılı bir değişim uygulamasına yol açmasının daha muhtemel olduğunu açıkça göstermektedir.

2. Okul kültürünün bir kısmını değiştiriniz.

Bazı insanlar değişimle diğerlerinden daha rahat olduğu gibi, bazı organizasyonlar değişimle daha rahattır.

Değişimin bir anathema olduğu okullar (ve onlar var!) İle başlayan küçük ama gözle görülür değişimlerden başlayarak pozitif bir farklılık ortaya çıkıyor. Bu küçük “kazançlar” biriktikçe, personel yeni şeyler denemeye daha açık hale gelir. Üstlenilen bir şey işe yaramıyorsa ya da istenmeyen sonuçlara sahip olmuyorsa, başarısızlık aynı zamanda bir öğrenme deneyimidir.

Değişim, okul kültürünün kabul edilen bir parçası olacaksa, aksiliklerle etkin bir şekilde baş etmek çok önemlidir. Ancak, her iki ayağa atlamak, üyeler yeni fikir ve süreçlerle rahat etmeden önce bir kadro üzerinde önemli bir değişiklik yapmaya “kalkış” etmeye çalışmak bile başlamadan projeyi mahveder.

 
3. Şüphecileri takdir ediyorum.

Birisi önerilen bir değişimi sorguladığında, ilk tepki sinirli ya da sinirli olabilir.

Karışımda şüphecilerin bulunması her zaman iyi olur, zor sorular soruyorlar. Eğer birisi makul bir cevap veremeyeceğimiz makul bir soru ortaya çıkarsa, o zaman teklif edilen bir şeyi yeniden gözden geçirmemiz gerekir. Yeni inisiyatifler konusunda iyimser olmak çok güzel, ama bizi kuşkusuz gerçeklere dayandıran şüpheciler.

4. Organizasyon içindeki değişim tarihini bilir.

Yeni fikirlerle ilerlemeden önce daima geçmişe bakın. Son önemli girişim neydi?

Ne zaman yapıldı?

Hangi etkileri vardı?

Çok sık değişime uğrayan örgütler (ya da sürekli olarak) yeni fikirler hakkında yorulmaya meyillidirler ve değişimle ilgili olumsuz deneyimler yaşayan kuruluşlar yeni şeyleri denemek için çok daha çekicidir. Zor ve hızlı kurallar yoktur, fakat yaşamdaki birçok şeyde olduğu gibi geçmişe bakmak, işlerin ileriye doğru nasıl ilerleyeceği (veya olmayacağı) ile ilgili hayati bilgiler sağlayabilir.

5. Her zaman önyargılı kavramların farkında olun.

Eğitimde birçok paydaş var, tabi ki öğrenciler, aynı zamanda yöneticiler, öğretmenler ve veliler.

Son üç grubun tüm üyeleri okula gitmiştir ve çoğu okulun ne hakkında olması gerektiğine dair bazı önyargılı fikirlere sahiptir. Ne de olsa, okul yapıları (hem fiziksel hem de metaforik) son 200 yılda çok az değişti.

Bununla birlikte, bu statükoyu çok daha uzun tutmak, giderek daha fazla zorlaşmakta, tersine dönmemek anlamına gelmektedir. Değişim liderleri, okulun neye benzemesi gerektiğine dair kişisel kavramları dikkate almalı ve onlara saygı göstermeli, aynı zamanda insanlara, önerdikleri şeyin daha iyi olacağını ikna etmelidir.

Önceden öngörülen tüm fikirler ortadan kaldırılamaz, ne de olsa, sağduyu ve aklın fikirlerinin yolunda gitmesine izin vermeyecek insanlar vardır. Ancak, insanların önyargılarının (ve evet, önyargıların) farkında olmak, yeni ve yeni bir şey uygulamak için stratejiler ve çerçeveler hazırlarken ve umarım daha iyi bir şekilde yardımcı olabilir.

 
Görüntü ilişkilendirme flickr kullanıcıları usaceeuropedistrict ve josekevo

Kaynak: https://www.teachthought.com/the-future-of-learning/5-strategies-for-managing-change-in-schools/

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber